21 век – векът на БОКЛУКА!

10 Шокиращи снимки, които ще променят представата ви, за потребление и отпадъци!  Фотографии – Крис Джордън, Серия „Непоносима красота: Портрети на американската масова консумация“

От позицията на индивидуални и анонимни потребители е направо невъзможно да си представим  мащаба на физическите последици от нашата ежедневна консумация. Всеки ден невъобразимо, огромни количества използвани от нас предмети, стават на купчини отпадъци. Докато нашият личен принос към планините от отпадъци, не ни изглежда особено голям проблем /примерно – няколко изхвърлени непотребни вещи на човек годишно/. Комбинираният ефект от планираният експлоатационен срок на предметите от бита, постоянното изхвърляне на старото и закупуването на ново, са придобили потресаващи параметри.

JORDAN_1

Мобилни телефони, Атланта 2005

Фотографът Крис Джордън работи с отломките, който съвременното „цивилизовано” общество оставя след себе си. Фотографиите показват огромни сметища за клетъчни телефони, смачкани коли и платки. Консуматорското общество, оставя след себе си главозамайващи количества непотребни и неработещи предмети. Изхвърлените стоки приличат на хипнотични пъзели, абстрактни цветни полета и халюцинации. Джордън дори сравнява сложните слоеве на отпадъците, с детайли от Големият Каньон в САЩ.

Серията фотографии, наречена „Непоносима красота: Портрети на американската масова консумация,“ показва безспорния отпечатък на американската култура във всичкият и ужас, и огромни мащаби. В имейл до Huffington Post Крис Джордан заявява: „Аз съм ужасен от тези сцени, и все пак съм въвлечен в тях, със страхопочитание и възхищение. Огромният мащаб на нашето потребление може да се появи като пуста, зловеща, странно комично-иронична картина.  Дори изхвърлените ненужни вещи изглеждат мрачно красиво и зашеметяващо“

JORDAN_2

Натрошени Автомобили, Тахома 2004

Виждайки безпощадните фотографии на Крис Джордан, е невъзможно да не усетим мащабните последствия от непрестанното потребление. Това е малка, но необходима първа стъпка, по пътя към трайна промяна. „Като част от американските потребители, аз съм в състояние да се шегувам, но знам че когато видим истината, може мисълта ни да еволюира до реално действие. Моята надежда е, че тези снимки ще послужат като един вид културно- потребителско осъзнаване”, споделя още Джордан.

JORDAN_3

Платки, Атланта 2004

JORDAN_4

Стари зарядни устройства за мобилни телефони, Атланта 2004

JORDAN_5

Смачкани коли, Такоума 2004

JORDAN_6

Стъкло, Сиатъл 2004

JORDAN_7

Eлектронни отпадъци, Ню Орлиънс 2005

JORDAN_8

Дервета, Такоума 2004

JORDAN_9

Рециклиране, Сиатъл 2004

JORDAN_10

Парчета стомана, Такоума 2004

Бележка на редактора: Горните снимки са пряк резултат от няколко постулати, формиращи днешната пазарна цивилизация. И основни цели на пазарната икономика и свободният пазар.

  1. Постоянно увеличаване на продажбите и потреблението.
  2. Постоянен икономически растеж.
  3. Постоянно увеличение на печалбите.

И така, след като завършим училище, цял живот се стремим да печелим повече пари, за да си купим вещи, който след известен период от време /или докато излезе новият модел/ ще бъдат там на купчината в бунището. Като теглим чертата се оказва че съвременния хуманен и цивилизован човек, не прави нищо на тази земя, освен да оставя планини от боклуци. Даже още по-страшно – съвсем умишлено животът му минава в тяхното увеличаване. Когато четете статистики за процентното увеличение на потреблението на дадена стока за известен период от време, това означава, че със същият процент ще се увеличат и отпадъците, след известен период от време. Ако епохата на древна Елада е била известна с високите постижения в изкуството и културата, ако Стара Европа може да се похвали с „класицизма”, ако до момента всички цивилизационни общества могат да се похвалят с образци в културата и изкуството – Най-новото време – „Ерата на глобализацията и техническият прогрес” може да се похвали само с едно – огромни планини от ненужни и непотребни вече човешки творения. Отпадъкът е новият символ. Опаковката – новият герб в знамето на глобализацията. Честит 21 век – векът на БОКЛУКА!

Източник: huffingtonpost

Advertisements

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s