Хосе Мухика: Аз не виждам умни хора в европейската политика

Програма Salvados на испански канал La Sexta показа интервю с президента на Уругвай Хосе Мухика,  чиито изказвания за европейската външна политика се превърнаха в най-дискутираните в Испания.

Президента на Уругвай - Хосе Мухика

Президента на Уругвай – Хосе Мухика

Най-горещата тема в испанските социални мрежи беше въпросът: защо уругвайският президент предпочита да живее скромен живот, докато европейските политици са потънали в лукс и богатство? Интервюто за испанската телевизия 79 – годишният Мухика даде в скромната си частна къща, където той живе в продължение на много години. Уругвайският президент очерта визията си за събитията в страната и в света.
По-специално, президентът на Уругвай разкритикува желанието на тези, които са на власт, да си създадат  комфортен и красив живот за сметка на обикновените данъкоплатци.

Мен ме изумява как живеят много лидери на държави. На фона на бедността, те предпочитат да живеят като богати хора, които са явно малцинство в страната. Не разбирам. По мое мнение, ако ние заявяваме, че  сме привърженици на демокрацията, тогава ние трябва да се опитаме да живеем като повечето хора, а не като една шепа богаташи. Аз така живея. – казва Мухика.

Когато журналистът Джорди Евола се опитва да узнае повече за причините за аскетичния му живот, Mухика казва:

Аз не искам да използвам думата „аскетизъм“, тъй като в Европа тази дума се проституира. Аз живея с малко, без излишества, за да имам повече време да свърша важни неща. Имам президентския дворец, който се обслужва от 42 служители. Те редовно получават заплата, но аз не живея там. Аз не мога да го затворя, защото  просто няма да ме разберат, а и това е гарантирано от законодателството на страната, – казва Мухика.

Според президента на Уругвай, когато ръководството на страната се дистанцира от хората, хората започват да мразят политиката. Мухика се счита за най-бедния в света президент. Няколко от неговите изявления за канал La Sexta буквално шокираха испанското общество.

Ето част от тях:

Европа все още живее в миналото, като че ли тук, както и преди много години, е епицентърът на човешката цивилизация. Но времената са се променили и светът се е променил също. Виждам днешна Европа, затънала в блато. Но европейците имат възможност да се измъкнат от него, опирайки се на своя интелектуален потенциал. Най- много ме обезкуражава политиката, която провежда Европа. Европейските политици , както и преди, предпочитат да се занимават с празни глупости.

Аз не виждам умни хора в европейската политика. Това ме ужасява. Виждам само безполезни неоколониалистични брътвежи. Основното нещо в политиката е интелектуална честност. Ако нея я няма, тогава всичко друго няма смисъл. Образът на благородния чиновник е политическа структура, която се е превърнала в демагогия.

Вратовръзката – това е безполезен парцал, който ние слагаме на шията си. Аз съм противник на консуматорството. Прекомерното консуматорството води до това, че човек забравя основната си мисия, изразходва силите си за нищожни, дребни неща, които нямат нищо общо с човешкото щастие.

В политиката винаги има огромни ограничения: първо, капитализъм, където различни интереси се пресичат, и на второ място – правните въпроси. Цялата правна структура на това общество е създадена от капитализма.

90 % от доходите, които получавам, давам за социални нужди. За себе си оставям 2000 долара.

В Уругвай  ние залагаме на стимулиране на инвестициите в производството и социалните сфери.

Значителна част от бюджета ние харчим за легализирането на марихуаната. По този начин, ние имаме намерение да изземем част от приходите на трафикантите на наркотици и да ги насочим за борба срещу незаконния трафик на наркотици.

Оригинал: „NO VEO GENTE INTELIGENTE EN LA POLÍTICA EUROPEA „, MUJICA

Източник: analizator.eu

Advertisements

6 thoughts on “Хосе Мухика: Аз не виждам умни хора в европейската политика

 1. Под такива думи лесно се дават коментари-там сме силни! Но как да се превърнат в общовалидно правило,което да ръководи държавите???That is the question!

 2. Когато за първи път прочетох за този президент не можах да се ориентирам как да го преценя-наивен, подставено лице или що за прецедент.След като се запознах с изявленията му и прочетох споделените размисли гласувам с две ръце за това ,да му бъде присъдена Нобелова награда.Това е човек от бъдещето, независимо кой как го приема.

 3. Преводът не е съвсем точен и на места се губи смисълът. Например – първото изречение на последния абзац: „Значителна част от бюджета ние харчим за легализирането на марихуаната.“
  Оригиналните думи са:
  „Gastamos mucha plata en represión contra la marihuana.“ – „Харчим много пари в репресивните мерки срещу марихуаната“, т.е. (по принцип, в повечето страни) значителни средства от бюджета се харчат не за легализирането, а за „борбата“ срещу марихуаната. Мухика признава, че това са грешни пари, които се харчат без резултат.

  Също така – не става дума за аскетизъм, а за прочутата austeridad / austerity – ограничаване на разходите, понятие, което придоби спорна слава по време на финансовата криза в Европа и приетата политика за преодоляването й чрез ограничаване на бюджетните разходи, вкл. социалните. Прекомерната употреба на понятието кара Мухика да твърди, при това съвсем основателно, че в Европа „изпроституираха“ термина.

  Независимо от дребните забележки, благодаря за предаването на новината и превода!

 4. „Срамът на човечеството пред Вселената!“ – много добре казано. Самозабравило се консуматорско общество ходещо с широки крачки към неизменната си гибел.

 5. Велик човек! Още от древността на Европа всички големи мислители са казвали по един или друг начин това, което Хосе Мухика казва в това си интервю (или каквото е там). Но как да го обясниш това на изродите, генетичните дегенерати, абсолютните извратеняци – които днес формират така наречения „политически елит на света“? Кйакъв елит е това? Те са наказанието на всичко нормално на тоя свят! И негово опровержение! Отхвърляне! Те са срамът на човечеството пред Вселената!

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s