Китай изпреварва САЩ в икономиката

3

Очаква се ръстът в Поднебесната империя да е 24% за три години

 

 

 

Вашингтон, САЩ

САЩ са на ръба да загубят статута си на най-голямата икономика в света и вероятно ще бъдат изпреварени от Китай още тази година – по-рано от очакванията, според водещите световни статистически агенции, пише в. “Файненшъл таймс”. Повечето икономисти по-рано смятаха, че Китай ще дръпне напред в класацията през 2019 г.

Заключенията са направени на база на данни, събрани чрез програмата International Comparison Program (ICP) и разпространени от Световната банка. След обширно изследване на цените на стоките и услугите става ясно, че обемът на средствата, които отиват към по-бедните страни, е по-голям, отколкото по-рано се смяташе, което налага увеличаването на относителния размер на развиващите се пазарни икономики.

Оценките на покупателната способност са признати за най-добрия начин за сравнение на размерите на икономиките, вместо използването на валутни курсове, които рядко отразяват истинската цена на стоките и услугите. По този показател МВФ оценява БВП на САЩ за 2012 г. на 16.2 трлн. долара, а този на Китай – 8.2 трлн. долара. През 2005 г. ICP оценяваше обема на икономиката на Китай като двойно по-малък от този на САЩ.

Заради новия метод и факта, че китайската икономика отчита далеч по-силен ръст, изследването поставя БВП на Китай на 87% от този на САЩ през 2011 г. МВФ очаква икономиката на Китай да регистрира растеж от 24% между 2011 и 2014 г., докато ръстът на САЩ се очаква да е в размер на едва 7.6%, което прави силно вероятно тази година Китай да изпревари САЩ. /БЛИЦ

http://www.blitz.bg/news/article/264977

Advertisements

Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s