Писмо на Путин до европейските лидери

22.si_1-e1397321307657

През последните 18 месеца икономиката на Украйна стремително деградира. Задълбочава се спадът в промишлеността и строителството. Расте бюджетният дефицит. Рязко се влошава състоянието на валутната сфера, към отрицателното търговско салдо се прибави изтичането на капитали от страната. Икономиката на Украйна се приближава към фалит, към спиране на производството и към взрив в ръста на безработицата.

Русия и страните от Евросъюза са най-големите търговски партньори на Украйна. Като изхождахме от това, на състоялата се в края на януари среща Русия-ЕС се договорихме с нашите европейски партньори за провеждане на консултации по въпросите на развитието на украинската икономика, като вземем предвид зачитането на интересите на Украйна и нашите страни при формирането на интеграционни съюзи с нейно участие. Но всички опити на руската страна да започне реални консултации не доведоха до резултат.

Вместо консултации чуваме призиви да намалим договорените цени на руския газ, които уж имали „политически характер“. Създава се впечатлението, че европейските партньори искат едностранно да прехвърлят върху Русия последиците от украинската икономическа криза.

Още от първия ден на съществуването на независима Украйна, Русия подкрепяше устойчивостта на украинската икономика, като й доставяше газ на занижени цени. През януари 2009 г. с участието на премиерката Юлия Тимошенко бе подписан договор за покупко-продажба на природен газ за периода 2009-2019 г., който уреждаше въпросите за доставката и изплащането на газа и гарантираше неговия непрекъснат транзит през територията на Украйна. И който Русия безпрекословно спазва. Между впрочем, министър на горивата и енергетиката на Украйна тогава бе Юрий Продан – той и днес заема аналогичен пост в киевското правителство.

Обемът на природния газ, доставен в Украйна в съответствие с този договор, възлиза на 147,2 милиарда кубически метра в периода между 2009 и първото тримесечие на 2014 г. Бих искал дебело да подчертая – „формулата на цената“, фиксирана в договора, нито веднъж от тогава не се е променяла. И Украйна до август 2013 г. редовно си плащаше газа в съответствие с тази формула.

Друг е въпросът, че вече след подписването на договора Русия предостави на Украйна редица безпрецедентни привилегии и намаления на цената за газа. Това намаление е в съответствие с Харковските споразумения от 2010 г. и бе предоставено като аванс за сметка на бъдещите плащания на наема за пребиваването на Черноморския флот, които ще започнат от 2017 г.

Намаление на цените на газа, закупуван за химическите предприятия в Украйна. Намаление, въведено през декември 2013 г. за срок от едно тримесечие във връзка с критичното състояние на украинската икономика. Като се започне от 2009 г., сумарно тези намаления възлизат на 17 милиарда долара. Към това трябва да добавим още 18,4 милиарда долара неизплатени от украинската страна глоби за неизбиране на минимално годишно количество газ (известно като take-or-pay).

Така Русия за последните четири години субсидира икономиката на Украйна за сметка на намаляването на цените на газа в размер на 35,4 милиарда долара. Освен това, през декември 2013 г. Русия предостави на Украйна заем от 3 милиарда долара. Тези доста значителни финансови ресурси бяха преднаначени за поддръжката на стабилността и платежоспособността на украинската икономика, съхраняването на работните места и заетостта. Подчертавам – освен Русия никой не е направил това.

Ами европейските партньори? Вместо реална подкрепа на Украйна – деклариране на намерения. Обещания без реални дела. Евросъюзът използва украинската икономика като източник на продоволствени суровини, метал и минерални ресурси и едновременно като пазар за готова продукция с висока степен на преработка (машиностроене, химия), като при това създава дефицит на външнотърговския баланс на Украйна от над 10 милиарда долара. А това са почти две трети от общия дефицит по текущите операции на Украйна през 2013 г.

Кризата на украинската икономика, до голяма степен предизвикана от дисбаланса в търговията със страните от ЕС, остро и негативно се отразява на изпълнението на договорните задължения на Украйна по доставките на руски газ. „Газпром“ не предявява и няма намерение да предявява каквито и да било допълнителни условия в сравнение със залегналите в договора от 2009 г. Това се отнася и за договорната цена на газа, която се пресмята в строго съответствие със съгласуваната формула. Русия обаче повече не трябва и не може сама да носи бремето на поддръжката на украинската икономика, като й предоставя намаление на цената на газа и й опрощава дълговете. Като фактически изплаща чрез своите субсидии дефицита в търговията между Украйна и страните членки на ЕС.

През тази година всеки месец нарастват задълженията на Националната акционерна компания „Нафтогаз Украйна“ за доставения газ. През ноември-декември 2013 г. – 1451,5 милиона долара, през февруари 2014 г. – 260,3 милиона, през март – още 526,1 милиона. Обръщам ви внимание, че през март все още действаха цените с намаление – 268,5 долара за 1000 кубически метра. И дори на тази цена Украйна не плати нито един долар!

При това положение „Газпром“, в съответствие с членове 5.1.5, 5.8 и 5.3 от действащия договор, ще бъде принуден да премине към предплата за доставките на газ и в случай на нарушаване на условията за плащането напълно или частично да не доставя газ. С други думи – ще бъде доставян точно толкова газ, за колкото украинската страна плати месец напред.

Безспорно, това е крайна мярка. Даваме си сметка, че тя увеличава рисковете от неразрешено отклоняване на газ, минаващ през територията на Украйна за европейските потребители. И че тя може да затрудни формирането на запасите от газ в Украйна за осигуряване на потреблението му през есенно-зимния период. За да бъде гарантиран непрекъснат транзит на газ, е необходимо в най-скоро време да се пристъпи към пълнене на подземните хранилища в Украйна с газ в обем 11,5 милиарда кубически метра. А затова ще бъде необходимо да бъдат платени около 5 милиарда долара.

Обаче самоотстраняването на нашите европейски партньори от съвместните действия по разрешаването на икономическата криза в Украйна и дори от консултации с руската страна не оставя на Русия никаква алтернатива.

Изходът от получилата се ситуация може да бъде само един. Да бъдат проведени незабавни консултации на равнище министри на икономиката, финансите и енергетиката с цел изработване на съгласувани действия по сталбилизирането на икономиката на Украйна и осигуряването на доставките и транзита на руски газ в строго съответствие с договорните условия. И колкото се може по-бързо да се пристъпи към координирани конкретни действия. Към това призоваваме нашите европейски партньори.

Безспорно, Русия е готова да участва в стабилизирането и възстановяването на украинската икономика. Но не едностранно, а при равни с нашите европейски партньори условия. Със зачитане на тези фактически вложения и разходи, които дълго време Русия извършваше сама, като подкрепяше Украйна. Смятаме, че само такъв подход е справедлив и балансиран. И само той ще доведе до успех.

Източник: itar-tass

Advertisements

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s