Шистовата революция се оказва фарс!

Оценката на запасите от шистов петрол в САЩ е снижена с 40%

NEFT USA

находище Южен Бърлидж, Калифорния. Снимка: Сара Лийн / National Geographic

Американските власти намалиха официалните оценки на икономически възстановимите резерви на нефт от битуминозни шисти във находището Монтерей в Калифорния с 96%. В резултат, общата оценка на индустриалните петролни запаси в САЩ е намалена с 39%.

Monterei Shell

Графика: Doug Stevens / L.A. Times Graphics

Според вестник Лос Анжелис Таймс, администрацията за енергийна информация към американското министерство на енергетиката (Energy Information Administration, EIA) е доста ревизирана към предишните си прогнози, за запасите на петрол в Калифорния. Като последица от това, в Съединените щати спадна рязко общата оценка на промишлените петролни резерви.

Големите надежди

По-рано от Американското министерство на енергетиката обявиха, че геоложки слоеве на централна Калифорния съдържат общо 13,7 милиарда барела шистов петрол , които могат да бъдат извлечени с помощта на сегашното ниво на технологията хидравлично разбиване. Оказа се обаче, че първоначелната оценка е била доста завишена. Това е няколко пъти повече от обема на най-големите залежи от шистов нефт, които активно се експоатират в Съединените щати : Находището Бейкън (Bakken) в Северна Дакота (оценка 3,65 милиарда барела) и Игъл форд (Eagle Ford) в Тексас (оценка 3 милиарда барела).
За редица оптимистичните оценки , по-специално , публикувани през 2013 г. в доклада на Университета на Южна Калифорния „Шистите Монтерей и икономическото бъдеще на Калифорния“. Според този доклад разработването на шистов петрол до 2020 г. щеше да създаде 2,8 милиона нови работни места и да донесе на Калифорния 24,60 милиарда долара, под формата на данъци.

Различията в областта

Експертите посочват, че , за разлика от полетата Бейкън в Северна Дакота и Игъл Форд в Тексас, формирането на нефтените шисти в Монтерей е много по-фрагментирано, Заради високата сеизмична активност на терена. Което от своя страна е довело до слизането на нефтените залежи много по-дълбоко.
Анализатора Джон Щауб от EIA коментира:
„Като се има предвид информацията, събрана до момента, ние не виждаме доказателства, че добива на нефт в този регион, ще бъде много продуктивен с технологията хидрофракинг. Като резултат от нашите предишни оценки за запасите от нефт и оскъдните познания за геоложките различия в терените на петролните полета, доведе до погрешни прогнози и оценки.“

Мащабна преоценка на резервите

Това е втората преоценка на обема на резервите от шистов нефт във формированието Монтерей, Калифорния. През 2011 г. от Министерството на енергетиката на САЩ (EIA) казаха, че формированието съдържа 15,40 милиарда барела петрол , което е достъпно за добив чрез технологията хидравлично разбиване. През 2012 г. тази оценка се понижава до 13,7 милиарда барела.
Според новите оценки , публикувани в Лос Анжелис Таймс, индустриалните петролни залежи в Калифорния са само 600 милиона барела петрол. Това означава огромно намаление на общата сума индустриални залежи от петрол в Съединените щати. Според прогноза на EIA, публикувана през април 2014 – „Доказан резерв на САЩ от суров петрол и природен газ 2012″, – общата сума на индустриалните петролни залежи в САЩ до края на 2012 г. възлизат на 33,4 млрд. барела.
След новата оценка, Монтерей загуби титлата на една от най-големите шистови формации, и попари мечтите на американците за „енергийна независимост” Ако приеме, че всички тези 600 милиона барела от Монтерей могат да се извадят, находището ще трябва да се затвори след 33 дни. За толкова време то е достатъчно да покрие потреблението на петрол от САЩ. В момента САЩ внася 7 милиона барела петрол дневно.
Като се има предвид , обявена от експерти по EIA намаляване на резервите в Калифорния , общата сума на възстановяване на петрол в САЩ са намалели с 39% т.е. вместо 33,4 милиарда барела изведнъж са спаднали на 20,3 милиарда барела.

Подобна рязка промяна показва и рисковете свързани с добива на нефт от битуминозни шисти . Технологията хидрофракинг, която се използва за извличане на шистов нефт и шистов газ, се свързва с няколко различни странични ефекти, които наскоро се проявиха все повече и станаха по-очевидни. Страничните ефекти придружаващи технологията са активирането на “ шистови земетресения“, огромни проблеми със замърсяването на водоносните хоризонти и подпочвените води, разположените на открито токсични отпадъци и замърсяването на въздуха при добив, разрушаването на инфраструктурата). Тези немаловажни „странични явления”, както и новите оценки на размерите на залежите, също хвърлят съмнение върху достоверността на дългосрочните прогнози, за производството на шистов петрол в Съединените щати.
Новата прогноза на EIA за размера на резервите на индустриалните количества нефт намиращи се в битуминозни шисти на Монтерей ще бъдат официално публикувани през юни 2014.

Причината за завишаване на оценката е много проста – рейтингов спад. Първоначалните констатации са само предположения , които се базират на компанията , а не на действителните резултати. Сега след много тестови сондажи на Монтерей стана ясно, че залежа е много по-малък от очакваното. Но най- интересното е, че само за една нощ , всички американски шистови резерви са намалели с повече от два пъти от – 24 милиарда барела до около 11 милиарда. Барела. Това не е изненадващо, тъй като цялата история с шистовата газ-революция в САЩ, се възприема от доста експерти критично. Но ситуацията с Монтерей заслужава специално внимание. Оценка на 13,7 милиарда барела през 2011 г. прави компанията Intek от Вирджиния. Това е почти неизвестена фирма, която не разполага с информация за технологиите , използвани за оценяване на резерви. Данните който тя са публикувани от Американското министерство на енергетиката ( Energy Information Administration , EIA) и върху тези данни се формира национална мечта на Америка за „Нефтена независимост „. И изведнъж за една нощ балона се пука. Occidental Petroleum Company , която е планирала да започне производство във формированието Монтерей, въз основа на данните от Intek , вече полага големи усилия, за да се измъкнем от проекта.
През последната години, независимият производител на петрол в САЩ харчи по 1,5 долара в производство за всеки 1 долар печалба. Т.е. те харчат повече, отколкото получават – тенденцията се наблюдава от 2010 г. като след четири години свободните парични потоци, са силно отрицателни.
Оказва се че не може да се продължи със сондирането, без финансова подкрепа. Инвеститорите смятат, че четири години е достатъчно дълъг период, за да се зададе очевидния въпрос: Когато всички усилия за сондиране за шистови формации, най-накрая започват да генерират положителен свободен паричен поток? … Отговорът може би е – „Никога”! В Момента шистовата революция се поддържа единствено от пазарът на облигации с висока доходност. Постоянното привличане на свежи капитали, дава възможност на фирмите да харчат пари много по-бързо, отколкото изкарват реално от добивна дейност.

Като се има предвид колко много надежди и политически амбиции се свързваха с шистовия бум в САЩ, реалността за обема на залежите в Монтерей, може би е едно от важните геополитически събития в света.

Източници:
http://www.vestifinance.ru/articles/43120 , от тук може да се свалят в PDF формат и публикуваните доклади
http://www.vestifinance.ru/articles/40019

Advertisements

4 thoughts on “Шистовата революция се оказва фарс!

  1. Добре, а какво ще правим с нашите изроди, които разрешиха на две американски компании да разработват някакви „находища“ въпреки мораториума? Правителството какво заслужава за това мерзко предателство на националните интереси? И във връзка със статията – а кой и въз основа на какво е оценил нашите „залежи“ от шистов гази? Защо не се вложат пари и усилия в проекта на проф. Бешков за сероводорода от Черно море? Ей, много продажник и много гъзоблизец се навъди изведнъж в България!!! Как да се прочисти един народ от тая сган?

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.