Американците упорито протестират против фракинга. Искат оставката на Обама!

Жители на Купърстоун, се събраха пред „Залата на славата”, която Барак Обама посети в четъртък 22 май – предаде агенция Асошейтед прес.Огромни тълпи от американци скандираха „Край на фракинга сега” – „Еnd fraking now”. Вместо на спортно забавление и аплодисменти за бейзбола, Обама стана свидетел на шумен протест срещу добива на шистов газ и видя призиви за собственият си импичмънт.

Protest Obama_1

Protest Obama_4

Жителите на Купърстоун редовно протестират срещу хидрофракинга.  За тези който не знаят – това е технология  за добив на газ, при която се пробиват сондажи на между 1 – 4 хиляди метра. В хоризанталната част на сондажа се инжектират милиони литри вода под налягане над 700 атмосвери, смесена с пясък и над 600 химикала /между който бензен и производните му, биоциди, фингициди и т.н, повечето от който тежко канцерогенни и предизвикващи летален изход за хора и животни/. Така скалата се разтрошава и газът образуван при разтрошаването, излиза на повръхността, по тръбата и пукнатините. Еколозите казват, че процеса отравя въздуха и водата, като щетите от него са невъзстановими. Поддръжниците казват, че технологията е абсолютно безопасна и това е единственият начин, да се намали зависимостта на САЩ от вносния петрол.

Protest Obama_2

Protest Obama_5

Protest Obama_8

Купърстоун, който е към окръжен център Осуего, е един от окръзите забранил фракинга, чрез ограничаване и забрана за някой промишлени дейности на негова територия. Забраната е потвърдена в две подразделения а апелативният съди се очаква това лято, да бъде потвърдена от най-високо ниво. Първите стъпки на Купърстоун в борбата с хидрофракинга са още от 2011 година. От тогава е и първото изявление по темата.

Видео по темата: http://www.youtube.com/watch?v=WaGzmNl3XGg

От 2008 година в щата Ню Йорк, е въведен мораториум върху технологията хидрофракинг. Шистовите лобисти, обаче търсят начини да свалят забраната. Ако това се случи 20 милиона жтели на Ню Йорк ще останат без питейна вода и поради факта, че щата е вододайна зона на река Хъдзън и многото й притоци.  Петиция „Край на фракинга сега” може да подпишете тук.   http://www.change.org/petitions/end-fracking-now

Източник:

http://blogs.wsj.com/washwire/2014/05/22/fracking-protesters-greet-obama-in-cooperstown/

Бележка на редактора: Вместо да се радваме, че – постигнахме въжделенията си поне веднъж да сме като Нюйоркчани /В Ню Йорк и България има наложен мораториум върху фракинга/, някакви платени псевдоексперти постоянно говорят глупости и позволяват на лакомите енергийни мегакорпорации, да продължават с опитите, да изядат парчета от България. Ще се радваме ако лобистите от ИПИ или самият Красен Станчев, четат тези редове – господа много се изложихте! Зле сте, и хората ви вярват все по малко!

 

 

Advertisements

One thought on “Американците упорито протестират против фракинга. Искат оставката на Обама!

  1. Както е казал поетът “ Но да умреш,когато земята се оттърсва от отровната си плесен , това е песен,да това е песен“ и както го доказва и американският народ : „… напред дорде е време за свободата си да умреме…“. А ти Българино защо мълчиш „…кой те в таз робска люлка люлее?…“ Три години и половина търпя да те мачкат тъпи сребролюбци с ниски чела. Вдигни глава не заслужаваш този хал,наследник си на велики и скромни хора,постигнали всичко с труд и честност!

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.