А дали Белене, е най-доброто?

Интересен факт, с който за съжаление русофилите и не само, не са запознати. Но географията и пълноводието на България, има потенциал, за базови мощности, като тези на АЕЦ Белене, ако инвестира във ВЕЦ централи, ако теглим кредити за които. Ако тя предприеме такава политика, аз напълно оправдавам блокирането на АЕЦ Белене. Но за съжаление огромна част от българският народ, прави една съща грешка. Той гледа кое е по-евтиното от това, което му предлагат лобистите на САЩ и Русия. Руските лобисти, естествено предлагат по-добро. Но то никога не е било най-доброто. напротив, ако я нямаше тази дезинформация и пропаганда от страна на руснаци и американци, народа ни никога нямаше да е толкова манипулиран и беден Една инвестиция от 2-3млрд в старите : ВЕЦ Алеко, ВЕЦ Батак, ПАВЕЦ Белмекен, ВЕЦ Видима, ВЕЦ Девин, ВЕЦ Енина,ВЕЦ Ивайловград, ВЕЦ Кокаляне, ВЕЦ Кричим, ВЕЦ Кърджали. ВЕЦ Момина клисура,ПАВЕЦ Орфей,ВЕЦ Панчарево ,ВЕЦ Пещера, ВЕЦ Сестримо, Студен кладенец (язовир), ВЕЦ Тешел, ВЕЦ Тъжа ,, ПАВЕЦ Чаира Както и заем за изграждането на нови, ни дава екологична базова енергия, пак за 60г напред ПОНЕ, без ядрени отпадъци, без опасност от ядрени аварии, без димящи и замърсяващи ТЕЦ-централи, енргия от природата и дар Божи за българите. Та това си е огромен потенциал за базова ВЕИ енергия, но няма един който да говори за този вариант по телевизията, защото зад него седят истинските национални интереси, а не корпоративни и чужди.

Изпратено ни на пощата. Автор: анонимен

Advertisements

5 thoughts on “А дали Белене, е най-доброто?

 1. Четох преди няколко дни че в Куинсланд, Австралия 3/4 от енергията консумирана от населението и стопанството вече се произвежда от фотоволтаици. Доста ме учуди, защото преди 3-4 години проф. Борис Комитов беше писал в списание 8, че ВЕИ-то никога няма да изместят традиционните енергийни източници. Освен това в статията пишеше, че до 2018 г. 40% от енергията на цяла Австралия ще се получава от фотоволтаици. Това очевидно ще разгони фамилията на енергопреносните и подобни мрежи, което просто ме кефи. Не съм специалист и не мога да дам някакво мнение – просто ми хареса, защото мечтата ми е да имам на покрива един фотоволтаик и с най-голямо удоволствие да „скъсам“ връзките си с всякакви доставчици на енергия…

  • Австралия обаче не е България! Замисли се малко – защо това, което е нормално там, е абсолютно невъзможно у нас? Да, всеки може и даже би трябвало да икономисва. Има място за фотоволтаици по покривите на хората. Но в никакъв случа не е възможно цялата ни енергетика да стане слънчева. Не бива цялата ни икономика да разчита на слънчеви панели и на други подобни източници на енергия, абсолютно неподходящи за българските условия. Това е безумието, което ни натрапват някои анти-български сили. И те го правят умишлено, за да унищожат самата идея за по-изгодния вариант – а именно, ядрената енергетика. А чрез това се опитват и да блокират, да вкарат в гроба всяка евентуална възможност за реиндустриализация на България.

 2. Много може да се спори по тази тема.
  Първо, едното не пречи на другото.
  Второ, ВЕЦ-овете имат лимит на количеството енергия, което могат да произведат в България. Докато АЕЦ-овете по принцип нямат такъв.
  Трето, ВЕЦ-овете имат органично присъщи недостатъци. Например този, че количеството на произвежданата от тях енергия трудно се регулира и това ги прави по-малко гъвкави. По-лесно се вписват в енергийната система от слънчевите панели, това е вярно. Но много по-трудно от АЕЦ-овете.
  Четвърто, ВЕЦ-овете са много и са разпръснати по реки и планини, докато изграждането на един нов ядрен блок е просто икономически по-ефективно, по-лесно и по-бързо. АЕЦ-ът е въпрос на бързо решение (спасение), докато ВЕЦ-овете са дългосрочна политика.
  Пето, проблемът на нашата енергийна система като цяло не е в АЕЦ-ите или в отсъствието им. Проблемът всъщност е в идиотските, убийствени, ограбващи, анти-български и предателски, колонизационни и заробващи, както искате ги наричайте – договори (!), сключени с американските ТЕЦ-ове и с ВЕИ-тата. Просто по политико-икономически причини българската икономика съзнателно е ограбвана и изсмуквана от „родни“ бандити и от чужди колонизатори. Всичко това естествено, под диригентската пръчица на колонизаторите (Вашингтон и брюкселските им васали). Затова всъщност токът е скъп. Затова НЕК е пред фалит, а спасението й трябва да дойде от НАШИТЕ джобове. Докато някои други джобове – американски и „родни бандитски“, вече са се препълнили (авансово) с НАШИТЕ парички. Ето това е проблемът.

  Нови енергийни мощности са ни нужни единствено, ако планираме реиндустриализация на България. А това би било нещо прекрасно. Но колонизаторите, чрез тяхната пета колона от национал-предатели (соросоиди и всевъзможни агенти и чуждопоклонници), правят всичко възможно, за да не допуснат въздигането на България. Те я виждат в калта – според тях, точно там й е на нея мястото. И по тази логика, естествено, на нас повече енергийни мощности не са ни нужни. За какво ни е АЕЦ, за какво са ни тези „ненужни разходи“? Но това е вече съвсем друг въпрос…

 3. Авторът очевидно не знае какво говори. ПАВЕЦ или Помпено-Акумулативна Водно-Електрическа Централа служи за буфер на АЕЦ. Поради голямата инертност на АЕЦ, когато потреблението падне рязко, помпите на ПАВЕЦ служат за товар, докато АЕЦ намали изходната си мощност. Изходните мощности на ПАВЕЦ звучат сериозно (Белмекен е 375 MW, а Чаира – 864), но тези мощности се поддържат само за по няколко часа – докато се изпразни изпомпаната вода.

  Истинският проблем с ВЕЦ е ниската им мощност. Сумата от изходната мощност на всички сега работещи ВЕЦ (без ПАВЕЦ) е 1128 MW:
  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F:%D0%92%D0%95%D0%A6_%D0%B2_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F

  В моментите на пиково производство (с двата ПАВЕЦ-а) общата „водба“ мощност е 2367 MW.
  В момента АЕЦ Козлодуй (с 3 затворени и само 2 работещи реактора) е с изходна мощност 2000 MW:
  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%80%D0%BE%D1%86%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%B8_%D0%B2_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F

  Изводът оставам на четящите, които имат достатъчно акъл да сравнят 2000 MW от два ядрени реактора и 2367 MW пикова мощност на всички електрически централи в България, използващи вода…

  • Именно, и аз това казвам. Ниската мощност на ВЕЦ-овете е реален, органичен проблем.
   И освен това, както съм чувал тук-там, повечето ВЕЦ в България могат да бъдат използвани в реверсен режим, тоест, като ПАВЕЦ. И се получава, че в момента помпено-акумулиращата роля на ВЕЦ-овете е станала доминираща (за да изравняват натоварването). Това естествено намалява ефективността на ВЕЦ-овете. Те са се превърнали вместо в производители в едни, едва ли не, регулатори. И така ще бъде дотогава, докато системата не се настрои правилно. А „правилно“ – това означава все пак, както и да го въртим и да го сучем – доминиращите централи, произвеждащи (!) ток, да са ядрени. Без ВЕЦ-ове явно не може, но те не ни решават проблемите.

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.