Сергей Лавров: Ако бъдем подложени на нападение, ще отговорим на него

Сергей Лавров даде интервю на английски и то стана първото пряко обръщение към обществеността на Европейския съюз и САЩ през главата на американката администрация и европейските правителства. 9lavrov-interview65347

„Ако бъдем подложени на нападение, ще отговорим на него” – каза Сергей Лавров в интервю за руския англоезичен телевизионен канал Russia Today.

Интервюто показва, че Москва повече няма да се примирява с колосалната лъжа, изопачаването на политиката на Русия, провокациите на киевските власти и интригите на администрацията на Барак Обама край своите граници.

Никога по-рано Сергей Лавров не беше говорил за събитията в Украйна толкова твърдо и решително. Америка, каза Сергей Лавров, се занимава с прехвърляне на вината на чужди плещи, обвинявайки Русия в събитията в Украйна. Според него, Русия повече няма намерение да търпи накърняването на своите интереси или нападения срещу свои граждани:

  • Ако бъдем подложени на нападение, разбира се, ще отговорим на него. Ако бъдат нарушени нашите законни интереси, директно нарушени интересите на руските граждани, както беше в Южна Осетия, не виждам друг изход, освен да отговорим съгласно всички норми на международното право.

Споменаването на Южна Осетия е свързано с „кавказката война” от 2008 година, и това не е случайно. През нощта срещу 8 август 2008 войските на Грузия започнаха обстрелване на осетинската столица. Сред главните цели те избраха базата на руските миротворци край Цхинвал, намирали се в Южна Осетия съгласно споразумението между Русия, Южна Осетия и Грузия от 1992 година. Режимът на Михаил Саакашвили грубо го наруши, бяха убити 12 руски войника, 150 бяха ранени. Москва проведе операцията „принуждаване към мир”, завършила с пълен разгром на грузинските войски.

Сергей Лавров не криеше, че търпението на Москва свърши, когато стана окончателно ясно, че „киевският протекторат” изцяло се ръководи от Вашингтон:

  • По време на посещението на вицепрезидента на САЩ Джо Байдън в Киев на 21-22 април киевските власти обявиха подновяване на контра терористичната операция. Решението за началото на тази операция беше прието в Киев след посещението на директора на ЦРУ Джон Бренън на 13 април. И затова нямам причини да не вярвам, че САЩ ръководят това шоу.

Сергей Лавров отхвърли като лъжливи обвиненията по адрес на Русия за уж нейната причастност към вълненията в източна Украйна и подготовката от Москва на агресия против Киев:

  • Руските войски се намират на руска територия. Русия задоволи молбата за провеждане на инспекции в рамките на т.н. Виенски документ от 2011 година и договора за отвореното небе: инспекторите посетиха районите на разполагането на войските, участващи в ученията, и осъществиха наблюдателни полети над тези райони. Никой от тях – нито американците, нито украинците, нито европейците – не откриха доказателства за участието на Русия в заплашваща Украйна военна дейност.

Сергей Лавров изтъкна, че Украйна е само една от проявите на нежеланието на Америка да прави отстъпки в геополитическата битка. И би било добре САЩ да се научат да мислят не само за своите геополитически интереси, но и за правата на обикновените хора.

Източник: grigorsimov.blog.bg

Реклами

2 мнения за “Сергей Лавров: Ако бъдем подложени на нападение, ще отговорим на него

  1. Стига Русия мълча на Америка да и даде урок защото тези не разбират от приказка на тези който им харесва Америка да отидат да живеят там

  2. Стига вече маймунски номера от страна на администрацията на Вашингтон Неофашизъмът няма да мине!Стига геополитика и гейофашизъм!Оставете хората в Украйна на мира. С тая пуст аевроинтеграция искате да ги излъжите и тях ,както нас.

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.