Евроскептицизмът набира скорост

Националистическите партии печелят от това 2

Евроскептицизмът набира все по-голяма скорост. От доклад на Европейския съвет за външна политика става ясно, че националистическите партии в различни европейски държави имат сериозен шанс да привлекат  много избиратели на насрочените за 25 май избори за евродепутати, съобщи Bulgaria On Air.

Особено вероятно е евроскептиците да спечелят високи проценти в три големи държави членки: Франция, Италия и Великобритания, да станат водеща политическа сила в Гърция, Чехия и Холандия и да увеличат влиянието си в Дания, Австрия, Литва, Унгария и Финландия.

От Европейския съвет подчертават, че подобни партии са в състояние да забавят интеграцията в еврозоната и да разклатят легитимността на Европейския проект в момент, когато от Европа се очакват решителни и единни действия. Според много от участниците в проучването в момента ЕС е равносилен на повече имигранти, а политическият дебат в Брюксел е изпразнена от съдържание битка.

Авторите на доклада със заглавие „Как да отговорим на надигащия се евроскептицизъм“ твърдят, че проевропейските партии трябва да подчертаят традиционните политически идеи, например отговорите на предизвикателствата, пред които е изправен ЕС, и не трябва да подхранват усещането, че формират картел на ниво елити, който ръководи ЕС в ущърб на гражданите.

През 2007 проучване на Евробарометър посочи, че 52% от европейските граждани гледат позитивно на ЕС. Днес обаче само 31% споделят такова мнение. От 15% през 2007 г. процентът на тези с негативно отношение е нараснал на 28%.

„Евроскептиците могат само да задълбочат разделенията, които се появиха в Европа между Севера и Юга, кредиторите и длъжниците, страните в еврозоната и страните извън нея, и то във време, когато Европа отчаяно се нуждае от решителни действия“, коментира един от авторите на доклада Хосе Игнасио Торебланка.

Вълната на евроскептиците може да се окаже по-разрушителна и от появата на „Чаената партия“ в САЩ, опасяват се анализаторите.

Източник

Advertisements

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.