Вътрешна афера (документален филм)

Всички икономисти се опитват да представят икономиката като изключително сложна „наука“, която не може да бъде разбрана от средния гражданин.

Този филм ще ви покаже, че няма нищо вярно в подобно твърдение: независимо от термините, които използват икономистите, в крайна сметка става дума за съвсем елементарни неща, нарочно назовани със сложна комбинация от думички.
Кризата с две думи е предизвикана от поредица икономически измами и този филм най-сетне ще вдигне мъглата, заобикаляща тази „наука“.
Бих искала тук да изредя някои термини, използвани в икономиката, с техните опростени обяснения.

Регулация: контрол. Закони, които поставят граници на определени действия в икономиката. Подобни граници могат да се отнасят за всяко едно действие. Пример: налагане на лимит за максималното задлъжняване на една банка (напр. банката не може да задлъжнява повече от 90% от наличните суми в трезорите си)

Дерегулация: липса на контрол. Премахване на законите, които определят граници на действията. Когато се „дерегулира“ някакво действие, всъщност се казва, че всеки в сектора може да прави каквото си иска. Дерегулацията ВИНАГИ води до измами спрямо клиентите, защото всичко е позволено и никой държавен орган не може да се намесва. Всъщност дерегулацията отнема възможността на държавата да контролира икономиката.

Регулатори: контрольори. Държавни органи, които следят за спазването на закона. Ако законът обаче позволява „дерегулирани действия“, нищо не могат да направят. Често ръководителите на тези регулаторни комисии са точно защитниците на дерегулацията, затова не правят нищо срещу измамите.

Структурирани облигационни емисии – „СОЕ“, на английски CDO. Ценни книжа, които се търгуват на борсата. СОЕ комбинират всякакви заеми в едно: например заеми за купуване на коли, ипотеки върху жилища, заеми по кредитни карти и т.н. Купувайки тези ценни книжа, вие никога не знаете какви заеми са включени в тях и дали длъжниците по тях ще се изплатят на банката. Банката може да ви продаде тези книжа, като по този начин рискът за изплащането на заемите преминава във вашите ръце. Тоест банката ви продава СОЕ и така си връща парите, които е дала като заеми. А ако заемите не бъдат върнати, стойността на вашите СОЕ ще падне и така само вие ще изгубите парите си.
Рейтингови агенции: частни фирми, които оценяват сигурността на ценните книжа. Те ви казват: заемите, включени в СОЕ например, ще бъдат върнати, защото длъжниците са сигурни. Играчите на борсата винаги следят рейтингите, дадени от агенциите, за да знаят дали ценните книжа са рискови. Сигурността на книжата се определя с английски букви – А, B, C. ААА са най-сигурните книжа. Във филма ще видите, че рейтинговите агенции са платени от същите банки, които издават книжата. Затова и до последно те заявяват, че заемите, които банките знаят, че никога няма да бъдат върнати, са всъщност изключително сигурни.

Деривати: ценни книжа, които се търгуват на борсата. Стойността им определя цената на даден продукт на международния пазар.

Суапове: вид застраховка. Тя казва, че ако някакви ценни книжа загубят стойността си на борсата, тя ще ви изплати първоначалната им стойност. Ужасяващото е, че суаповете могат да бъдат закупувани и от хора, които не притежават ценните книжа, по този начин всъщност се превръщат в залагания.

Друго не ви е нужно да знаете, за да разберете икономическите игри, довели света до най-голямата криза в историята.
Филмът е наистина ценен, защото обяснява тези неща много опростено. Нека икономистите спрат да ни говорят, че икономиката била сложна работа. Елементарна е, колкото и да се опитват да ни объркат. Просто се опитват да ни уплашат, за да не се взираме много в техните игрички.

Гледайте филма в dokumentalni.com

Advertisements

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.