Геноцидът над индианците

Американският индиански Холокост, известен като „500 годишната война“ и „Най-дългия Холокост, който взел най-много жертви в историята на човечеството“. Въпреки, че е най-огромният и най-дълго траещия – той се отрича. В САЩ и Канада не ги учат, че местното население е било екстерминирано. Избитите са между 95 000 000 и 114 000 000, но въпреки това рядко някой говори по темата.native_american_tribes_map1

Този момент от американската история рядко се преподава в училищата на САЩ и Канада. Причината е ясна: в резултат на „най-дългия холокост“ в историята на човечеството, са избити 95 от общо 114-те милиона местни индианци, живели на територията на днешните САЩ и Канада, пишат световни медии. Според книгата на Д. Стенард „Американският холокост“, издадена през 1992 г. от „Оксфорд юнивърсити прес“ тази цифра е дори повече от 100 милиона.

wounded_knee„Концепцията на Хитлер за концентрационните лагери се дължи до голяма степен на изучаването на английския език и историята на САЩ. Той се е възхищавал на лагерите за бурите в Южна Африка и за индианците в дивия Запад и често пред най-близкото си обкръжение e споделял своето удовлетворение от „ефективността“ на унищожаването на коренните индианци“, пише в книгата си „Адолф Хитлер“ Джон Толанд.

Индианците дълго време имат най-висок процент на смъртност сред населението на Северна Америка. Основните им „убийци“ са: вариола, морбили, грип, коклюш, дифтерия, тиф, чума, холера, скарлатина и всички те се „внасят“ от европейските колонизатори. Някои историци смятат, че „европейските“ болести дори са причинили 80% от смъртните случаи сред автохтонното население на континента.

Геноцидът над северноамериканските индианци: социологически преглед

Понятието геноцид произлиза от латинската дума „Genos“, която означава в превод на български език „раса, племе“ и „CIDE“-убийство) и буквално означава унищожаване на едно племе или нация.

Оксфордският английски речник определя геноцида като „съзнателното и системно изтребване на етническа или национална група“ и се отнася до първото използване на този термин от Рафаел Лемкин по време на нацистката окупация на Европа. Така документиран за първи път, термина е бил „приет“ за употреба и от Нюрнбергския трибунал като описателен, а не като правен термин.

Официалното му приемане стана от общото събрание на ООН през 1946 година. Повечето хора са склонни да определят като „геноцид“ масовите убийства на конкретни лица. Въпреки това, през 1994 г., Конвенцията на ООН за преследване и наказване на престъплението геноцид, описва това явление, освен като „пряко убиване на хора“, още и като разрушаването и унищожаване на културата. Член II на Конвенцията изброява пет категории дейности, които ако бъдат насочени срещу определена национална, етническа, расова или религиозна група се приема, че е геноцид.

Това са:

 • Убийство на членовете на групата;
 • Причиняване на сериозни телесни или душевни повреди на членовете на групата;
 • Умишлено създаване на условия, които да доведат до физическото унищожаване на групата;
 • Налагане на мерки, предназначени за предотвратяване на ражданията в рамките на групата;

inside_group_big

Насилствено предаване на деца от една група на друга

САЩ отказаха да ратифицират Конвенцията на ООН за геноцид. И това не е чудно. Много аспекти на геноцида са „реализирани“ спрямо коренното население на Северна Америка. Списъкът на американската политика за геноцид включва: масово унищожение, биологична война, насилствено прогонване от домовете, лишаване от свобода, въвеждане на ценности, различни от корените им, съзнателна хирургическа стерилизация на жените, забрана за религиозните церемонии и много други.

Преди пристигането на Христофор Колумб земята, върху която днес са разположени 48 американски щата се е обитавала от 12 милиона души. Четири века по-късно, населението е намалено до 237 000, т.е. с 95%. Как?

c-christopher2Когато Колумб се завръща през 1493 г. начело с 17 кораба, той започва да провежда политика на отвеждане в робство и масово изтребление на населението на Карибите. В продължение на три години са били отвлечени или убити близо 5 милиона души от местното население. Петдесет години по-късно, по време на испанското преброяване там е имало само 200 000 индианци!

Лас Касас, основният историк в „Колумбийската ера“, цитира многобройни съобщения за ужасяващите деяния, извършени от испанските колонизатори над коренното население, включително масово изгаряне на деца, клане и резане на телата на отделни части с които са били хранени кучетата им и т.н.

Интересното е, че с напускането на Колумб тази политика не спира. Европейските колонии, а по-късно и новосформираната САЩ продължава със същата политика на завоевание. По територията на цялата страна стават масови убийства, съпровождани със брутални скалпирания и масови преселения. Стига се дотам, че европейските колонизатори дори прибягват и до биологически оръжия. Британски агенти започват да раздават масово одеала на отделните племена, които били умишлено заразени с едра шарка. Твърди се, че така измират над 100 000 членове на племената Минго, Делавери и Шайени, обитаващи бреговете на река Охайо.

Принудителните изселвания

В кратко време след края на Американската революция, САЩ приема политика на масово прогонване на американските индианци. Според споразумението от 1784 г., сключено във Форт Стансъкс, ирокезите е трябвало да отстъпят земите си в западната част на Ню Йорк и Пенсилвания. Много от тях в последствие се установяват в Канада, някои вземат и американски гражданства, но като цяло това довежда до бързото из „израждане“ като нация. Виждайки случващото се с тях Шайените, Делаверите и някои други племена решават да не допуснат това да се случи и с тях и така основават своя конфедерация, наречена „Съединени щати Охайо“, като обявяват за граница реката, разделяща „новопристигналите“ от „коренните“ жители“. Не след дълго става ясно, че бъдеща война между двете страни е само въпрос на време…

001_002_2-28

Насилствената асимилация

Европейците гледат на себе си като „носители“ на висока култура и цивилизация. Колониалният мироглед разделя реалността на две части: добро и зло, тяло и духа, човек и природа, културното „европейско“ и примитивното „дивашко“.

За американските индианци този дуализъм не е присъщ. Обикновенно езика им изразява „единството“ на всички неща, на заобикалящата ни природа, на човека и земята, на природата и стихията… Бог не е трансцендентен Отец, а Велик дух, който подхранва политеизма, вярата в много богове и божественото, което е „на няколко нива“.

Повечето индианци са убедени, че има невидима сила, мощен дух, който прониква в цялата вселена и извършва цикъла на раждане и смърт за всички живи същества. Болшинството индианци вярват в универсалния дух, в свръхестествените качества на животните, на небесните тела и на геоложките образувания, на сезоните, на мъртвите им прадеди.genocide2

За европейците обаче тези вярвания са били „езически“. Така те „вмъквали“ в съзнанието на индианците, че завладяването им от „белите“ е необходимото зло, което трябва да „коригира“ тяхната „езическа“ неморалност.

По този начин „голия“ икономически интерес се превръща в „благороден“, дори морален мотив, като се обявява християнството за единствената „изкупителна“ религия, изискваща лоялност от всички култури. Така конквистадорите постепенно навлизат в земите на индианците, с тези думи разширяват границите си, така натрупват богатства, земя и евтина работна ръка, а „преселванията“ се превръщат „спасение“ за мнозина местни „езичници“.

Култура

Културата е израз на човешкото творчество и включва почти всички негови деятелности: език, музика, изкуство, религия, изцеление, селско стопанство, готварско изкуство, институции, които управляват социалния живот. Унищожаването на старата американската култура е много повече от едно „клане“. Колонизацията не е свързана само с убиването на индианците. Тя ги убива и духовно. Колонизацията нарушава отношения, унищожава и поврежда съществуващите връзки.

Почти едновременно с физическото унищожаване на цели племена се преследва и стратегията за асимилация на индианските деца. Йезуитите построявали укрепления, в които затваряли местните младежи, където те се обучавали на християнски ценности и били принуждавани към тежък труд.wardchurchill2

Образованието е важен инструмент за промяна не само на езика, но и на културата на младите хора.

Основателят на индианското промишлено училище „Карлайл“ в Пенсилвания, капитан Ричард Прат, през 1892 г., описва философията на училището: „Убий индианец, спаси човек“. На децата в училище се е забранявало да говорят на родния си език, те е трябвало да носят униформи, да подстригват косите си и да се подчиняват на строга дисциплина. Няколко от децата в това училище успяват да избягат, а другите умират от болести или носталгия…

Насилствено разделени деца от родителите си, постепенно техните ценности и знания се изместват от „колониалното“ мислене, а често след като завършат училището-интернат, те вече не знаят майчиния си език. Те са чужденци в собствения си свят, както и в света на белия човек. Във филма „Жени на Лакота“, тези деца се наричат ​​“ябълкови деца“ (червени отвън, бели отвътре). Те не могат да отидат никъде, защото вече никой не ги приема. Тази загуба на културна идентичност, води до масови самоубийства и насилие. Най-разрушителен ефект на отчуждаването е загубата на контрол над съдбата им, над собственото им минало и бъдеще.

Задължителното внедряване на колониалното мислене в съзнанието на децата на американските индианци е средство за защита на културното „предаване“ между поколенията, един своеобразен културен геноцид, използван от американското правителство като допълнително средство за набавяне на земята на американските индианци.

Massacre-of-Indian-women-and-children-in-Idaho-e1385425127256

Изселвания

Ненаситната алчност към чуждата земя е основната причина, но много хора днес вярват, че изселванията на индианците е бил единствения начин да се спасят от изчезване. Докато индианците са живели в непосредствена близост до белите, те масово са измирали от заболявания, алкохол и бедност. През 1830 г. сред индианците започва масово изселване. Ускореният марш обхваща цели селища, което довежда до висока смъртност. Печално известно става „преселението“ на пет цивилизовани племена – чокто, крикс, кикасави, чероки и семиноли. До 1820 г. чероките, които имат своя конституция, моделирана по Конституцията на САЩ, свои вестници, училища и обществени институции в своите общности се опитват да се противопоставят на изгонването. Но през 1838 г. федералните войски ги прогонват насила. Около четири хиляди чероки умират по време на премселението им заради лошото му планиране от страна на правителството на САЩ. Този резултат е известен като „Пътя на сълзите“. Повече от 100 000 американски индианци в крайна сметка пресичат река Мисисипи, оставяйки земята им да бъде отнета от белите колонизатори.

5206879923_663d69d836

Стерилизиране

Член II на Общото събрание на ООН през 1946 г. гласи: В настоящата Конвенция, геноцид означава някое от следните действия, извършено с цел да се унищожи, напълно или в частност, някаква национална, етническа, расова или религиозна група, като такава.

В средата на 70-те години на ХХ в. към д-р Чокто, индианец, се обръща за помощ 26-годишна индианка. Както се оказва в последствие, тя е била стерилизирана на 20-годишна възраст в „индианската болница“ в Клермонт, щата Оклахома. По-късно се разкрива, че 75% от индианските жени са подложени на насилствена стерилизация…

Списанието „Common Sense“ съобщи, че „Индианската служба по здравеопазване“ стерилизирали над 3000 индиански жени годишно.

Интелектуални богаства

Индианците са се чувствали комфортно с околната среда, в близост до настроенията и ритъма на природата, в крак с времето на живата планета.

Европейците обаче били доста различни, гледали на самата земя като безжизнена и неорганична, която подлежи на всякакъв вид манипулации или промяна. Европейците били склонни да бъдат отчуждени от природата и били дошли в Новия свят за да използват пустинята, за да завладее и експлоатира природното и богатство за лично облагодетелстване.

Но за индианците, околната среда била свещена, притежаваща космическа значимост равна на материалните богатства. Земята била свещена – рай за всички форми на живот – и тя трябвало да бъде защитена, подхранена, и да и се кланя. stortell

Селскостопанската и медицинска мъдрост на индианците били пренебрегнати от европейските завоеватели. За съжаление, това, което изглежда е било почти напълно игнорирано е знанието на индианците, че Земята е майка, защото майката продължава да ни дава живот, и ние трябва да се грижим за нея и да я уважаваме.

Референции

 • Mander, Jerry, In the Absence of the Sacred: The Failure of Technology and the Survival of the Indian Nations,” Sierra Club Books, San Francisco, 1992: 349.
 • Mankiller, Wilma and Wallis, M., A Chief and Her People, St. Martin’s Press, New York, 1993: 8.
 • Memi, Albert, The Colonizer and the Colonized, Boston: Beacon Press, 1965: 151.
 • Olson, James and Wilson, R., Native American, In the Twentieth Century, University Press, 1988, 11.
 • The Reader’s Digest Association, Inc., Through Indian Eyes, Pleasantville, New York/Montreal, 1995: 338.
 • Susan Brill, Bradley U. (brill@bradley.edu) Discussion group regarding the genocide of Native peoples.
 • http://www.igc.apc.org/toxic/
 • http://conbio.bio.uci.edu/nae/knudsen.html
 • Federal Indian Policy http://mercury.sfsu.edu.cypher.genocide.html.#children
 • Trail of Tears http://ngeorgia.com/history/nghisttt.htmlwounded-knee-2

Защо най-големият геноцид в цялата човешка история е крит от хората? Дали защото е продължило да се крие толкова дълго, че се е превърнало в навик? Добре е документирано, че убийството на коренното население в Западното полукълбо е било началото на колонизацията, която се оценява на над 100 милиона човешки живота. И все пак никой не иска да говори за това.

holocaustsДнешните историци, антрополози и археолози разкриват, че информацията за този холокост е умишлено премахната от базата на знанията и съзнанието на Северна Америка и по света. Една напълно лъжлива картина е рисувана от хората по света, тъй като страдат от социалните си проблеми на собствените си общества.

Може ли да се твърди, че загубата на над 100 млн. човешки живота не е същата като загубата на повтаряните ни постоянно 6 милиона души от времето на Втората световна война? Може ли 6 млн. евреи да са по-важни от над 100 млн. индианци? Какво по дяволите се случва?

Вече много хора знаят, че по време на 2-та световна война не са били убити единствено 6 млн. евреи, а са били убити и почти 27 млн. руснаци, почти 8 млн. германци, 15 млн. китайци, почти 6 млн. поляци, почти 3 млн. японци, над 2 млн. индийци, над 1 млн. сърби, над 830 хил. румънци, 580 хил. унгарци, над 570 хил. французи, 560 хил. гърци, 25 хил. българи и т.н. Общо са загубили живота си над 63 млн. души по целия свят по време на 2-та световна война. Над половината от жертвите са били цивилни хора.

Тогава, защо ни говорят навсякъде за 6 милиона убити евреи?

Американският президент по онова време казал на Хитлер, че не харесват отношението му спрямо евреите, а германския лидер му отговорил да си гледа работата. Вие сте по-лоши, добавил.

Къде са паметниците? Къде са мемориалните церемонии? Защо се е скрило всичко за индианците? Оцелелите от Холокоста по време на Втората световна война все още не са загинали, а вече има музеи, паметници, песни, музика, телевизийни предавания – цяла индустрия, индустрията на Холокоста на евреите.

За разлика от следвоенната Германия, САЩ отказват да признаят този геноцид.

А знаете ли, че арменският геноцид не е бил признаван почти 100 години? А знаете ли, че в България през 2006 година единствено партия Атака внася за гласуване в 40 Народно събрание проекторешение за признаване на Арменския геноцид, но предложението е отхвърлено.

Северноамериканците не искат да се разкрие, че е имало систематичен план за унищожението на голяма част от местните хора чрез окончателни убийства от ловци на глави и грабители на земи. Уморявали са ги чрез разпространение на дребна шарка, предавана им чрез заразени одеала. Премествания, изселвания, кражби на деца, които са били поставяни в концентрационни лагери, наричани „жилищни училища“ за асимилация.

028_fs

Политиката се променяла през годините, от окончателното клане до убийството на индианците отвътре. Правителствата, армияте, полицията, църквата, корпорациите, лекарите, съдиите и обикновените хора са били съучастници в тази машина за убиване. Една много сложна кампания е покрила този геноцид от лицето на земята, проектиран в най-високите етажи на властта в Съединените щати и Канада. Това покритие по горните етажи продължава и до днес. А когато избили всичките индианци, започнали да „внасят“ черни роби за да бъдат техни работници.

В жилищните индиански „училища“, се появиха много очевидци, които описваха зверствата. Те нарекоха тези места „лагери на смъртта“, където, според правителствени записи, почти половината от всички тези невинни деца от коренното население са загинали или изчезнали, все едно никога не са съществували. През 1920-та година, когато д-р Брайс бе разтревожен от високата смъртност на децата в жилищните училища, неговият доклад бил потушен. dogf

Терминът „Oкончателното решение“ не е измислен от нацистите. Измислен е от надзирателя по индианските работи – Дънкан Кембъл Скот, канадският Адолф Айхман.

Историята трябва да бъде разказана на всякъде по света.

Не е ли време днешните граждани на Северна Америка да признаят за зверствата извършени от техните прадеди? Не е ли време да се плати на оцелелите индианци за най-голямото зверство в човешката история? Едва ли ще бъде достатъчно, каквото и да е извинението, но дори няма и извинения. Сега оцелелите, които не са приели наложеният им европейски начин на живот са просто едни индианци пияници. Дали пък алкохолът за индианците не е продължение на този геноцид? Дали е спирал някога?native-american-alcohol-690x389

Знаете ли, че и до днес продължават да се преследват индианците?

През юни 2011 г., 500 агенти на колониалната държава Канада, нахлуват в общности от Мохаук в Квебек. Легално търсили марихуана, но е много по-вероятно, че това е бил държавна тактика на терор срещу индианци. Това е само една от многото нападения срещу индианци, провеждащи се и до днес.

Референции

1) Mokdad AH, Marks JS, Stroup DF, Gerberding JL. Actual causes of death in the United States, 2000. JAMA 2004;291:1238–45.
2) May AP. The epidemiology of alcohol abuse among American Indians: the mythical and real properties. The IHS Primary Care Provider 1995;20:37–56.
3) Smith GS, Branas CC, Miller TR. Fatal nontraffic injuries involving alcohol: a metaanalysis. Ann Emerg Med 1999;33:659–68.
4) May PA, Van Winkle NW, Williams MB, McFeeley PJ, DeBruyn LM, Serna P. Alcohol and suicide death among American Indians of New Mexico: 1980–1998. Suicide Life Threat Behav 2002;32:240–55.
5) Landen MG, Beller M, Funk E, Propst M, Middaugh J, Moolenaar RL. Alcohol-related injury death and alcohol availability in remote Alaska. JAMA 1997;278:1755–8.
6) Murray CJ, Kulkarni SC, Michaud C, et al. Eight Americas: investigating mortality disparities across races, counties, and race-counties in the United States. PLoS Med 2006;3:e260.
7) Guthrie P. Gallup, New Mexico: on the road to recovery. In: Streicker J, ed. Case histories in alcohol policy. San Francisco, CA: Trauma Foundation; 2000.
8) Indian Health Service. Adjusting for miscoding of Indian race on state death certificates. Rockville, MD: US Department of Health and Human Services, Public Health Service, Indian Health Service; 1996.
9) Task Force on Community Preventive Services. Excessive alcohol consumption. Atlanta, GA: US Department of Health and Human Services, CDC. Available at http://www.thecommunityguide.org/alcohol/default.htm.
10) Babor T, Caetano R, Casswell S, et al. Alcohol: no ordinary commodity. A summary of the book. Addiction 2003;98:1343–50.

 Извадки от espressostalinist.com

Харесва ли ви ANONYMOUS BULGARIA? Подкрепете ни!

53 мнения за “Геноцидът над индианците

 1. Mного от писачите споменават 200-та годишна америка. Това показва тотално не познаване на историята и гугъл образование или завършен първи клас до голямото междучасие. САЩ е създадена преди 200 години , а белите живеят в С.Америка от 500 години.Няма да навлизам в подробности и да бъда многословен защото много малко ще ги разберат, но само ще спомена че заради масовите изтребвания са предизвикали глобално застудяване и реките в Англия са замръзвали.

 2. А днешната фалшива геноцидна коронна пандемия не е ли същият пореден геноцид провеждан върху хората? И извода веднага е,че всички геноциди са били за намаляване и разболяване на населението,за да може да се контролира по-лесно.Шепата хора,които контролират планетата и се мислят за богове не могат да се оправят с толкова много народ! Интересното беше,че всички държави бяха в кюпа.Имайте вяра в Бог и знайте,че той съди според каквото всеки е заслужил.Затова не вършете злини и благодарете всеки ден,че имате това каквото е необходимо в живота ви.
  П.С. Ще има още геноциди.Те няма да спрат,докато не преценят,че е достатъчно.Събудете се и се противопоставяйте на геноцидите.Само така душата ще остане чиста.

 3. Скъпо и прескъпо ще платят боклуците от Канада и САЩ за тези зверства.

 4. нямам думи знаех че има такова нещо но не и че е в такива размери.аз съм сигурен че няма по голямо престъпление спрямо човечеството от създаването на тая планета до днешни дни .трябва целият свят да се изправи срещу тези престъпници и лицемери..всички тези сведения трябва да излязат на бял свят .хората трябва да знаят истината.и това е нацията с която нашите продажни политици ни карат да си стисне м ръцете.Нееесе никога .По добре да ги от режа и двете.

  • Това са известни факти, които обаче умело се прикриват и умилшлено се премълчават и изкривяват! Похвално е че ги обнродвате за да се види лицето на САЩ и да се знае коя е истинската империя злото!!!!!!

 5. За жалост,дори и без претенцийте да е съвършенно точна в цифрите статията е вярна.На драскащи индивиди като Putler не им изнася защото тази истина не кореспондира с измишльотините за „демократична америка“ в които сигурен съм и той се колебае.Всички лузъри които вярват в израза „американска демокрация“ оспорват подобни документирани издания но никой не се обосновава с цитати на източници.Единствено може би думата холокост не е на мястото си защото мисля че е чисто еврейска и означава“ саможертва“.Защо се използва и за геноцида над евреите всеки може да си го тълкува както иска.

 6. Смешна статия! Избиванията по религиозна причина са били типични за ония времена! Испанците избиват почти 1 милион човека в Белгия и Холандия по същото време! А там не са индианци! Пишат за събития от преди 2 до 5 века! В този период в Европа са избити десетки милиони от болести, етнически прочиствания, инквизиция, религиозни войни и глад! Тогава такива са били времената! И как е геноцид, като все още има индианци! В цяла Америка ги има! Мексиканци, перуанци и други са си типични индианци! Териториите на САЩ и Канада тогава са били рядко много по рядко населени пред например Мексико и Перу!

  • Драги Путлер,явно дори не разбираш,че всяка дума написана от тебе само потвърждава статията!Сам говориш,че избиването по религиозни причини е типично за европейци,турци и пр.,но това драги не ги оправдава,защото ако ги оправдаваше,трябваше да оправдаеш и арменският геноцид и избиването на християни от днешният ИДИЛ и още много други с които е пълна човешката история!Ако това служи за оправдание,ако някой убие теб по религиозни причини,би следвало да го оправдаем,все едно е убито куче!Но аз мисля ,че и убийството на животни,освен за самозащита не е оправдано!

  • Е тогава как е геноцид избиването на 6 милиона евреи, след като всеоще има евреи и си откраднаха държава ИЗРАЕЛ с помоща на световните терористи САЩ ?

 7. Да го начукам на всички американци евреи турци и англичани и на всички които са мачкали други народи да пукнете идецатави да пукнат в най черни мъки- долна измет.

 8. Който не вярва за изтребването над индианците от правителството на САЩ, нека прочете книгата на Ди Браун – „Погребете сърцето ми в Ундид Ний“ и тогава пак да коментира. 😉

 9. Стига се излагахте бе – каква 500 годишна война, САЩ е на 200 години 🙂
  А испанците са, които са изтребили основно индианците и културите им – до колкото са имали такива.
  Учете история и спрете да пишете глупости.

  • Драга Руми,500 годишна война е войната на индианците срещу завоевателите,която започва от годината на откриването на Америка и продължава до около средата на 19 век.
   В статията освен геноцида на САЩ над индианците,е разгледан и този на испанците над тях,ако си забелязала.Да испанците са изтребили много индианци,но за разлика от САЩ,днес в Латинска Америка има много повече от тях и те не са натикани в резервати!
   Що се отнася до историята ,ако искаш да научиш поне частица от истината,трябва да я четеш в старите книги ,а не в Интернет,защото дори худ.литература и публицистика от старо време/прочети някои статии на Марк Твен по въпроса за индианците/,казва много повече от лъжливият Интернет!Историята на колонизацията на Сев.Америка,започва още от около 1600г от английски заселници и оттогава датира и войната им с коренното население!

 10. А колко индианци са изклали руснаците? Те заслужават ли да бъдта изхвърлени от тази планета за геноцида в Аляска?
  И защо и бразилците, аржентинците, португалците и французите да ги оставим на тази планета. Та те са клали на по-големи територии и то наистина 500 години, а не 240 както американците? Преди това американците няма как да са провеждали геноцид, защото не са съществували?
  Само логични въпроси, породени от антиамериканския вой в по-горните коментари ;).

  • 240 години от създаването на САЩ ами преди това 250 години когато не са знаели какво са, дали са държава или просто туристи?

  • Драги Чероки когато пишеш откровени соросоидни клевети,че руснаци масово са клали индианци,следва да посочиш поне един писмен ред по този повод,или само в лъжливият интернет не са нужни доказателства!А предците на „чистичките“ американци от САЩ и Канада,английските заселници,са клали индианци още от около 1600-та година когато като паразити нападат един нов за тях континент!Ти и такива като теб са доказателство ,че масата от българите оцеляват благодарение на гъвкав гръбнак!

 11. Тази статия е прекалено раздута и пропагандна.Истината е съвсем различна и на тази измишльотина могат да вярват само хора,които се оставят лесно да бъдат манипулирвани.Индианците никога не са били роби,защото тяхната култура и природна интелигентност е на светлинни години от тази на африканците,затова белите си вкарват роби прости и необразовани,които в болшинство си остават такива и до днес.В Американските училища това се учи и нищо не се спестява освен подробностите за изостаналоста на афроамериканците.На индианците се отдава специална чест и уважение,като днес ползват най големите превилегии каквито никой никъде по света няма.Не плащат данъци,получават рента за своята територия завладяна от белите,държат казина и бензиностанции,учат и се лекуват безплатно.Индианец за бял не работи..

  • Още малко и ще изкараш индианците благодарни на англичаните, че са ги завоювали!

   • Ами аз днеска често разговярям с индианци. Не са съвсем неблагодарни, като гледат как живеят завоюваните от Кортес, Писаро и останалите им събратя от Централна и Южна Америка.

  • О да, учат се и се лекуват безплатно – в резерватите. Пожелавам ти и на теб да отидеш да се лекуваш в болница в резерват и да получиш диплома от индианско училище. Да видим дали някой бял ще те наеме на работа с тая диплома. Хатова не си виждал индианец да работи за бял.

  • внасят негри, защото те са имали имунитет към едрата шарка и другите болести, които белите са занесли в Америка. …..и от които всъщност са измрели по-голямата част от индианците, докато техните наследници да развият имунитет.

 12. америка и сега действа така насо4ен вече към азия „бежанците „,време е да завземат и тяхната земя изроди мръсни дано Господ срине Америка

 13. Абе кво дакоментираме…оказва се че американските политици са мръсни гадове и изчадия на Сатаната….бойте се щото славянския дух ще победи…с Божията помощ,амин!!!

 14. Направих си труда да се разровя малко за историята на Америка. В най-големия си пик, робите в края на 17-ти век са наброявали около 4 милиона. Индианците в най-силните си години са били към малко над 1 милион на брой. Не виждам как през 15-17-ти век, ще има държава със 100 милиона жители население, което не е основно, а е етническо? 🙂 Близко е до здравия разум, че подобни статии са писани от някой осмокласник, но по-интересното е че някой вярва в подобни щуротии. И още един факт! Освен че индианците са дали жертви в боевете с американците, по-голямата част от това което са умрели е, че са нямали имунитет към европейските болести.

  • Откъде може да се получават такива цифри: 1. Населението на ДВЕТЕ Америки не е било малобройно, макар и да е нямало европейската плътност на кв. метър. Напр. испанските хроники свидетелстват за над стохилядни армии на ацтеки, на тласкали и т.н. – в Центр. и Сев. Америка – колко ли ще е населението тогава общо, след като племената са поне стотици, макар и много от тях – малобройни? 2. В статията се говори за 12 млн. само – за населението на щатската и канадската зема. Това си е нормално. а големите цифри идват от вековните изтребления. Примерно – ако годишно умират само по 100 000 души, то за 500 г. сметката ще е огромна. А иначе повечето наистина умират от болести поради слабата имунна система за региона – може би 90 – 95 % от всички избити. Ама то и арменците не са клани повечето, а измират от глад, жажда и умора пеша по пътя към Изт. Турция… Принципът е важен. Зап. Европа навсякъде сее смърт…

  • Най-големият проблем за развитието на света са хора като теб, които се ровят из статии, новини и история изманипулирани от САЩ и най-лошото сляпо вярват на нея.

  • Става дума за 500 годишен геноцид. Нали не мислиш че от 1500 година насам едни и същи индианци живеят…..

  • По твойта „гениална“логика България 1878г.-1880г. наброява 2 милиона (с много уговорки) -което ме навежда на мисълта ,че е меко казано безпредметно и даже напълно излишно нейното освобождаване от това „благотворно присъствие“?
   След като си толкова по четенето прочети за тези 5 века в Северна Америка и съответно в България ,колко милиона души са физически унищожени ,и на колко милиони още им е попречено (поради по-горните причини )въобще да се родят!Само за справка ,ако не беше „присъствието“на „братския“ турски народ България трябваше да наброява между 30 до 45 милиона (ха сега седни и смятай ако не бяха „демократите“колко ли щяха да са коренните жители на цял континент)!И това ако не е геноцид здраве да е…..

   • Нека при 2 милиона население на България през 1878-1880 година и площ 110 хиляди квадратни километри, що получим приблизително 18 човека на квадратен километър. Северна Америка е с площ 21 милиона квадратни километра и при тази плътност на населението се получава 380 милиона човека. Разбира се там плътността на населението е по-малка така, че 100 милиона унищожени индианци през времето е напълно приемлива цифра.

  • Ти хубаво си се поровил но да беше се и позамислил-става въпрос за за човешки жертви в рамките на пет века!Така ,че като „капитализираш“общите загуби за този приод би получил и общия брой на жертвите….но пък ако ти е много сложно и не ти се занимава пусни си някой „исторически“устърн и „пий вода от извора“,както до сега!

  • Много верен коментар. Обаче има повече предубедени глупаци, от колкото разумно мислещи хора – съдейки по минусите.

 15. Едно време дядо ми казваше, че Америка е била заселвана предимно с престъпници. Казваше ми и че други англоговорящи места по света са били превземани именно като са заселвали престъпници, примерно в Австралия е ставало нещо подобно, не с тези мащаби, това се подразбира.

 16. Поздрави за написаното,за което ме наведе за едни „размисли“,ако приемем,че „геноцида“над евреите е“ започнал“ през 1940г. то „завършването“е през 1945г,като махнем 5-те месеца на 1945г/защото в тоя момент се е „знаел“изхода от войната,това означава 4 години.А това са 1460 дена!!??Делено на 6 мил.,това прави по 4000 евреи на ден!!!!!!??????? Ако приемем,че геноцида се е извършвал в 4-те им основни „лагера“Аушвиц и него подобни,то това означава,че на ден са „умирали“по 1000 в „лагер“,което физически не е възможно

  • Към анонимен
   1,Оказа се,че жертвите не са 6 милиона-доказано е с документи.
   2,Лагерите не са създадени през 1945, а много преди това. И са били за хора, които са срещу режима (това се доказва с документи). И чак след това са започнали да пращат и евреи, СЛАВЯНИ цигани и всякакви други, но моооого преди 1945.
   3,А лагерите са били МНОГО, не мога точно да цитирам цифри, но при всички случаи не са ОСНОВНО 4.
   А сега, въз основа на тези нови за теб данни, НАПРАВИ ОТНОВО ИЗЧИСЛЕНИЯТА! И колко получи??????

   • Како Пенке,како Пенке,личи си че си жена и чак сега си открила теорията на вероятностите,защото искаш от човека да ти сметне отново,като му задаваш неизвестен брой години ,неизвестен брой жертви и неизвестен брой лагери!Ха сега ти вземи и сметни ,като вземеш зададените от теб 3 неизвестни величини!Тъй като си жена вероятно ще ти се получи сметката,като на баба ти плетката.

 17. Историята със геноцида на индианците има още по дълбоки корени за които малцина знаят. Има връзка с космическото минало на планетата ни, със древни цивилизации от други планети които са имали интерес те да бъдат премахнати. И една важна причина е тази, че индианците са били пазители на планетата ни и те са знаели тайните космоса и за да не се разраства истината и поколенията да не знаят затова са ги избивали. Колумб не е открил Америка, отиването до Америка е било за това за самия геноцид.

  • Прав си, Колумб не е открил америка както пишат в учебниците.Континентът е открит от Лейф Ериксон, близо 5 века реди Колумб.

   • А според мен изобщо е неуместно да се говори за „откриване“ на континент заселен с хора преди около 20 хиляди години, при това отделен от Евразия от проток широк само около 80 километра.

 18. Да,голямо лъгане пада.Зрънце истина и кофа лъжа.Хитлер се е учил от Ленин.Нали лапате руски пишки,си траете.

  • Евлампи,ти там ли беше когато Ефрейтора се учеше от чичкото евреин Ленин….или през това време лапаше всички останали видове пишки без руските?

  • Винаги това съм твърдял и аз ! Най-големите фашисти на планетата са шибаните Хамериканци!!!

 19. Ужасяващо! Цялата днешна бяла част от американския народ не заслужава да живее и една минута повече! Дори прапрапра-дедите им да са взели и най-незначителното участие в този кошмарен геноцид, дори само с бездействието си и позволяването на тия зверства да се извършат – днешните бели американци, техни прапраправнуци, заслужават единствено да бъдат изхвърлени от тоя свят! Да бъдат изритани с омерзение от тоя свят! И това със сигурност ще стане! Има нещо като всемирен закон за равновесието, който не позволява един дисбаланс да достигне равнища, които застрашават цялата система – а бялата раса отдавна май е стигнала тия равнища и ще трябва да си плати. Отхвърлям категорично лансираната от всички религии басня че ние хората сме „създания на някакъв бог“ – това е тотална идиотщина! Или тоя бог е тотален идиот, луд – за да създаде такива уроди или поне да не вгради в схемата им средство за противопоставяне на уродливостта, която ще да е била вмъкната в схемата от „дяволът“ или каквото е там противопоставящо се на „бога“, нали? Трябва да си тотално извратен за да създадеш един вид, за да го видиш как ще се бори със това или онова и как няма да устои на „злото“ и т.н. – всичките библейски тъпотии! Човек трябва да се подчинява на обективните закони на развитието на материята във Вселената и трябва да създаде такива общества в които всяко нарушаване на тези обективни закони да бъде наказвано бързо, необратимо и безмилостно! Т.е. Трябва науката да даде пълни, детайлни и точни формулировки на законите, които управляват тая вселена, материята в тая вселена! И да се знае от всеки човек, още с раждането му, какво може и какво не може да се прави с оглед да не се нарушава равновесието!

Прочетете и правилата за коментарите!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.