Политическа помощ и помощ за think tanks и НПО

В началото на прехода гражданското общество се идентифицира изцяло с антикомунистическата опозиция, която въплъщава демократичната промяна. Формулата „гражданско общество“ често е синоним на опозиция. Think tanks, които претендират за ролята на „мозък на гражданското общество“ (1) и на опозицията, получават финансова помощ от американската държава, идваща индиректно чрез фондации като институт „Отворено общество“ в Ню Йорк (OSI New York), фондация „Отворено общество“ в София, USAID (Американска агенция за развитие), Световната банка и т.н.

MensThinkTankArmy-800x800Материалната и моралната подкрепа на Съединените щати за СДС се извършват посредством финансиране на проекти или формиране на кадри.

Някои think tanks стават инструмент за действие на СДС или на други политически партии. (2) Такъв е случаят с ЦСП (Център за социални практики), който на няколко пъти е мобилизиран за предизборните кампании на СДС, а през 2003 г. поддържа председателя на СДС Надежда Михайлова в кампанията ѝ за изборите за кмет на София (3). Понякога експертите на think tanks, превърнали се в официални експерти на СДС, получават лични възнаграждения от американски фондации и организации, чиято сума не е публично достояние. (4) Тази инвестиция в българската политика чрез гражданското общество се оказва краткосрочно и средносрочно печеливша за Съединените щати, доколкото финансовата подкрепа създава трайна преданост сред интелектуалния и политическия елит на страната.

0113Съществуването на мостове между политическата кариера и гражданското общество се потвърждава, когато бивши лидери на НПО като Соломон Паси, председател на Атлантическия клуб в България, заемат държавни длъжности: през 2001 г.

Соломон Паси

Соломон Паси

Паси става министър на външните работи в правителството на Симеон Сакскобургготски; през 2003 г., по време на церемонията за рождения ден на Атлантическия клуб в хотел „Шератон“ той заявява, че след неговата „борба за присъединяването на България към НАТО“, борба, която е „започнал като лидер на Атлантическия клуб, когато много малко българи са били готови да подкрепят тази кауза“, той се радва, че тази позиция „се е превърнала в официална линия на българската държава, която се подготвя да влезе в НАТО и да изпрати един батальон в Ирак“.

1 Интервю с Деян Кюранов ЦИД/ ЦЛС. 2 БСП получава също така и външни помощи чрез индиректното финансиране на избирателните кампании, например от фондация „Фридрих Еберт“. Все пак тази помощ изглежда доста незначителна на фона на помощта, която получава СДС от различни фондации и американски организации. Либералната германска фондация „Фридрих Науман“ също няколко пъти е подпомагала Движение за права и свободи. Източниците на тази информация са резултат от многобройните интервюта с лидери на think tanks или с експерти по политология, които е невъзможно да бъдат поименно цитирани. 3 Интервю с Е. Дайнов, ЦСП. 4 Интервю с В.Г., университетски преподавател и политически съветник. Извадка от книгата на Достена Лаверн „Експертите на прехода“

Advertisements

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s