Доклад: ЦРУ подведе САЩ за мъчения на затворници

В доклад на Сената, получен от вестник, се казва, че „засилените разпити“ не са допринесли почти нищо по време на войната срещу Ал-Кайда.

Даян Финстейн, сенатор от Калифорния

Даян Финстейн, сенатор от Калифорния

ЦРУ е излъгало правителството на САЩ по отношение на мащаба на злоупотребата със затворниците и също са надценили интелигентността придобита от сесиите, показва класифициран доклад на Сената.

Според „Вашингтон пост“, в докладът от 6300 – страници се посочва сериозността на програмата на ЦРУ за „засилени разпити“, които са били омаловажени от агенцията.

Посочва се, че „техниките“, като например симулираното удавяне, както и използването на стресовите методи и дългосрочното лишаване от сън, не са предоставили никаква информация за висшите фигури на Ал Кайда, нито нещо, което е довело до убийството на Осама бин Ладен през 2011 г., въпреки настояването на агенцията, че е имало.

ЦРУ описва в [своята програма] няколко пъти, че помогнали да се нарушат терористични заговори и да спасят живота на хиляди хора.

Обаче, беше ли това всъщност вярно? Отговорът е НЕ.

Длъжностни лица също се изказаха за злоупотребите, предприети в рамките на по-голямата система от тайни, наричани „черните обекти“, затвори, към които са били карани хора, често в извънсъдебни обстоятелства, и след това били подлагани на болезнени и унизителни изтезания. Тази програма е била одобрена от администрацията на Буш и Чейни по време на преследванията в така наречената „война срещу терора“ през последното десетилетие. Сегашният президент на САЩ, Барак Обама издаде заповед да бъде демонтира системата още през 2009 година. Дали наистина го е направил?

Advertisements

One thought on “Доклад: ЦРУ подведе САЩ за мъчения на затворници

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.