Най-голямото нещастие на 21 век – да открият нефт или газ в родния ти край!!!

В следващите редове ще прочетете за един истински протест и един истински петролопровод. Събитието се развива в сърцето на световната демокрация САЩ.
Keystone XL „Кеystone XL“- така се казва грандиозният проект за нефтопровод от Алберта в Канада до Луизиана на брега на Мексиканския залив, заради който нефтопровод ще бъдат премахнати статутите на редица национални паркове и индиански резервати . Дължината му е 2 151 мили, Пресича пловината континет Северна Америка и свързва нефтените пясъци Алберта в Канада с рафинериите на Тексас и Луизиана. Според привържениците на петролопровода – той би трябвало да открие 42,100 работни места, да спести всички транспортни разходи за добития петрол и да го направи 3-4 пъти по евтин, от този в Европа. При пълен капацитет, по тръбата ще се транспортират 830 000 барела петрол на ден! Според рекламно филмче за петролопровода компаниите които ще се облажат от съоръжението – с неговото постояване са Trans Caqnada, Suncor Energy, Cenovus, Conoco Philips и заявяват че ще спестят 2,3 билиона долара!
Заради грандиозният проект ще бъдат премахнати статутите на редица национални паркове и индиански резервати. По всичко изглежда обаче че той ще бъде стартиран по бързата процедура въпреки масовите прояви на недоволство от двете страни на границата. Барак Обама вече заяви, че няма да се съобрази с решението на щатски съд, че начинът по който се реализира Кеystone XL противоречи на конституционните права на гражданите на щата и на щатските закони.
Към момента повече от 400 човека в САЩ са арестувани, защото протестират срещу нефтопровода “ Keystone XL“.
400671_832443963448590_634571483_n На тази снимка се вижда как стотици хора са се вързали със свински опашки в знак на протест срещу подписването на договора, който ще даде началото на петролопровода. Видео тук
1654428_551153624982819_778429855_n При една от акциите полицията арестува и „Капитан планета”
993029_832399623453024_482240477_n Стотици американци са готови с телата си, да спрат строежа на нефтопровода

Според наблюдаващи отблизо ситуалицята нефтопроводът е нужен на петролната мафия, за да оправдае тройното разширение на концесиите си върху петролните пясъци на Алберта в Канада, при разработката на които се замърсяват 3 тона вода на всеки тон извлечен петрол, и се влага до 1/3 от енергията, която се съдържа в извлеченото гориво, под формата на природен газ, за да бъде размекнат и извлечен най-мръсния и ниско качествен петрол на планета. Така в схемата се включват и корпорациите, добиващи шистов газ. Има дори проект на „Тошиба-Уестингхаус“ за подгряване на битумните пясъци с ядрена енергия, и така картинката е пълна. От канадската страна на границата министър-председателя Харпър подписва всичко необходимо за да стартира съоръжението. Статута на близо 2/3 от канадските природни паркове вече е отнет и скоро ще бъдат наложени и промени в закона за защита на застрашените видове. Само и само най-голямото съоръжение за пренос на петрол да се осъществи без забавяне. В тази връзка Канада денонсира и Договора от Киото, след което страната вече официално, е на второ място по вредни емисии на глава от населението. Ако разширението на концесионираната площ и нефтопровода се осъществят, канадците ще заемат първото място в тази нерадостна класация.

Breaking: 400 Youths Arrested at White House Protesting Keystone XL Pipeline

В последните няколко години хората, живеещи в тези рядко населени райони, протестираха, но без особен успех. С брутално полицейско насилие бяха накарани да млъкнат. В момента блогъри и активисти изчезват безследно, една жена беше намерена убита. По медиите не се казва нито дума за многолюдните протести.
Първоначално имаше изискване на Барак Обама към компанията Trans Canada, която стои зад проекта, да предложи алтернативен маршрут на петролопровода – такъв, който не минава през Небраска. Именно в този щат има защитени територии и строежът там се счита за опасен за околната среда. Такъв обаче не беше предложен. Нефтопровода има за цел също така и да оправдае тройното увеличение на добива на петрол от петролни пясъци, както и да спомогне за увеличаване размера на концесията. Според американските финансови анализатори САЩ може да стане най-големият световен производител на петрол, само за няколко години . От друга страна, нефтът от битуминозни шисти се оказва изключително скъп – рискът за околната среда, краткосрочната експоатация, и постоянната необходимост от свежи инвестиции правят неговото добиване изключително рисково/и при шистовият нефт, както и при шистовият газ е необходимо пробиване на огромен брой кладенци, и използване на огромна територия/ В момента петролните пясъци на Алберта са най-големият район, където се добива нефт от пясъци. Прилага се технология, която в сравнение с тази при конвенционалния добив на нефт отделя три пъти повече емисии въглероден двуокис. Освен това за този метод са необходими големи количества вода. Отровните отпадни води се складират във водосъбирателни басейни, така наречените „отровни езера”.
Зад стената на язовир „Синкрюд Тейлингс”, северно от Форт Макмъри в Албърта, се намира най-голямото от тези силно отровни езера – то съдържа над един милиард кубическа метра течност. Всеки ден в него се вливат около 250 000 тона отровна тиня. Никой не знае по какъв начин езерото изобщо някога ще бъде пречистено.
В Канада нефт от петролен пясък се добива на територия, която е по-обширна от Швейцария и Австрия, взети заедно. Голяма част от работата се извършва от евтина работна ръка от развиващите се страни.
През последните две години Кралската банка на Канада е финансирала инвестиции в добива на нефт от петролен пясък на стойност 20 милиарда щатски долара. Това което се случва там е може би най-големият екоцид на планетата. И тука излиза следният въпрос – защо е необходимо за няколко долара по-малко да отровим всичко около себе си и да убием животински и растителни видове, живели хиляди години на земята, преди човека? И ако това намаляване на цената на петрола се прави за „доброто на хората”, защо същите тези хора са бити като кучета? Нали тези хора вързани със свинските опашки пред Белият дом, трябва да ползват по-евтиният петрол??? И може би, трябва да са радостни от това, че им е по-евтино? Тука правя неусетно аналогия и с нашите „Зелени” и се запитах колко, от тях някъде по някакъв повод полицията ги е арестувала? И къде е проблема – с нашата полиция ли?, с нашите зелени ли?, с американската демокрация или с липсата на демокрация в Америка? Защо там – където уж човешките права са издигнати в култ, там където на всяко отклонение от нормата се гледа „толерантно”, един протест на хора защитаващи природата е толкова брутално смачкван? Извода е само един – демокрацията е празна фраза!/използва се най-често по избори/. Истината е че интереса и печалбата винаги са били водещи над всичко в неолибералния уж „демократичен”модел .

Миналата година, в щата Арканзас се спука петролопровод, пренасящ тежък канадски нефт. Компанията Ексон Мобайл се опита да почисти десетки хиляди барели разлят петрол. – Exxon Mobil се бори с петролен разлив в Арканзас

А 2011 година 40 километра от река Йелоустоун бяха заляти с петрол – причината – отново спукан петролопровод на Ексон Мобайл. Итересното тук е, че мястото на разлива преди екокатастрофата, е било включено в „Световното природно наследство на Юнеско, и е било обявено за природен резерват. По време на аварията полицията изрично е забранила на месните жители, да излизат от домовете си, като абсолютно никой обикновен гражданин, не е бил допускан в близост до инцидента. – Петролен разлив в р. Йелоустоун на път да причини екокатастрофа в САЩ

И за дветe събития няма как да сте чули по новините. Подобни „случки” радко могат да „се класират” с новини като „Кой политик, с коя проститутка бил заснет”, или „Коя знаменитост ще си сменя пола”… Затова няма да чуете и за протестите против изграждането на Keystone XL.
Видео

Advertisements

One thought on “Най-голямото нещастие на 21 век – да открият нефт или газ в родния ти край!!!

  1. Аха, щото чифутските рептили Ротшилд са наредили на побратимите си Рокъфелла да изсмукват всичко до дъно! 😉

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.