Силата на общността: Как Куба преживя петролната криза

The Power of Community: How Cuba Survived Peak Oil (2006)

MV5BMTIyMjc3Mzc5M15BMl5BanBnXkFtZTcwMDY4MDQzMQ@@._V1_SY317_CR0,0,214,317_Документалният филм „Силата на общността“ е вдъхновен, когато Файт Морган и Пат Мърфи предприемат пътуване до Куба през август 2003 г. Същата година Пат е започнал да изследва и да говори за скорошното достигане на връхната точка в производството на петрол в световен мащаб. През май Пат и Файт присъстват на втората среща на Асоциацията за изследване на петролния и газовия пик – европейска група на геолози и учени, която прогнозира, че човечеството е в опасна близост до изчерпването на половината от световните петролни ресурси.

Когато научават, че Куба е загубила над половината от вноса си на петрол след разпадането на Съветския съюз през 1990 г. и е оцеляла, двамата искат да видят как е успяла да го направи. През лятото на 2003 г. посещават редица градове в Куба и намират, че това, което кубинците наричат „специален период“ е нещо поразително. Файт решава, че трябва да документира случилото се в Куба, за да остане свидетелство за направеното.

И двамата искат да научат повече за прехода на Куба от големи земеделски стопанства, зависещи от изкопаемите горива за производството на пестициди и торове, до малки органични ферми и градски градини. Страната изживява прехода от силно индустриализирано към устойчиво общество. Куба се превръща за тях в жив пример как една страна може да се справи с това, с което всички ние рано или късно ще трябва да се справим – загубата на ограничените ресурси от изкопаеми горива.

През есента на 2003 г. Пат и Файт имат възможност да се върнат в Куба, за да проучат нейното селско стопанство. Това се превръща в едно прекрасно пътуване. Обикалят целия остров и се срещат с много фермери и градски градинари, с учени и инженери. Това е повече, отколкото са се надявали. Започват да набират средства за трето пътуване, за да снимат в Куба. Привличат към каузата и Грег Грийн – режисьор и оператор на документалния филм „Краят на предградията“, който също е приютен в сайта ни.

„Силата на общността“ е готов през 2006 г. и е отличен с множество награди. Целта на филма е да даде надежда на развития свят, който скоро ще се изправи пред последствията от изчерпването на петрола, и да премахне предразсъдъците в съзнанието на американците спрямо кубинския народ, показвайки го такъв, какъвто е. Създателите на филма го постигат, като показват хората, разказващи своите човешки истории пред камерата.

Това е история за тяхната всеотдайност към независимостта, история за триумфа над несгодите, история за сътрудничеството и надеждата.
Няколко кубинци изразяват убеждението, че живеейки на остров с неговите природни граници, за тях е било по-лесно да осъзнаят, че природните ресурси са ограничени. Всички, работили по създаването на лентата, се надяват, че виждайки този филм хората ще погледнат на света, в който живеем, като на друг, много по-голям, остров.

Advertisements

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s