Кой е Кой в „Брюкселския ЕС“: „Бащите-основатели“

walter_hallsteinУолтър Халщайн

Президент на Комисията на ЕС от 1958 до 1967 г.

Нацистки адвокат

След кариерата си на виден професор по право при управлението на нацистите, Халщайн станал ключов архитект на неизбраната Европейска комисия и нейният първи президент. Неговата книга, озаглавена „Европа в процес на изграждане“, в която описва как машините на Европейската общност са разработени по такъв начин, че „Комисията е натоварена с това, което на практика се равнява на монопол в поемане на инициативата по всички въпроси, засягащи Общността.“ Освен това, дава пророчески намек за това, което „Договорът от Лисабон“ ще позволи да бъде предназначен за изпълнение на почти 40 години по-късно, той изрично посочва, че най-малките изключения от това правило „трябва да бъдат премахнати възможно най-скоро“, и че на „Комисията трябва в крайна сметка да бъдат предоставени правомощия да предприеме всички необходими мерки за прилагането на Договора от своя орган, без да се налага да разчитат на специални и специфични одобрения от Съвета на министрите.“

Нали се досещате, че никой нямаше право да отхвърля подписването на Лисабонския договор? Да, ако президент, главнокомандващ дадена държава-членка не се съгласяваше, то беше задължен всеки следващ под него да го подпише.

guido_colonna_di_palianoГуидо Колона ди Палиано
Комисарят на ЕС от 1964 до 1970 г.

Член на Трилатералната комисия

Гуидо бил назначен за комисар на ЕС за Вътрешния пазар и услугите през 1964 г., по време на втората комисия на Халщайн. През 1967 г. той станал европейски комисар по предприятията и промишлеността. По-късно ставал член на Трилатералната комисия. През 1930 г., е бил вице-консул във фашистка Италия при управлението на Мусолини.

francois-xavier_ortoliФрансоа-Завиер Ортоли
Президент на Европейската комисия от 1973 до 1977 г. / Европейски комисар от 1977 до 1984 г.

Ръководител на френската нефтохимическа компания „Тотал“

Бил в Комисията на ЕС по икономическите и финансови въпроси. През 1984 г., непосредствено след последния му мандат като комисар на ЕС, той е назначен за председател на френската нефтохимическа компания „Тотал“. През 1983 г. участва в първата среща на „Европейска кръгла маса на индустриалците“, влиятелна група с интереси в Европейския съюз сред високопоставени представители на нефтохимическата класация като „Shell“ и химическа/ фармацевтична (Ciba-Geigy, днес Novartis).

etienne_davignonЕтиен Давиньон
Европейски комисар от 1977 до 1985 г.

Председател на конференцията на Билдерберг и член на борда на фармацевтична компания

Комисар на ЕС в областта на индустриалните пазари, митническия съюз и индустриалните въпроси. От 1989 г. до 2001 г. е председател на белгийската компания „Société Générale“. През 2005 г. станал председател на финансираната от Рокфелер – конференция на Билдерберг и е в борда на директорите на фармацевтичната компания „Gilead“.

gaston_thornГастон Торн
Президент на Европейската комисия от 1981 до 1985 г.

Председател на Тристранната комисия

Гастон е бил член да финансираната от Рокфелер Трилатерална комисия и допринесъл за официалното издание на същата през 1980 г.

peter_sutherlandПитър Съдърланд
Европейски комисар от 1985 до 1989 г.

Член на управителен съвет на нефтохимическа компания

Като приключил мандата му се присъединява към борда на директорите на нефтохимическата компания „BP“. Докато е в борда на тази компания, той става председател на Комитета в ЕС на Комисията относно функционирането на вътрешния пазар през 1992 г. През 1995 г. той става генерален директор на Световната търговска организация и през 1997 г. той е назначен за председател на борда на директорите на „BP“. През 2007 г. – в момент, когато той все още бил председател на борда на директорите на „BP“ – станал съветник на президента на Европейската комисия Барозу по въпросите за енергетиката и климата. Той е в управителния комитет на Групата Билдерберг и председател на финансираната от Рокфелер Тристранна комисия.

martin_bangemannМартин Банджман
Комисар на ЕС 1989-1999

Бил комисар на ЕС в областта на индустриалните въпроси, информационните и телекомуникационните технологии по време на Комисията Сантер. След подаване на колективна оставка на Комисията Сантер през март 1999 г., която се дължала на грандиозен скандал с измами, той бил назначен в Съвета на директорите на телекомуникационната компания „Telefonica“ няколко седмици по-късно. ЕС завежда дело през 1999 г. поради възможни конфликти на интереси, но делото е прекратено след като се съгласил да започне да работи за „Telefonica“.

karel_van_miertКарел ван Мирт
Комисар на ЕС 1989-1999

Член в управителния съвет на фармацевтични компании

Карел ван Мирт бил комисар на ЕС по въпросите с транспорта и защитата на потребителите. След напускането на Комисията на ЕС, той става член на Съвета на директорите на белгийската фармацевтична и химическа компания „Solvay“. Също е бил в борда на директорите на американската фармацевтична компания „Eli Lilly“. През 2005 г. той е назначен от сегашната Барозу за посредник на европейския спътников проект „Галилео“.

edith_cressonЕдит Кресон
Комисар на ЕС 1995-1999

Замесена в измами и нарушение на задълженията си като еврокомисар

Работила в Комисията Сантер, принудена да подаде оставка през 1999 г. Била обвинена, че е извършила сериозно и многократно измами, субординация на фалшифициран договор, фалшификация на почерк и присвояване на средства от хората в ЕС, предназначени за лично нейна полза. По време на престоя си като комисар тя наела един от нейните близки познати и го назначила като високо платен съветник на ЕС по въпросите за ХИВ/СПИН. По-късно този неин познат бил оценен като неквалифициран.

frits_bolkesteinФриц Болкенщайн
Комисар на ЕС 1999-2004

Работил в нефтохимични и фармацевтични компании

Болкенщайн работил за нефтохимическата компания „Royal Dutch Shell“. От 1978 до 1999 г. бил и член на холандския парламент. През 1996 г. се опитал да убеди холандския министър на здравеопазването Елс Борс в лично писмо, че имат лекарство понижаващо холестерола. Този наркотик е на пазара чрез „Merck, Sharp & Dome.

Advertisements

3 thoughts on “Кой е Кой в „Брюкселския ЕС“: „Бащите-основатели“

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.