Кой е виновен?

Отново сме на етап, в който всеки обвинява другия за поредната трагедия, но не и себе си. Кметът обвинява правителството, правителството обвинява кмета, гражданите обвиняват всички институции. Незаконна сеч, незаконно строителство, непочистени канали и задръстени дерета, Хаарп… Но кой всъщност е виновникът? Отново ще се говори, че държавата не функционира, държавата е скапана. А какво е държавата? Не сме ли всички ние държавата? Не сме ли всички ние тези, които позволяваме това да се случва и казваме това не ме засяга, докато не се случи на мен? Да, драги дами и господа, всички ние сме виновни за безхаберието си! Всички, които гледат безучастно поредната кражба, поредното престъпление, бездействието на някой чиновник…

553880_458595457516425_1264924107_nРазбира се доста от вас ще кажат „Нищо не зависи от мен“. Всъщност това е обичайната реплика, с която много хора успокояват съвестта си и оправдават мързела си. Мързи ги да действат, мързи ги да мислят, мързи ги да се информират и се надяват, че няма да пострадат от следващото бедствие, без значение дали е природно, екологично или икономическо. Тук съществена роля играят и средствата за масова манипулация и множество НПО-та, финансирани от задгранични мозъчни тръстове, които по необясним за мен начин успяват да насочат вниманието в грешната посока или да се възползват от ситуацията по някакъв начин в полза на донорите си.

556338_480745078634796_1209380035_n

Няма да обвинявам политиците. Тях си ги избирате вие или седите и гледате как някой друг ги избира вместо вас, а не е луд тоя дето яде баницата…

Единственият начин за противодействие си остава обединението на активни и достатъчно информирани хора, чиято цел не е лично облагодетелстване. Но засега такова обединение няма изгледи да се случи, поради дребни личностни противоречия, неспособност за определяне на приоритети, недостатъчна информираност, внедрени провокатори, голямо его и т.н. И все пак в каква държава ще живеем, си зависи от самите нас.

Не се оплаквайте от държавата! Вие сте държавата! Променете я!

„За лудите, за различните, за бунтарите, за размирниците, за кръглите гвоздеи в квадратните дупки… за онези, които виждат нещата по различен начин – те не обичат правилата… Можеш да ги цитираш, да не се съгласяваш с тях, да ги възхваляваш или да ги очерняш, но единственото, което не можеш да направиш, е да ги игнорираш, защото те променят нещата… Те бутат човечеството напред и макар и някои да ги смятат за луди, ние виждаме в тях гении, защото онези, които са достатъчно луди, за да мислят, че могат да променят света, са онези, които наистина го правят.”

Източник: РАЗЛИЧЕН СВЯТ НЕ СЕ ГРАДИ ОТ БЕЗРАЗЛИЧНИ ХОРА

Advertisements

18 thoughts on “Кой е виновен?

 1. Кога народа в БГ в цялата ни история е влияел на управлението? Кой народ влияе на управлението на държавата? Как предлагате да накараме някой кмет да си гледа работата? С протести в БГ не става. Един мъж се самозапали за да подаде оставка един мръсник кмет, но на негово място дойде друг такъв.

  • Така е за жалост Асене. Трябва отново да стиснем за гушата такива предатели .като „ТИКВАТА“

 2. Драги събеседници, кой според вас и как би променил неща ако не самата българска нация?
  Из всички нас все има няколко човека, които имат ясна представа какви са най-важните и стратегически интереси за България. От изключителна необходимост за една страна е да си знае и още по-важното е да си защитава интересите за благото на народа… така можем да си говорим и да спорим докато косите ни побелеят…Та аз искам да кажа едно, което е много кратко , но според мен трябва да се замислите сериозно.
  “Първо трябва да се промени мисленето,а след това всичко останало…“

  • Братле всяка промяна е одобрявана от едни и отричана от други. Това е естествено за човека. Второто, българската нация на геополитическата карта е пешка по-малка от Сърбия и Украйна, сиреч не става просто юруш на черешите. За промяната в мисленето няма две мнения, трудното е да се дефинира промяната която мнозинството иска която като всяко нещо в живия свят носи своите плюсове и минуси.

  • Георги, една патка мислила.мислила …и нищо не намислила.

 3. Ние сме народа. Държавата са интситуциите, така че не се хаби да пишеш неверни неща и да вменяваш незаслужено комплекси на народа, който държавата подтиска. Това че народа е държава е изтъркан и неверен комунистически лозунг.

  • Абсолютно вярно, Дрън-Дрън! Точно комунистическите лицемерлни подлоги, които се правят на свободомислещи, а са всъщност кенеф-коркусуци на червената мафия пишат такива тъпотии! Как народът ще е държавата бе олигофрени!? Само гледате да оправдаете изродите, които никой дори не е изибирал във властта, а са се намърдали там с мошеничества, нарушения на законите и въобще с престъпления! Като кокончото тъпунгер Цветлин Йовчев който има наглостта да заяви след всичко което стана, че „държавата перфектно е изпълнила всичките си задължения във връзка с бедствията“!!!

   • Помаче,знаеш ли защо би помак? Защото си по рождение СТРАХЛИВЕЦ.

 4. „Не сме ли всички ние държавата? “
  Разсмивате ме! Вие вярвате ли си като пишете? Или пак не са виновни узурпаторите на властта, а народът дето открай време е безгласна буква? Народът никога и никъде не е бил държавата. Държавата е на плутокрацията, партиите и политиците. Държавта е оръдието с което народът се държи в подчинение и се граби безнаказно. Няма демокрация, няма народ. Народът е такъв, какъвто го формират управляващите чрез пропагандата, (не)образованието, културата на чалгата и рапа, изкривената история, държането в мизерия и зависимост и т.н, и т.н. Който твърди друго за мен е или глупак, или манипулатор.

  • Всички не е имало от първия робовладелчески строй насам 🙂 Обществото се дели на класи от първия момент в който има разделение на собствеността. Който не го споменава или е платен или не достатъчно осведомен…

  • Така е в общи линии, но не така ВИСОКОМЕРНО приятелю. Скромността краси човекът.

 5. Колкото до самия конкретен случай, свиквайте това е пазарната непланова икономика движена от частния интерес преди всичко. И да не забравите да пуснете смс за бедстващите.

 6. И един мармот завива шоколад… Достатъчно лудите са на власт по целия свят и променят света към гибел. А който иска нещо да променя получава незабавно гражданска етническа война, бомби и ембарго. Акции по взаимопомощ можем да си правим денонощно, да се размажем от работа и труд и пак ще си бъдем в същото положение защото корените на проблемите умишлено или не, не са на дневен ред дори в активистките среди. България имаше някакъв разцвет не когато имаше много луди, а когато имаше здрав ред, дисциплина и… липсваше частна собственост.

  • Прав сте! Много точно казано СОЛ.Бъди „сол,солта на земята братле.

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.