Да отгледаш промяната

Tова пътешествие на австралийския режисьор Саймън Кюник се опитва да намери отговор на въпроса как ще се изхранва светът в бъдеще и защо настоящата хранителна система оставя гладни стотици милиони хора.

Филмът започва с разследване на световната продоволствена криза от 2008 г. и основните причини за нея. Разширявайки интензивното индустриализирано земеделие, дали проблемите ще се разрешат или ще продължат да се повтарят? Ако вече произвеждаме достатъчно храна, за да нахраним света, защо толкова много хора остават гладни?
След като чува за опитите на Венецуела да развие справедлива и устойчива хранителна система, режисьорът се запътва натам, за да провери дали наистина е така, какво конкретно страната прави по въпроса и можем ли да се поучим от нейния опит.

След десетилетия на урбанизация и пренебрегване на селското стопанство от страна на правителствата, Венецуела се изправя пред дълбока продоволствена криза. „Да отгледаш промяната“ документира опита й за изграждане на нова хранителна система почти от нулата.
Срещаме земеделски производители, които получават за първи път достъп до земя и работят в кооперативи, за да прекъснат зависимостта на страната от вноса на хранителни продукти.
В селата срещаме производители на какао, които сега са защитени от безскрупулното изкупуване на продукцията им на изключително ниски цени от страна на мултинационалните компании, и сега са ангажирани в създаването на местно производство на шоколад.
По крайбрежието виждаме рибарите, които се възползват от новите наредби, забраняващи индустриалното тралиране на дъното.
В хаотичната столица Каракас откриваме процъфтяващи градски градини, произвеждащи пресни биологични продукти.
Влизаме в магазините, където бедните градски жители имат достъп до храни на достъпни цени.
Всичко това е част от процеса на изграждане на хранителна независимост на страната. В основата на този процес са залегнали принципите на социална справедливост и устойчиво производство.
Тази вдъхновяваща история е изпълнена с жизнерадостни герои, провокиращи мисленето, невероятна природа и множество идеи за промяна на хранителната система.

Advertisements

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s