Китай изпреварва САЩ в икономиката

3

Очаква се ръстът в Поднебесната империя да е 24% за три години

 

 

 

Вашингтон, САЩ

САЩ са на ръба да загубят статута си на най-голямата икономика в света и вероятно ще бъдат изпреварени от Китай още тази година – по-рано от очакванията, според водещите световни статистически агенции, пише в. “Файненшъл таймс”. Повечето икономисти по-рано смятаха, че Китай ще дръпне напред в класацията през 2019 г.

Заключенията са направени на база на данни, събрани чрез програмата International Comparison Program (ICP) и разпространени от Световната банка. След обширно изследване на цените на стоките и услугите става ясно, че обемът на средствата, които отиват към по-бедните страни, е по-голям, отколкото по-рано се смяташе, което налага увеличаването на относителния размер на развиващите се пазарни икономики.

Оценките на покупателната способност са признати за най-добрия начин за сравнение на размерите на икономиките, вместо използването на валутни курсове, които рядко отразяват истинската цена на стоките и услугите. По този показател МВФ оценява БВП на САЩ за 2012 г. на 16.2 трлн. долара, а този на Китай – 8.2 трлн. долара. През 2005 г. ICP оценяваше обема на икономиката на Китай като двойно по-малък от този на САЩ.

Заради новия метод и факта, че китайската икономика отчита далеч по-силен ръст, изследването поставя БВП на Китай на 87% от този на САЩ през 2011 г. МВФ очаква икономиката на Китай да регистрира растеж от 24% между 2011 и 2014 г., докато ръстът на САЩ се очаква да е в размер на едва 7.6%, което прави силно вероятно тази година Китай да изпревари САЩ. /БЛИЦ

http://www.blitz.bg/news/article/264977

Advertisements

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.