Защо носиш маска?

За какво са използвани маските? Защо хората правят маски?

 Title: Actor's mask. Slave  Date: 199-100 BCE  Style: Hellenistic  City / Site: Northwest Coast  Repository: Athens. Archaeological Museum  Copy right: © Kathleen Cohen

Една от причините за носенето на маска е да се преструва някой за нещо или някой друг. Маската също така може да бъде един вид език, който изразява емоцията на фигурата , която си избира да представлява човекът носещ маска. Когато видите човек с маска, изобразяваща щастлив израз, какво мислите, че означава? Може да има няколко значения. Носещия маска може да предава щастие на други хора, и да ги разсмива, но пък може да се прикрива по този начин, за да крие истинските си емоции, примерно – нещастие. Някои маски могат да обслужват повече от една цел.

© Yi-Ching Chen

През цялата човешка история и в различните култури по света, хората в почти всяко общество са носели маски за различни функции и цели. В такъв случай, за какво се е използвала маската? Тя може да се използва за промяна на идентичността, за да се превърне човек в нова личност, или да скрие самоличността си, или за да се защити, за да не бъде наранен човек и така нататък. Маски могат да се използват за:

Религия (Ритуални и церемониални маски)

Маските са били използвани в много култури и общества с религиозни цели. В продължение на много векове в традиционните племенни култури, ритуалните маски са били в обща употреба при поклоненията към прародителите и са играли важна роля в жертвените церемонии, церемонии за иницииране, за плодовитост на реколтата, както и в годишни церемонии за оплакване на мъртвите. В Африка много племена използват маски за плодородни ритуали. Тези маски винаги представляват богинята на плодородието.

Защита

protection_1lМаската може да бъде използвана като защитно устройство или броня. От примитивни до модерни времена, маската за безопасност служи като защита от вреди на лицето което я ползва, или за да вземе мерки срещу някакво нещастие от различно естество. Тези защитни маски често се появяват като фигури на богове, или други свръхестествени или митични същества. Понякога маската носи ужасяващ външен вид, за да се плашат злите духове. Така например, в древни римски турнири войниците носели маски на шлемовете си, за да се защитят срещу физическите опасности по време на борбата.

Повече доказателства откриваме и в Папуа, Нова Гвинея. Племето Асаро са носили кални маски, за да плашат враговете си, за да се предпазят от тях за да не бъдат атакувани отново. Повечето военни маски имат отмъстителен израз или ужасно фантастични функции, за да внуши страх у врага.

88

Днес, например подобни маски са широко използвани като форма на защита. Например, велосипедистите и мотоциклетистите носят маски, за да се предпазят от случайни наранявания. Лекари и медицински сестри носят маски, за да се предпазят от вдишването на микроби. Пожарникари и войници носят газови маски, за да се избегне вдишването на отровен дим и газове. Астронавтите ползват кислородни маски, водолазите също.

Трансформация

nam03012Тази употреба на маската е физическото проявление на концепцията за предоставяне на ползвателя средството за трансформиране на личността му. Можем да видим този тип маска да се използва като начин за трансформиране на човешко същество в древни и съвременни култури във всички части на света. Американските индиански маски представляващи трансформация, често са свързани с големите етапи на живота, като раждане, узряване и смърт.

Забавление

Един актьор или актриса, може да забавлява публиката, като носи различни маски, за да представя най-различни настроения или знаци, като мигновено превключва между различни роли само с простото променяне от една маска на друга. Многобройни и разнообразни маски могат да се видят в големите театрални представления. Маскаради, хелоуин партита, рожденни дни и други забавления, където хората ползват маски за да скриват своята идентичност. Една от най-ранните употреби на маски за театрални драми се наблюдавали в древна Гърция, шести век пр. Хр.

Медицина

med_l1Чрез поставянето на маска върху лицето на болен пациент се е вярвало, че тя представлява дух, който има за цел да предпази от болести, или да помогне да излекува болест. От историческите записи може да видим доказателства, че лечебните маски отдавна са били използвани за лечение на болести в много традиционни общества. На снимката в дясно можете да видите такава маска с произход от Конго, от племето Пенде.

Може би най-известните от лечебните маски са били тези на шаманите, които се използвали в много лечебни ритуали.

Днес, лечебна маска, която се използва широко в областта на медицината е маската за притискане, която помага за омекване и да се намалят грубите белези. Характерна за лечение от изгаряния.

Връзки

Според различни легенди, някои хора смятали, че като носят специални маски, за да се прикрият, биха могли или да се превърнат в други същества, или да се свържат с духовете на предците си, или пък с други свръхестествени духове. Вярвали са, че по този начин комуникират с тях.

Погребение

По време на траур се е поставяла погребална маска върху лицето на мъртвия човек, която е представлявала пазител на личността. Обикновено този тип маска е била използвана, за да се покаже уважение на погребението и да се почете важно социално положение в обществото. Тя е била предназначена не само за запазване на външния вид на мъртвия човек, но също така се е считало, че пази духа по време на пътя му към отвъдното.

В Египет, маските, заедно с други удивителни съкровища, са били открити в древните гробници. Египтяните вярвали, че едно лице може да продължи да съществува във вечността след смъртта, само ако тялото се е запазило.

Социални напомняния

През последните години се наблюдава разцвет във възраждането на традиции с маски в Европа и в други точки по света, най-вече за използване в карнавали, но могат да се видят и по много протести от различно естество. Нестабилността в социалния живот на хората, пораждан от това, че може да дойде някаква фрагментация или пък преначертаване на политическата сцена, е повод редица групи от хора да съживяват своите инстинкти чрез носенето на маска. Маскирането помага да погледнем към миналото за ориентиране и идентичност, може би дори и за нова самоличност. Маските означават значими социални функции.

IN06_BRITAIN_ANONY_1259745f

Кукерите, наричани още кчауши, бабугери, станчинари, дервиши, старци, сурати илиджамалари, са българските карнавални фигури — мъже, проблечени като зверове или типични персонажи, винаги са с маски на главите. Повечето от маските са с дървена конструкция. Върху нея се налепят разноцветни конци, лепят се парченца разноцветни платове, огледала, лъскави пайети и други елементи. Трябва да я направят все по-грозна и по-страшна, за да изплашат злото. Най-старинни се считат маските представящи вида на овен, козел и бик. Тяхното задължително присъствие в Кукерските игри доказва тезата, че кукерските игри по произход са свързани с древните дионициади.

2011-01-17-020_1

Украса

african-fine-art-mma-maskБихте ли искали да използвате някаква историческа или съвременна маска, за да украсите вашата стена? Днес, все повече и повече сортове на резбовани и рисувани маски се появяват, в традиционни или съвременни стилове. Използват се като декоративни елементи, за да се създаде специална атмосфера или да се подобри нечия среда. Обикновено, тези маски са показани само за информация и не е от съществено значение за тях да бъдат функционални, така че този вид маска за лице е обикновено проектирана без отвори за очите или носа.

Колекция

davinci.comedyragetragedyТъй като стандартът за някои хора непрекъснато се подобрява, те имат възможност да видят и усетят различните маски от първо лице, чрез пътувания по цял свят. Тези хора започват сериозно да оценяват маските като предмети на изкуство, които започват да събират. Други събират маски като културни артефакти за изучаване.

Други

Има и някои други маски, изработени за тези хора, които искат да уловят определен момент от живота си. Тази маска, която е показана по долу, е направена от художника Беверли Тою. Както можете да видите – маските са много верни на живота.

toyu7L

 

Advertisements

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s