Скоро и Путин няма да ви помогне

Путин е навсякъде. Всички говорят само за него. Той е на края на всички стремежи и проклятия. Това дори не е култ към личността, а по-скоро нещо като шизофрения. Ако се опитате да поговорите с някого, особено ако е някой, който е посветен на „Евромайдана“, той ще ви даде дълъг списък (в размер на половин метрова фактура) с оплаквания към Путин. Той грабна Крим, завладя страната, купил провокатори и т.н.Olympics Day 6 - Judo

Страх и омраза в Украйна – всичко това заради Путин. Колкото повече говорят затова, толкова по развълнувани и ожесточени стават. Дори са му измислили прякор; Путлер, и са му добавили мустаци.

Един враг, една омраза, един страх. Това е нещо около, което много украинци са обединени.

Да, Путин беше този, който кичеше нощем руски флагове из Украйна. Той беше този, който помогна да докарат на власт въоръжените Бандеровски нацисти. Путин беше този, който подкара булдозера срещу Беркут и той хвърляше „Коктейли Молотов“ по тях, той палеше гумите. Той се разкарваше по градовете да разбива паметници и да рисува свастики. Путин беше този, който пребиваше адски равини и оскверняваше украински синагоги. Той беше този, който нахълта в офисите на украинските телевизионни канали и наложи такава диктатура, че дори и Гьобелс би се побъркал от завист.

Путин беше този, който каза, че трябва да обесят „московчаните“ и той сложи невъоръжени хора пред барикадите и след това като действащ президент избяга от страната. Той беше този, който нае снайперистите. Той беше! За всичко е виновен Путин.

Всеки дефект, всеки ужас, всяка трагедия – могат да се свържат с Путин. Наистина много удобно. Той е изкупителната жертва, който отговаря за всичко. Така че сега да не ни трябва да мразим тези, които доскоро стояха на „Евромайдана“.

Путин е навсякъде. Той е човекът пикаещ по улиците, той рисува графити, той крещи по късните часове пред прозорците пиян. Путин продава алкохол и цигари на децата, краде и мами. Да, Путин е част от всички нас вече.

Защо не се беше появил по-рано? Защо точно сега го измислиха? В края на краищата, е толкова удобно да се оправдаваме винаги с Путин. „Защо остана на изпит?“ Путин ми замъгли съзнанието. „Копеле, защо ми изневери със секретарката?“ Съжалявам скъпа, Путин ме заблуди. „Пак ли си пиян?“ Путин ме накара да пия.

Проблема не е кой е Путин. Проблема е кои сме ние.

В Украйна, както и в бившите съветски страни, повечето хора никога не искат да бъдат отговорни за нещо, което се случва. Всеки спор, неизбежно се превръща в търсене на виновници. Кой би могъл да бъде изкупителната жертва? Кой би могъл да бъде хвърлен в затвора? Кой да обесим? Чуваме в новините, че някой е бил намерен и сме се отървали от него – благодарим на Бога за това. Сега ще може да си живеем, както досега. Пляс.

В днешно време този модел на поведение в Украйна е по-актуален от всякога. Особено, когато асоциирането с ЕС прилича на камион, който е ограбван „в движение“ докато се хлъзга наляво и надясно. Особено, когато снайперистите, които убиха демонстрантите и беркут се разбра, че не са били наети от Янукович, когато виждаме как хората са отвличани, защото са несъгласни с нещо, когато е налице заплаха от репресии срещу „евреи“ и „московчани“ – когато разделянето на Украйна се състоя вече.

В края на краищата, хората в Крим гласуваха за Путин под дулата на калашници, нали? Путин купи кримчаните и ги принуди да ходят да скандират по улиците „Русия“ и да развяват руски знамена?

Могъщият Путин.

Тогава защо новите украинските лидери, винаги казват на хората, че Путин не е никой?

Преди три месеца Крим дори не обмисляха отделяне от Украйна. Кримчаните искаха да живеят в мирна страна, но ги подложиха на заплаха. Сега, вие ги наричате сепаратисти?

Отделянето на Крим от Украйна стана ясно още през януари. Много бързо забравихте за целостта и единството на страната тогава. Къде беше ти тогава? Защо не дойде в Крим? В края на краищата казваш, че стоеше на „Евромайдана“ нали? И се предполага, че изразяваше становището на цялата страна нали? Нали всички хора ви подкрепяха? Защо тогава предадохте своите хора? Защо ги заклеймихте?

Да, сега си смел „майданецо“. Мирошниченко преби Пантелеймонов. Ляшко наказа луганските сепаратисти и някакви неидентифицирани лица отвлякоха Губарьов в Донецк. Стрелят по улиците кметове. Нео-нацистки групи тормозят мирните граждани на публични места и маршируват със скинарски флагове, Ой!. Колко още такива истории ги очакват украинците?

Колко още ще се бичува с „европейските ценности“? Колко дълго смятат да измъчват Украйна?

Не виждате ли вие, които наричате сепаратисти украинците, че югоизточна Украйна се изправя за да се бие с вас? Вдъхновени от Крим. Тази реакция е пряк резултат от действията ви, „майданци“.

Още ли търсите сепаратисти? Погледнете в огледалото.

Обещахте, че сепаратистите ще страдат навсякъде. Можете ли да накажете себе си? Яценюк се закле, че ще се застреля ако загуби. Сега, защо всички останали трябва да обират куршумите? Защото спечели?

Вие вече загубихте. Ето затова продължавате да търсите извършителите. Унищожихте страната си, а не Янукович. Част от украинският народ не иска да има нищо общо с вас. Същата тази част, която отказвахте така упорито да чуете, но твърдяхте, че говорите от тяхно име.

„Нас ни поддържат всички, ние се борим за всеки.“ Е, браво на вас! Както се оказа, не от всички, не за всеки. Първо – Крим, след това – югоизток.

Браво на руснаците в Крим – те са щастливи. Те имат истинско щастие – те се върнаха вкъщи. Дори и с руските татари е било постигнато споразумение. Обаче сега, какво става с хората, които тяхната родина продължава да е Украйна, какво да правят? Тези, които не искат да се разделят? Онези, които от благороден порив ви поддържаха по време на „Eвромайдана“? Какво се предполага, че трябва да правят?

Една жена от Крим пише: „Никога не е било толкова лошо.“ Тази жена успя да победи рака. Силна личност, но сега се чувства зле заради вас. И има много хора като нея. Вие ги предадохте, а сега искате да подчините и да унищожите хората в югоизточната част. Нима Крим не ви научи на нищо?

Ето защо говорите през цялото време за Путин. Трябва ви за прикритие, защото не искате да отговаряте за нищо. Забравили сте идеалите на „Евромайдана“. Разделихте нацията и предавате вашата страна. И сега искате да хвърлите цялата вина върху Путин.

Търсите си външни врагове. Разбираемо е, защото така хората няма да забележат вътрешните такива. Измествайте фокуса, да. А скоро и Путин няма да ви помогне….

Плато Беседин
Писател, литературен критик и есеист

 

Advertisements

4 thoughts on “Скоро и Путин няма да ви помогне

  1. по същия начин и нашите политически подлоги се оправдават с комунистите, Русия е виновна за всичко, но ние не сме 🙂

  2. Въпроса е може ли Путин да се превърне в Хитлер (или поне подобие)? Дали ще успее да ги избие? Дали ще довърши делото на Хитлер?

    • Има ли смисъл да ги довършва?ЕС и демократизаторите отвъд голямата вода ще ги довършат 🙂

  3. Злото винаги се стреми да измества фокуса от себе си. Точно зад този параван се крие една от големите му лъжи.

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s