Доклад: ЦРУ подведе САЩ за мъчения на затворници

В доклад на Сената, получен от вестник, се казва, че „засилените разпити“ не са допринесли почти нищо по време на войната срещу Ал-Кайда.

Даян Финстейн, сенатор от Калифорния

Даян Финстейн, сенатор от Калифорния

ЦРУ е излъгало правителството на САЩ по отношение на мащаба на злоупотребата със затворниците и също са надценили интелигентността придобита от сесиите, показва класифициран доклад на Сената.

Според „Вашингтон пост“, в докладът от 6300 – страници се посочва сериозността на програмата на ЦРУ за „засилени разпити“, които са били омаловажени от агенцията.

Посочва се, че „техниките“, като например симулираното удавяне, както и използването на стресовите методи и дългосрочното лишаване от сън, не са предоставили никаква информация за висшите фигури на Ал Кайда, нито нещо, което е довело до убийството на Осама бин Ладен през 2011 г., въпреки настояването на агенцията, че е имало.

ЦРУ описва в [своята програма] няколко пъти, че помогнали да се нарушат терористични заговори и да спасят живота на хиляди хора.

Обаче, беше ли това всъщност вярно? Отговорът е НЕ.

Длъжностни лица също се изказаха за злоупотребите, предприети в рамките на по-голямата система от тайни, наричани „черните обекти“, затвори, към които са били карани хора, често в извънсъдебни обстоятелства, и след това били подлагани на болезнени и унизителни изтезания. Тази програма е била одобрена от администрацията на Буш и Чейни по време на преследванията в така наречената „война срещу терора“ през последното десетилетие. Сегашният президент на САЩ, Барак Обама издаде заповед да бъде демонтира системата още през 2009 година. Дали наистина го е направил?

Advertisements

One thought on “Доклад: ЦРУ подведе САЩ за мъчения на затворници

Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s