Какво казва свети Йоан Златоуст за евреите?

230px-JohnchrysostomСвети Йоан Златоуст, патриарх Константинополски е един от безспорните авторитети в богословието и един от най-обичаните християнски светии. Наричан е светилникът на света, учителят на вселената, стълбът и утвърждението на църквата, проповедникът на покаянието. Роден е около 347-350 година. Предава Богу дух в 407 г. на около 60-годишна възраст. За светец е канонизиран от църквата през 438 г. С житието на св. Йоан Златоуст може да се запознаете тук.

Целта на този текст обаче е да запознае читателите с един слабо познат за повечето хора епизод, от живота на светителя. А именно – неговите проповеди срещу юдаизма. Свети Йоан Златоуст е сред отците на вярата, които най-силно критикуват юдеите и техните обичаи. Той ги анатемосва с най-остри думи, наричайки ги слуги на дявола. Според някои учени, проповедите на Св. Йоан Златоуст станали основа за църковната политика, която осъдила юдаизма като долна, дори сатанинска религия.

Ето какво казва самият вселенски църковен учител, константинополският първосветител Йоан Златоуст в своя знаменит трактат “Осем думи против юдеите”:

“Юдеите живеят за червата си и по своята похотливост и черезмерна жадност не са по-добри от свинете и козлите. Синагогата е по-лоша от всеки бардак, защото служи за убежище не само на разбойници и търгаши, но и на демони, а по-точно не само синагогата но и самите души на юдеите са жилища на демони. И така, не сме ли длъжни да се отвръщаваме от тях като от всеобща зараза и язва за цялата вселена. Какво зло те не са направили? Какво злодейство, какво беззаконие не са задминали със своите гнусни убийства? На какво повече да се удивляваме в тях? На мръсотията или на жестокостта и безчовечието им? За какво повече да ви говоря? За похищенията, за лихварството, за притеснениета на бедните или за кражбите им. Но за този разказ няма да ми стигне и цял ден. Вие, братя мои християни, не се ли преситихте в борбата с юдеите? Знайте едно: този който не се пресища в любовта към Христа, той никога няма да се пресити и във войната с неговите врагове…”

“И така, преди да почнем да се борим с юдеите, е по-добре да поговорим с тези, които изглежда да стоят заедно с нас, но на дело следват юдейските обичаи и по всякакъв начин ги защитават. Затова те са още по-достойни за осъждане, отколкото самите юдеи. В това ще се съгласят с нас не само мъдрите и умни хора, но и всички, които имат дори малко разум…

Ще попитам аз всеки от страдащите от този порок: ти християнин ли си? И защо следваш юдейските обичаи? Или ти си юдей? Тогава защо безпокоиш Църквата? Персиецът не пази ли това, което е персийски обичай? Варваринът не следва ли варварските обичаи? Живеещите в римската държава не се ли подчиняват на нашите устави? И ако някой между нас бъде разобличен в това, че се държи като варварин, няма ли да бъде, кажи ми, подложен незабавно на наказание, без съд и разследване… Кажи, как мислиш да се спасиш, като почиташ еврейските беззаконни обичаи? Нима е нищожна разликата между нас и юдеите? Нима спорим само за празни неща? Как ти искаш да съединиш несъединимото? Те разпънаха Христос… И защо бягаш ти към тях, докато твърдиш, че се покланяш на Разпнатия?“

– Св. Йоан Златоуст 18:47-48

За толкова тежки думи, този велик християнски светител със сигурност е имал основание. Днес обаче, всяка дискусия по този въпрос е обречена на почти сигурен провал, тъй като писъците за „антисемитизъм“ ще я заглушат.

Източник

15 мнения за “Какво казва свети Йоан Златоуст за евреите?

 1. Всеки ,абсолютно всеки народ има своите особенности .Добри и лоши .Проблемът и благословението на евреите е ,че са избрани за да бъдат връзката ни с живият Бог,с всичките последствия от това и добри и лоши.Докато народът не се събуди и не поеме функциите си ,той просто няма да бъде оставен на мира,защото от всеки може да се избяга ,но от Бог не!Когото Бог посочи за свой избранник ,той е такъв до края на дните си.За това който разбира последствията за света от чистосърдечното обръщане на еврейският народ към поръчаното им от Бог, трябва да направи всичко възможно ,да обърне евреите ,към изконните им функции. наслието води само до радост за бесовете!Упорството в любовта и проповядването на истината сред забравилият функциите си народ е истинксата отплата . Много е лесно да се заклейми ,намрази ,насили ,поругае .Така се изкривява реалността и последствията за Всеобщото човечество са неописуемо негативни.Исус със своят пример ясно показва как и по какъв начин се контактува с Свещенници и с народ .Всеки християнин има Исус в сърцето си .Първото нещо ,което трябва да се прави е да се държим ,да мислим и да действаме като Него.

 2. Кажете ми , не е ли написано ясно „отхвърлил ли е Бог своя народ (юдеите) ? Да не бъде „. Как успяват да залитат толкова големи и колосални личности в областта на богословиетпв и да афишират толкова крайно антисимитизма?

 3. Света е една гора! По силното животно оцелява по слабото не! Книги,библии,богове,митове,легенди,списания,весници пише всеки каквото си иска през вековете и до сега! Дали евреите са разпънали Христос,пък дали е имало Христос,ние няма и да разберем в този живот! И докато се мъчим да разберем векове евреите купиха света !!!

 4. Ами такива „умни светци – слепци“,като Вас бивши ЗПЧ-та, и партийни секретарчета превърнахте България в Булгаристан !!!! С две думи от Анонимни , Лимони и Соф….такъв ЖУС се получава…с вкус….Г…..о

 5. СЪЖАЛЯВАМ, НО ПОНЯКОГА И СВЕТЦИТЕ “ НЕ СА В ЧАС“ ! НАЙ–УМНАТА, БОГАТА И ИНТИЛЕГЕНТНА НАЦИЯ В СВЕТА ТАКА ДА ОБСЕРЕШ, МЕКО КАЗАНО Е ОТ ПРОСТ СВЕТЕЦ, КАКВО ДА ЧУЕШ И НАУЧИШ, КОГАТО ТОЗИ УМНИК ГО ЧУВАТ САМО СЛАВЯНИ, А АЙНЩАЙН, РОТШИЛД, РОКФЕЛЕР…. ПРОСТЕТЕ, НЕ СЪМ ЕВРЕИН, НО ВРЕМЕТО МИ Е СКЪПО, ДА ВИ ПОКАЖА ОСТАНАЛОТО – ЗАВИСТТА Е НАЙ- ГОЛЕМИЯ ПОРОК НА СЛАБОУМНИЯ И ПРОСТ ЧОВЕК….

  • Ротшилд и Рокфелер като положителни примери ли ги даваш, нещо не разбрах? Фамилиите, които са финансирали двете световни войни, както и много други войни преди това?

   • А ти освен, туалетната всяка сутрин с „твойте подаръци“, и „умни мисли“в чата, нещо смислено да си снесъл..

   • А.Карнъги е направил първата ковачница а след това и металургичен завод може би в света,нa желязото около нас той e основоположника,Корнелиус Вандербилд е един от основоположниците на водния и железопътния транспорт и след това го наричат крал на транспорта Америка, Рокфелер е може би първия приложил нефта като продукт за помощ на човека,първата бензиностанция е негово дело ние всички се движим вече 100 год с неговия стандарт за петрол ,Хенри Форд е човека създал автомобила който се движи с петрола на Рокфелер,банкера JP MORGAN чиито банки саществуват 100 год след смъртта му,е приложил откритията на Тесла и Едисън като реален помощник на човечеството-електричеството,той пръв е захранил с ток New York,и всички те са от едно поколение и са приятели и съдружници това са мъжете които са създали Америка,целия свят е гледал от тях! Мисля че сме прекалено малки да даваме оценка за такива исторически гиганти

   • Хенри Форд не е евреин. Никола Тесла и Томас Едисън не са евреи. И много други не са евреи. А евреите са полезни, до като се противопоставят на арабите.

  • Ние не се съгласяваме сляпо със Светеца, ние ПРИПОЗНАВАМЕ Истината, казана от него. Който е прогледнал Истината, никога не може да дава такива нелепи изказвания.
   Човеко, вместо да се засрамиш от собствените си мисли и да ги скриеш надълбоко в дън гората, ти даже си ги изтапосал с главни букви, та да се види даже и от Космоса какво значи липса на онея важни човешки дадености, дето уж ни отличават от зелените еуглени.

Прочетете и правилата за коментарите!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.