Сергей Лавров: Ако бъдем подложени на нападение, ще отговорим на него

Сергей Лавров даде интервю на английски и то стана първото пряко обръщение към обществеността на Европейския съюз и САЩ през главата на американката администрация и европейските правителства. 9lavrov-interview65347

„Ако бъдем подложени на нападение, ще отговорим на него” – каза Сергей Лавров в интервю за руския англоезичен телевизионен канал Russia Today.

Интервюто показва, че Москва повече няма да се примирява с колосалната лъжа, изопачаването на политиката на Русия, провокациите на киевските власти и интригите на администрацията на Барак Обама край своите граници.

Никога по-рано Сергей Лавров не беше говорил за събитията в Украйна толкова твърдо и решително. Америка, каза Сергей Лавров, се занимава с прехвърляне на вината на чужди плещи, обвинявайки Русия в събитията в Украйна. Според него, Русия повече няма намерение да търпи накърняването на своите интереси или нападения срещу свои граждани:

  • Ако бъдем подложени на нападение, разбира се, ще отговорим на него. Ако бъдат нарушени нашите законни интереси, директно нарушени интересите на руските граждани, както беше в Южна Осетия, не виждам друг изход, освен да отговорим съгласно всички норми на международното право.

Споменаването на Южна Осетия е свързано с „кавказката война” от 2008 година, и това не е случайно. През нощта срещу 8 август 2008 войските на Грузия започнаха обстрелване на осетинската столица. Сред главните цели те избраха базата на руските миротворци край Цхинвал, намирали се в Южна Осетия съгласно споразумението между Русия, Южна Осетия и Грузия от 1992 година. Режимът на Михаил Саакашвили грубо го наруши, бяха убити 12 руски войника, 150 бяха ранени. Москва проведе операцията „принуждаване към мир”, завършила с пълен разгром на грузинските войски.

Сергей Лавров не криеше, че търпението на Москва свърши, когато стана окончателно ясно, че „киевският протекторат” изцяло се ръководи от Вашингтон:

  • По време на посещението на вицепрезидента на САЩ Джо Байдън в Киев на 21-22 април киевските власти обявиха подновяване на контра терористичната операция. Решението за началото на тази операция беше прието в Киев след посещението на директора на ЦРУ Джон Бренън на 13 април. И затова нямам причини да не вярвам, че САЩ ръководят това шоу.

Сергей Лавров отхвърли като лъжливи обвиненията по адрес на Русия за уж нейната причастност към вълненията в източна Украйна и подготовката от Москва на агресия против Киев:

  • Руските войски се намират на руска територия. Русия задоволи молбата за провеждане на инспекции в рамките на т.н. Виенски документ от 2011 година и договора за отвореното небе: инспекторите посетиха районите на разполагането на войските, участващи в ученията, и осъществиха наблюдателни полети над тези райони. Никой от тях – нито американците, нито украинците, нито европейците – не откриха доказателства за участието на Русия в заплашваща Украйна военна дейност.

Сергей Лавров изтъкна, че Украйна е само една от проявите на нежеланието на Америка да прави отстъпки в геополитическата битка. И би било добре САЩ да се научат да мислят не само за своите геополитически интереси, но и за правата на обикновените хора.

Източник: grigorsimov.blog.bg

Advertisements

One thought on “Сергей Лавров: Ако бъдем подложени на нападение, ще отговорим на него

  1. Стига вече маймунски номера от страна на администрацията на Вашингтон Неофашизъмът няма да мине!Стига геополитика и гейофашизъм!Оставете хората в Украйна на мира. С тая пуст аевроинтеграция искате да ги излъжите и тях ,както нас.

Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s