Половината от най-смъртоносните наркотици са легални в България

Ако си мислите, че наркополитиката на България работи в интерес на общественото здраве, имам лоша новина за вас. За съжаление в България, а и по целия свят, законодателството и научните факти рядко имат допирни точки, когато става дума за употребата на психоактивни вещества.

ladyjusticeВероятно ще ви е трудно да го повярвате, но поне 5 от най-смъртносните и често употребявани психоактивни вещества са напълно легални в България. Някои от тях могат да се купят буквално на всеки ъгъл, а други са достъпни в аптеките с рецепта.

Сред тях, разбира се, е алкохолът – една от най-разпространените дроги в света, която продължава да се толерира от закона, въпреки че е по-опасна от редица незаконни наркотични вещества. Но има и други смущаващи примери за препарати, които могат да се купят от специализирани магазини или от аптека – понякога дори без рецепта.

За да преценим колко опасно е едно психоактивно вещество за човешкото здраве, трябва да вземем предвид неговия терапевтичен индекс или съотношението между ефективната и смъртоносната доза от това вещество. Едно от най-популярните изследвания по темата е направено от професорa по психология Робърт Гейбъл. Гейбъл проучва какво е съотношението между ефективната доза (тази, при която едно вещество започва да проявява психоактивните си свойства) и смъртоносната доза (тази, при която настъпва смърт). Резултатите от проучването на Гейбъл могат да се видят на посочения линк. Колкото по-ниско е съотношението ефективна доза/смъртоносна доза за дадено психоактивно вещество, толкова по-вероятно е да се стигне до предозиране и смърт.

Но кои са веществата с най-ниско такова съотношение и какъв е законовия им статус в България? Отговорът на този въпрос представлява следната таблица:

Психоактивно вещество Съотношение ефективна доза/смъртоносна доза Законов статус
Хероин 6 Незаконен
Изобутил Нитрит 8 Законен
Гамахидроксибутират 8 N/A
Алкохол 10 Законен
Декстрометорфан 10 Законен
Метаамфетамин 10 Незаконен
Кокаин 15 Незаконен
MDMA 16 Незаконен
Метадон 20 Законен
Кодеин 20 Законен

Освен да ви изненада, тази таблица може да ви накара да се съмнявате в здравия разсъдък на законодателя. Всички знаем колко лесно достъпен е алкохолът дори за непълнолетни. Но освен това е сравнително лесно да се запасиш с Изобутил Нитрит – продава се във всеки секс шоп, а можете да си го поръчате и онлайн и куриер да ви го достави до вашата врата. Декстрометорфанът е съставка в някои сиропи за кашлица (няма да споменавам имена, защото този блог не е наръчник за психонавти). Кодеин и метадон могат да се купят малко по-трудно (с рецепта), но все пак напълно легално.

Не успях да открия информация единствено за гамахидроксибутирата: по-конкретно дали се продава законно под някаква форма. Моля ако някой има информация, да я сподели в коментарите.

Защо пиша всичко това? За да ви покажа, че законодателството не третира наркотиците според тяхната степен на опасност. Имате опасни дроги, които по една или друга причина са напълно легални, и сравнително по-безопасни такива като марихуаната и някои халюциногени, които са незаконни и употребата им се наказва като тежко престъпление. Между другото знаете ли, че канабисът е поне 100 пъти по-безопасен от алкохола? Точно така, неговият терапевтичен индекс е над 1000, при само 10 за алкохола.

Разбира се, това не бива да ви заблуждава, че канабисът е безобидна дрога. Напълно безопасни дроги няма, а и токсичността не е единствения рисков фактор. Но всеки може да направи своя информиран избор. Или, ако цитирам проф. Гейбъл: „Трябва ли тийнейджърите да пушат трева вместо да се напиват? Нито едното не е препоръчително. Но ако сравняваме само токсичността на двете вещества, марихуаната очевидно е по-добрия избор.“

Източник

illegal-drugs

Advertisements

One thought on “Половината от най-смъртоносните наркотици са легални в България

  1. Животът на земята е нашия голям тест. Ако не се научим да бъдем умни и да подминаваме капаните, които са на всяка крачка, тежко ни. Впрочем, цигарите и алкохола са според мен най-страшния бич, защото ги продават законно и на всяка крачка. А като гледам по улиците какво става…плаша се. Почти всеки българин е захапал по една цигарка. Не мога да си обясня едно нещо. Защо тоя нашия народ ТОЛКОВА МНОГО ПУШИ. Хора, които са пробвали разни простотии, са ми казвали, че някои от тях не са им действали изобщо, но затова пък, гледайки ги как пушат дълги години, констатирам, че са заприличали на стария шлифер на пра пра дядо ми. Защо никой не нарича цигарите с точното им наименование – наркотик? Дай ми една кутия наркотик “Карелия“ ( да кажем). Защо ги наричат цигари? Може би не ги наричат с истинското им име, за да ги продават легално. Какво по-идеално средство да унищожаваш човечеството от цигарата. А като ги видя като вирнат тея цигари, като зачупят едни стойки, все едно са герои-ветерани от фронта…направо се смея, честно! Всички, които пушат са едни безхаберни наркомани. Хем глупави, хем слабоволеви, хем комплексирани, хем па и агресивни, ако им направиш забележка, че те задушават със смръдливия им дим.

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s