Американците упорито протестират против фракинга. Искат оставката на Обама!

Жители на Купърстоун, се събраха пред „Залата на славата”, която Барак Обама посети в четъртък 22 май – предаде агенция Асошейтед прес.Огромни тълпи от американци скандираха „Край на фракинга сега” – „Еnd fraking now”. Вместо на спортно забавление и аплодисменти за бейзбола, Обама стана свидетел на шумен протест срещу добива на шистов газ и видя призиви за собственият си импичмънт.

Protest Obama_1

Protest Obama_4

Жителите на Купърстоун редовно протестират срещу хидрофракинга.  За тези който не знаят – това е технология  за добив на газ, при която се пробиват сондажи на между 1 – 4 хиляди метра. В хоризанталната част на сондажа се инжектират милиони литри вода под налягане над 700 атмосвери, смесена с пясък и над 600 химикала /между който бензен и производните му, биоциди, фингициди и т.н, повечето от който тежко канцерогенни и предизвикващи летален изход за хора и животни/. Така скалата се разтрошава и газът образуван при разтрошаването, излиза на повръхността, по тръбата и пукнатините. Еколозите казват, че процеса отравя въздуха и водата, като щетите от него са невъзстановими. Поддръжниците казват, че технологията е абсолютно безопасна и това е единственият начин, да се намали зависимостта на САЩ от вносния петрол.

Protest Obama_2

Protest Obama_5

Protest Obama_8

Купърстоун, който е към окръжен център Осуего, е един от окръзите забранил фракинга, чрез ограничаване и забрана за някой промишлени дейности на негова територия. Забраната е потвърдена в две подразделения а апелативният съди се очаква това лято, да бъде потвърдена от най-високо ниво. Първите стъпки на Купърстоун в борбата с хидрофракинга са още от 2011 година. От тогава е и първото изявление по темата.

Видео по темата: http://www.youtube.com/watch?v=WaGzmNl3XGg

От 2008 година в щата Ню Йорк, е въведен мораториум върху технологията хидрофракинг. Шистовите лобисти, обаче търсят начини да свалят забраната. Ако това се случи 20 милиона жтели на Ню Йорк ще останат без питейна вода и поради факта, че щата е вододайна зона на река Хъдзън и многото й притоци.  Петиция „Край на фракинга сега” може да подпишете тук.   http://www.change.org/petitions/end-fracking-now

Източник:

http://blogs.wsj.com/washwire/2014/05/22/fracking-protesters-greet-obama-in-cooperstown/

Бележка на редактора: Вместо да се радваме, че – постигнахме въжделенията си поне веднъж да сме като Нюйоркчани /В Ню Йорк и България има наложен мораториум върху фракинга/, някакви платени псевдоексперти постоянно говорят глупости и позволяват на лакомите енергийни мегакорпорации, да продължават с опитите, да изядат парчета от България. Ще се радваме ако лобистите от ИПИ или самият Красен Станчев, четат тези редове – господа много се изложихте! Зле сте, и хората ви вярват все по малко!

 

 

Advertisements

One thought on “Американците упорито протестират против фракинга. Искат оставката на Обама!

  1. Както е казал поетът “ Но да умреш,когато земята се оттърсва от отровната си плесен , това е песен,да това е песен“ и както го доказва и американският народ : „… напред дорде е време за свободата си да умреме…“. А ти Българино защо мълчиш „…кой те в таз робска люлка люлее?…“ Три години и половина търпя да те мачкат тъпи сребролюбци с ниски чела. Вдигни глава не заслужаваш този хал,наследник си на велики и скромни хора,постигнали всичко с труд и честност!

Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s