Внимание! Сонда за шистов газ, без обозначения се появи край Долни Луковит!

Алармираме българските контролни органи! Чужда компания забива сонда за шистов газ в нива, край село Долни Луковит, община Искър, област Плевен. Къде дремете от Министерството на Околната среда и водите и от Министерството на Икономиката и Енергетиката? Министър Стойнев – вземете да свършите нещо най-накрая през вашият мандат – стига сте се били в гърдите, че ще взимате лицензи. Вземете поне да направите проверка и да приберете глобата, от компанията която нарушава мораториума върху добива и проучването за шистов газ в България! Министър Михайлова – къде са ви експертите и контролните дирекции? Защо позволявате това да се случва?

Във Фейсбук групата „Ние сме против българският Чернобил – добива на шистов газ”, са качени снимки на сонда подготвена за експлоатация. Монтирана е съвсем скоро и се вижда, че е работено прясно на терена. Оборудването е точно като това, с което се добива шистов газ. Публикуваме снимките и текста, качени на 28 април в албума ”Долни Луковит, община Искър, област Плевен 28 април 2014 г.“

ИзображениеСонда без никакви обозначения, табели и сигнализации. Оборудването предоставя възможност за провеждане на хидравлично разбиване. Изглежда някой се е подготвил за глоба от 100 млн. лв. От юг сондата се намира насред царевична нива. От север-изток сондажната площадка няма никакви табели – на нито един от изходите.

Изображение

Оборудването е покрито, но доставчиците се виждат.

Изображение

Чуден екземпляр от т.нар. „“Blowout preventer“. Когато това устройство не сработи се получават аварии като добре известният разлив в Мексиканския залив или експлозии, които взимат живота на 15-20 човека на веднъж, предизвиквайки локална екологична катастрофа под и над земята.

ИзображениеОт дясно – торби с бентонит, сода каустик, бързо изсъхващ цимент и кой знае още какви „полезни“ за природата химикали.

Изображение

Тук веселбата е пълна. От северозападната страна на сондата се излива изнесеният на повърхността „шлам“ и сондажни течности. Те се съхраняват в два басейна, изолирани от земята с найлон, но между сондата и въпросните басейни, тази отровна маса се разлива и разстила директно върху почвата.

ИзображениеПодобно оборудване се среща по сондите за фракинг – вероятно помпено-смесителна станция.

17

ИзображениеПредположение: прословутият пулверизатор, който разпръсква флуидите в атмосферата, за да се изпаряват по-бързо от хвостохранилището. Наоколо е царевична нива … изглежда предстои още работа до достигане на целевия хоризонт, а картинката на сайта вече е потресаваща.

Изображение

ИзображениеВероятният воден сондаж, който точи от питейната вода и водата за поливане – за нуждите на газовия сондаж.

Изображение

Изображение

От запад.

Изображение

Сондажната площадка няма никакви табели – на нито един от изходите.

ИзображениеВ непосредствена близост се намира друга сондажна площадка, където работата изглежда е приключила засега. От ляво се виждат затрупаните хвостохранилища, а от дясно се намира представител на т.нар. „christmas three“

Изображение

Тhe christmas three.

ИзображениеТази площадка вероятно представлява готово за експлоатация газово находище, но и тук няма никакви табели.

ИзображениеИзточник

 

Advertisements

63 thoughts on “Внимание! Сонда за шистов газ, без обозначения се появи край Долни Луковит!

 1. МИНЧО ХРИСТОВ: Продажни политици наливат с отрови БЪЛГАРСКАТА ЗЕМЯ.

 2. ако бяхте чули звука от запаления газ на тази сонда,ако бяхте го преживяли или тръбите минаваха почти през вашия двор,нямаше да обиждате хората-разходете се до с.Долни Луковит-намира се в Бг и се уврете сами,стига обиди ,нека се събудим най-сетне

 3. Себеотрицателните, но добре платени защитници на енергийната зависимо0ст на BG в действие. Леле че голям проблем. Ама как може някой си да добива Шистов газ. Нали ще бъдат накърнени на империята на злото енергийните и интереси, да внася на изкуствено завишени цени газ, за да държи кротко стадото. И ако беше фирмата изпълнител руска, колко хълцания от възторг щеше да има тогава, че как да не грабне оръжието човек, и не ги избие такива платени плюкала, така както са на скалъпен „протест“, в защита не на екологията, каквито са им вечните оправдания, а са в защита на интересите на такива като путьо. Наистина това не е народ, а е мърша, и стадо овце.

  • Спрете да оправдавате добива на шистов газ и САЩ. Няма да видят и 1 стотинка българите от шистовия газ, както не го виждат и поляците. Да не би за златодобива да ни дават нещо? Точат и плюят по нас. Овце са такива като теб.

   1. Около половината от водния разтвор на химикали и пясък остава в шахтата, където поради различни геоложки причини (големи пукнатини в скалите, разрушаване на циментовата стена на кладенеца) могат да достигнат почвата и подземните водни запаси от питейна вода, която води до трайно увреждане на почвите и водите.

   2. Извлечената част от водната смес (която вече може да съдържа и радиоактивни елементи и още химикали попаднали там от самите шистови скали) престоява в кладенец, където очаква извозване към пречиствателна станция, но междувременно се изпарява и замърсява въздуха с незнайни химикали.

   3. Част от добития газ бива директно изпуснат в атмосферата (не винаги умишлено) „допринасяйки“ в огромни количества за парниковия ефект.

   4. В зависимост от региона, процесът на „хидравличен удар“ може да доведе до локална сеизмична активност (за това бе преустановен във Великобритания).

   5. Използваните химикали се пазят в корпоративна тайна, но според разследвания са открити около 600 различни химикала, сред които и токсични такива.

   6. Според последни проучвания шистовия газ допринася много повече за парниковия ефект от колкото конвенционалния земен газ, петрола или въглищата

   7. Въпреки първоначалното убеждение, че шистовият газ ще бъде по-евтин от конвенционалния се оказва, че добивът на шистов газ е по-скъп.

   8. Няма ясни правила и закони, които да следят и регулират добива на шистов газ.

 4. Дори и да е шистов газ, което очевидно не е, не виждам никакъв проблем. Все повече държави започват да добиват шистов газ или поне да го проучват, ние и в тази област ще останем последни естествено.

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s