Кой е виновен?

Отново сме на етап, в който всеки обвинява другия за поредната трагедия, но не и себе си. Кметът обвинява правителството, правителството обвинява кмета, гражданите обвиняват всички институции. Незаконна сеч, незаконно строителство, непочистени канали и задръстени дерета, Хаарп… Но кой всъщност е виновникът? Отново ще се говори, че държавата не функционира, държавата е скапана. А какво е държавата? Не сме ли всички ние държавата? Не сме ли всички ние тези, които позволяваме това да се случва и казваме това не ме засяга, докато не се случи на мен? Да, драги дами и господа, всички ние сме виновни за безхаберието си! Всички, които гледат безучастно поредната кражба, поредното престъпление, бездействието на някой чиновник…

553880_458595457516425_1264924107_nРазбира се доста от вас ще кажат „Нищо не зависи от мен“. Всъщност това е обичайната реплика, с която много хора успокояват съвестта си и оправдават мързела си. Мързи ги да действат, мързи ги да мислят, мързи ги да се информират и се надяват, че няма да пострадат от следващото бедствие, без значение дали е природно, екологично или икономическо. Тук съществена роля играят и средствата за масова манипулация и множество НПО-та, финансирани от задгранични мозъчни тръстове, които по необясним за мен начин успяват да насочат вниманието в грешната посока или да се възползват от ситуацията по някакъв начин в полза на донорите си.

556338_480745078634796_1209380035_n

Няма да обвинявам политиците. Тях си ги избирате вие или седите и гледате как някой друг ги избира вместо вас, а не е луд тоя дето яде баницата…

Единственият начин за противодействие си остава обединението на активни и достатъчно информирани хора, чиято цел не е лично облагодетелстване. Но засега такова обединение няма изгледи да се случи, поради дребни личностни противоречия, неспособност за определяне на приоритети, недостатъчна информираност, внедрени провокатори, голямо его и т.н. И все пак в каква държава ще живеем, си зависи от самите нас.

Не се оплаквайте от държавата! Вие сте държавата! Променете я!

„За лудите, за различните, за бунтарите, за размирниците, за кръглите гвоздеи в квадратните дупки… за онези, които виждат нещата по различен начин – те не обичат правилата… Можеш да ги цитираш, да не се съгласяваш с тях, да ги възхваляваш или да ги очерняш, но единственото, което не можеш да направиш, е да ги игнорираш, защото те променят нещата… Те бутат човечеството напред и макар и някои да ги смятат за луди, ние виждаме в тях гении, защото онези, които са достатъчно луди, за да мислят, че могат да променят света, са онези, които наистина го правят.”

Източник: РАЗЛИЧЕН СВЯТ НЕ СЕ ГРАДИ ОТ БЕЗРАЗЛИЧНИ ХОРА

Advertisements

18 thoughts on “Кой е виновен?

 1. Кога народа в БГ в цялата ни история е влияел на управлението? Кой народ влияе на управлението на държавата? Как предлагате да накараме някой кмет да си гледа работата? С протести в БГ не става. Един мъж се самозапали за да подаде оставка един мръсник кмет, но на негово място дойде друг такъв.

  • Така е за жалост Асене. Трябва отново да стиснем за гушата такива предатели .като „ТИКВАТА“

 2. Драги събеседници, кой според вас и как би променил неща ако не самата българска нация?
  Из всички нас все има няколко човека, които имат ясна представа какви са най-важните и стратегически интереси за България. От изключителна необходимост за една страна е да си знае и още по-важното е да си защитава интересите за благото на народа… така можем да си говорим и да спорим докато косите ни побелеят…Та аз искам да кажа едно, което е много кратко , но според мен трябва да се замислите сериозно.
  “Първо трябва да се промени мисленето,а след това всичко останало…“

  • Братле всяка промяна е одобрявана от едни и отричана от други. Това е естествено за човека. Второто, българската нация на геополитическата карта е пешка по-малка от Сърбия и Украйна, сиреч не става просто юруш на черешите. За промяната в мисленето няма две мнения, трудното е да се дефинира промяната която мнозинството иска която като всяко нещо в живия свят носи своите плюсове и минуси.

 3. Ние сме народа. Държавата са интситуциите, така че не се хаби да пишеш неверни неща и да вменяваш незаслужено комплекси на народа, който държавата подтиска. Това че народа е държава е изтъркан и неверен комунистически лозунг.

  • Абсолютно вярно, Дрън-Дрън! Точно комунистическите лицемерлни подлоги, които се правят на свободомислещи, а са всъщност кенеф-коркусуци на червената мафия пишат такива тъпотии! Как народът ще е държавата бе олигофрени!? Само гледате да оправдаете изродите, които никой дори не е изибирал във властта, а са се намърдали там с мошеничества, нарушения на законите и въобще с престъпления! Като кокончото тъпунгер Цветлин Йовчев който има наглостта да заяви след всичко което стана, че „държавата перфектно е изпълнила всичките си задължения във връзка с бедствията“!!!

   • Помаче,знаеш ли защо би помак? Защото си по рождение СТРАХЛИВЕЦ.

 4. „Не сме ли всички ние държавата? “
  Разсмивате ме! Вие вярвате ли си като пишете? Или пак не са виновни узурпаторите на властта, а народът дето открай време е безгласна буква? Народът никога и никъде не е бил държавата. Държавата е на плутокрацията, партиите и политиците. Държавта е оръдието с което народът се държи в подчинение и се граби безнаказно. Няма демокрация, няма народ. Народът е такъв, какъвто го формират управляващите чрез пропагандата, (не)образованието, културата на чалгата и рапа, изкривената история, държането в мизерия и зависимост и т.н, и т.н. Който твърди друго за мен е или глупак, или манипулатор.

  • Всички не е имало от първия робовладелчески строй насам 🙂 Обществото се дели на класи от първия момент в който има разделение на собствеността. Който не го споменава или е платен или не достатъчно осведомен…

  • Така е в общи линии, но не така ВИСОКОМЕРНО приятелю. Скромността краси човекът.

 5. Колкото до самия конкретен случай, свиквайте това е пазарната непланова икономика движена от частния интерес преди всичко. И да не забравите да пуснете смс за бедстващите.

 6. И един мармот завива шоколад… Достатъчно лудите са на власт по целия свят и променят света към гибел. А който иска нещо да променя получава незабавно гражданска етническа война, бомби и ембарго. Акции по взаимопомощ можем да си правим денонощно, да се размажем от работа и труд и пак ще си бъдем в същото положение защото корените на проблемите умишлено или не, не са на дневен ред дори в активистките среди. България имаше някакъв разцвет не когато имаше много луди, а когато имаше здрав ред, дисциплина и… липсваше частна собственост.

Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s