Може ли България да излезе от валутния борд

Мисля Формално – да. Валутният борд не е необходимо условие за икономическа зависимост от западните страни. Русия няма валутен борд, но на централната й банка са наложени почти същите условия, каквито и на БНБ. Проблемът, който пречи, е независимостта на централната банка (ЦБ) от държавата и съглашението местната валута да бъде покривана със западна конвертируема валута. След като ЦБ е независима от собствената си държава, то на кого се подчинява въобще, на кого се отчита и кой определя и контролира действията й? Икономически експерти? Чии екперти? А и те да не са богове? Да не би да са безгрешни и лишени от изкушението да използуват властта на ЦБ за лична изгода? Тези въпроси са само за размисъл и се отнасят както за България и Русия, така и за САЩ.

kluchalka_LL

Нека сега допуснем, че България опита да излезе от валутния борд. Ако това решение се вземе, без да има някаква криза, т.е. и без одобрението на западните страни, то ония, които дръзнат да го предложат, веднага ще бъдат атакувани от западните „експерти“. Ключовият въпрос е зад кого ще застанат българите в този момент. Ако повярват на „експертите“ и се юрнат да сменят левовете за валута, то те сами веднага ще предизвикат инфлация и ще сбъднат прогнозите на „експертите“.

Нека допуснем, че това няма да стане, какви са останалите пречки БНБ успешно да се освободи от чуждата си зависимост?

Първо, някой трябва да се ангажира да регулира паричната левова маса в обръщение в реалната икономика, според както съм писал в двата икономически текста (1 и 2 ). При това не за един мандат, а завинаги.

Второ, икономиката е 90% „психология“ и 10% обективна реалност. Докато българите не вярват в себе си и в държавата (правителството си, независимо от коя партия е) си, нищо не може да им помогне. Всеки слух, без каквато и да е реална икономическа основа, че независимият лев ще се обезцени, ще ги накара да се юрнат да го обръщат във валута. И какво ще стане? Левът ще се обезцени, т.е. инфлация. Ония, пуснали слуха, ще се окажат „предвидливи експерти“.

Третото съм го споменал вече в първия текст за валутния борд. Регулирането на паричната левова маса не може да стане без участието на заможните българи, които са натрупали излишни пари. Печатането на пари е много рисково. По-препоръчително е държавата да взема заеми от гражданите си, т.е. от ония, които имат излишни пари. Само че българите с излишни пари биха предпочели чужди държавни ценни книжа, т.е. биха финансирали чужди страни, а не собствената си. Това е също в графата „психология“.

Четвърто, България е малка страна и няма природен ресурс за самостоятелна икономика. Веднага ще й бъдат наложени „наказания“ и развитието й ще бъде спънато.

Пето, западните икономически и политически властници не си поплюват и методите им ни най-малко не са хуманни (в този сайт са дадени много примери. Четете Чомски, Клайн , Пъркинс и т.н.). Ако никоя от горните четири спънки не ни провали, то вероятността да ни спретнат на преврат, оранжева революция или етнически конфликт силно нараства.

Поради всичките тия причини твърдя, че каквато е съдбата на Русия, такава ще е и на България. Ако Руснаците повярват отново в себе си и успеят да се отърват от зависимостта си от запада (все пак имат оръжия за защита и ресурс за самодостатъчна самостоятелна икономика), тогава и ние имаме шанс, защото те ще ни подкрепят.

Смятам за съществено да отбележа, че се получи така, че икономическите аргументи сами доведоха до факта, че решаващо е доколко ние самите вярваме в себе си, в собствената си страна, държава и способности. Доколко ние самите не се подчиняваме на единствения стремеж към сигурна печлба и доколко сме единни и солидарни. Това е напълно противоположно на твърденията на западните икономисти (и особено на пазарните фундаменталисти от Чикагската шайка), че, видите ли, съществували обективни икономически закони почти такива като физическите. Това си е абсурд дори поради простия факт, че естествени пари няма. Всичко е въпрос на воля, желание и мисъл и съгласие, с които обществото организира собственото си функциониране. Комунистите направиха същата грешка, осланяйки се на „неумолимия ход на колелото на историята“ и платиха прескъпо за това.

Кихано
2009

Източник: antipropaganda

Advertisements

2 thoughts on “Може ли България да излезе от валутния борд

  1. Шанса промяната да дойде от хора с титли финансист или икономист клони към нула. Най-малкото за да стигнат до тези титли те са се доказали като послушни и безскрупулни слуги и братоубийци. Икономиката не е нещо толкова сложно за разбиране, както Кихано добре го описа – 90% психология, 10% обективни събития. По-скоро трудното е цялата тази информация да стига до хората, а и те да имат интерес да я търсят и осмислят. Ето това е наистина трудното… Медиите станаха първата власт, вярно в тясно сътрудничество и под наставленията на спекулантите. И като добавим, че 50% от населението не използва интернет, и основния източник на информация е телевизията и вестниците и картинката става особено тегава…

  2. принципно може да излезнем от валутния борд и би трябвало да го направим ако искаме да имаме реално иконмическо развитие но никак не съм убеден че в България има кадърни финансисти и иконмисти които да направят това нещо …като се почне още от финансовите пируети и кражби на Луканов и Милен Велчев- Хотелчев та се стигне досегашните некадърници от сорта на американския агент Дянкофф и Орешарски които съсипаха цялата държава с глупостите си …..Искоров пък дори няма да го коментирам … човекът си седи тами лапа 60 бона за правене на нищо…просто не виждам кадърни хора които да направят това нещо което не е толква просто …. за смешника Костов преподавател по полтииконмия в някъв измислен български университер дори няма смисъл да се коментира … не виждам кой би се справил просто след като няколко правитеслтва съсиспаха икономиката и финансите на държавата ….иначе ЦБ НАВСЯКЪДЕ Е частна и се ръкободи от частен банков картел начело с Ротшилд , Рокфшелер и други едри банкерски кланове които ръководят целия свят общо взето … гледайте лихвите и цената на златото – там е разковничето за всичко което става в иконмиката …..

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.