За Украйна, Янукович, ЕС и още нещо

Виктор Янукович - президент на Украйна

Виктор Янукович – президент на Украйна

Много се изписа за случващото се в Украйна, но и много не се каза. Ето защо трябва да се разгледат нещата в тяхната дълбочина, като ще се постарая да оформя нещата хронологически с цел тяхното изясняване, ето и фактологията.

Първо – Украйна има облекчен митнически режим с Русия, където стокообменът е в пъти повече спрямо този с ЕС и в него е заложен принципа на равнопоставеност, като дори се изключват привилегированите цени за нефт и газ.

Второ – на Украйна й се предлага митническо споразумени (да го наречем стандартно) за ЕС, в което да се премахнат митническите режими при търговия с ЕС. (Това е споразумението, което Янукович отказа да подпише и за което хората протестират в Киев). Какво е характерното за него? В него се залага т. нар. свободен пазар и премахването на митническите режими и за някои стоки облекчаването им. На пръв поглед чудесно, но това крие сериозен риск за украинската икономика, нещо което дори самият Янукович прозря, а именно, че украинската икономика, както и нашата, не е конкурентоспособна на развитите европейски страни и износът е със знак минус за Украйна – т.е. вносът на европейски стоки ще е несъразмерно по-голям от износа за ЕС на украински стоки. Тук изключваме политогемите – русофили, русофоби, прозападни, проруски интереси, а говорим за сухата сметка и грубата действителност на числата. Съответно икономиката на Украйна ще бъде залята от западни стоки, което ще съсипе и малкото производство на местни стоки. Тук започва и грубата игра. Масово на украинското население им се обяснява, че едва ли не това е някаква огромна крачка към ЕС и скоро Украйна едва ли не ще е пълноправен член на ЕС и това е необходимото споразумение и отделно това е съпътствано от антируска риторика и видиш ли, че това единственият шанс за Украйна, да се откъсне от зависимостта на Русия, но за жалост това се използва само като риторика, а истината е, че ЕС гледа на Украйна като на един над 40 милионен пазар и идея си няма за пълноправното им членство в ЕС.

76992Масово по телевизията се дават хора, които от площадите викат, че искат да пътуват свободно, да работят на свободния трудов пазар на ЕС (колко познато нали), но гротеската идва от факта, че никъде в това, забележете ТЪРГОВСКО СПОРАЗУМЕНИЕ не следват дори и при подписването му такива права за украинските граждани, но за сметка на това тази риторика ни връща във времето на Миглена Нормалната. Тук съпоставката с България от преди 6-8 години е неизбежна. Преди влизането на България в ЕС се говореше по пресата и медиите (доста добре подплатени) как видите ли сме щели да пътуваме свободно и да работим на Запад, но за сметка на това трябва да изпълним еди какви си изисквания за мандрите и производството на месни продукти и да затворим 2 реактора, да си съсипем земеделието – просто защото, както стана по-късно, ясно местните производители нямат тези дотации и финансов ресурс да покрият завишените (някои и безсмислени изисквания), но както и виждаме дори и при пълноправно членство – правото да пътуваш е имагинерно, защото при средната заплата в България реално след плащането на комуналните услуги (особено през зимата) ти оставят пари колкото за един резервоар гориво, а за свободния трудов пазар също рухна мита – вижте каква антибългарска, антирумънска, а преди това антиполска риторика се води от Англия, Франция и Холандия. Другият основен мит, който рухна с времето е за увеличаване на доходите и икономическото благополучие на населението – тук го оставям без коментар (всеки сам го усеща)  6 г. след членуването ни в ЕС реално средностатистическия българин нищо не е усетил положително освен рестрикции. Тук идваме и на любимия ми мит – за европейските ценности и толерантност,  борбата с дискриминацията, и за общото европейско семейство и как всички сме равни в него. Ценностите ги видяхме – гей паради, гей бракове и яко лобиране за легализация на леките наркотици, фашистки закони на тема „Закрила на детето“. Европейската толерантност също – антибългарската риторика говори сама за себе си, дискриминацията (любимата ми) – самият факт, че се поставя ограничителен режим за граждани от ЕС от една страна за свободното им реализиране на право на труд в друга страна от ЕС говори за чиста дискриминация  по признак – произход, но някак си Брюксел си затваря очите за това.

Друга любима моя  европейска ценност е – интеграцията на малцинствата. Тук масово се вижда лицемерието на ЕС – как ние трябва да ги интегрираме, помощи изразяващи се забележете само в покриване на биологични нужди, но не и интелектуални и духовни такива, като – вода, ток, храна. Не стига да политиката на ЕС е откровено фалшива в тази насока с единствената цел да стоят тук и да не пътуват към развитите страни, а и някои хора и окрадоха доста пари по тази линия, та представете си и колко реално е стигнало до клетите роми, които по времето на соца бяха задължени да работят и живееха доста по- прилично. Видяхме какво прави ЕС с малцинствата – гета с ограждения и после ни ги връщат, което задава другия въпрос – Това ли разбира ЕС под интеграцията им? Ако ние заградим Столипиново и Филиповци с огради как би реагирал БХК и другите think thank-ове, защо БХК нищо не прави, когато се отнася за правата на малцинствени български граждани в други страни от ЕС? Защо ЕС не ни даде един хубав пример за интеграцията на тези малцинства в богатите страни?

И другата съпоставка, която направи Янукович, който за разлика от нашите продажни политици пръв постави въпроса за сметката и колко би струвало това скъпо удоволствие на Украйна. За разлика от българските политици, той е от доста по-голямо ниво държавник и при многото преговори с Русия, САЩ, ЕС и т.н. е свикнал с идеологемите и празните приказки и гледа какво на практика ще получи страната. Тук съпоставката е пак неизбежна, защото ако съпоставим дори само членския внос на България в ЕС с получените пари по различните европейски програми, то сметката е плачевна, а дори не броя скъпия ток, който ни наложиха от ВЕИ, затварянето на най-евтиния източник на ток, 2-та реактора, съсипаното земеделие и животновъдство, както и индустрия, дори и големите вериги изнасящи стотици милиони на Запад, обирът на ЕРП-тата, разпродажбата на българска земя. Именно тази сметка си направи Янукович и за това не подписа и колкото и да е абсурдно мнозинството в Украйна го подкрепя, тук говорим не за по-шумните, а за тези, които са гласували за него. Той се явява първият държавник поставил публично и категорично въпроса за загубите, които търпи една държава от това споразумение и от евентуалното си присъединяване, особено ако е от Средна и Източна Европа, защото там икономиките не са толкова развити и не могат да се противопоставят на конкуренцията идваща от другите страни и реализираща печалби, източвайки парите на гражданите и захранвайки собствените си икономики. До сега този въпрос беше някак си дискретно премълчаван, защото будеше неловкост и грубо разваляше утопичния и идеалистичен поглед за голямото единно европейско семейство. Дори полският президент е подчертал, че и неговата страна е загубила важни индустриални сектори след присъединяването си. Именно и за това украинският президент, въпреки сложността на ситуацията предпочете да избере руската оферта, защото тя е по-реална и с ясни за двете страни ползи.

Отдавна Путин смени доктрината на изнудване, на полагането на договори на принципа на взаимната изгода и икономическа прагматичност, защото съзряха,че така договорите са по-трайни и отдавна е забравил политиката и риториката ала СССР, но за жалост много български, а и хора от Източна Европа, за тях 80-те години са си още актуални. Именно това решение на  Янукович го издига сред най-големите държавници на нашето време, защото той не продаде народа си в името на големите корпорации, които щяха да са крайните победители  и пръв постави публично въпроса „А кой ще поеме разходите?“. Тогава и лъсна истинското лице на ЕС, че зад думите „свободен пазар“, „европейско семейство“, „демокрация“, „евроценности“ на практика са изпразнени отдавна от съдържание фрази и са се превърнали в клишета. Тогава се започна и другата мантра – обичаният по време на преговорите Янукович изведнъж се превърна в мразен диктатор (при положение, че е дошъл на власт чрез избори, от които дори ЕС е признал резултатите и ги е обявил за демократични.  ЕС призна, че нямало и груби нарушения на изборния процес и в България, когато се разнасяха чувалите с дни и се захвърляха по храстите около зала Универсиада, но това е друга тема, показваща пак двойното лице на ЕС).

Тук изведнъж се появиха пак „будни граждани“, които да казват, че ако няма подписано споразумение, то следва оставка. Ще протестираме докато не се подпише споразумението, антируска риторика ала зората на 90-те, колко познато от днешна България, нали? Именно това показва,че моделът е един и същ навсякъде. Едно от най-унизителните условия, които са били поставени пред Украйна е, че ако не освободят Тимошенко, то споразумението няма да бъде подписано. И това го поставят страни, които поставят иначе независимостта на съдебната система, като стожер на демокрацията???, това условие беше поставено с мисълта ,че Украйна едва ли не се моли да подпише и не може да живее без това споразумение, не ми се мисли какво е било разочарованието на делегатите на ЕС във Вилнюз. Предстоят ни много интересни събития, от които ако нещо не се промени ЕС няма да е големият победител, особено на фона, че днес, за разлика от преди,  Русия играе ролята на добрия – предотврати война със Сирия, изглади отношенията с Иран и Запада, защити Украйна със заем от над 15 млрд., да не бъде разорена от ЕС, оказва ключово съдействие на Германия, основен мотор на БРИКС, технологичен и военен партньор на Китай и Индия – страни с над 2 млрд. и половина население, основен партньор на Турция при изграждането на техни атомни мощности, докато ние се чудим и умуваме под американски и западен натиск., нейното влияние ще се разшири още повече и от провала на Набуко и колкото да не иска ЕС ще се наложи да се съобрази с Южен поток и най-вече да премахне двойния стандарт и голите приказки за  свободен енергиен пазар, защото до сега беше свободен ама ако може без Газпром. Всичките тези събития се разиграват на фона на разрастващото се влияние на БРИКС и опит за изграждане на Евразийски съюз, в чиито естествен ареал попадат и страните от Източна (в това число и България), а и някой дори и от Средна Европа и ако скоро не си промени политиката на колониализиране, двойни стандарти и типично западно лицемерие облечено в красиви, но изпразнени от съдържание думи, то  ЕС скоро може да се окаже и големият губещ, още повечето ,че недоволството в страните Средна и Източна Европа срещу него главоломно расте, а други държави, които до скоро искаха да са част от него вече не афишират такова желание – примерно Турция.

Eто и малко материали по темата:

Advertisements

13 thoughts on “За Украйна, Янукович, ЕС и още нещо

 1. ЕС е мегапроект на САЩ за отслабване на образованите европейски народи. Този проект е изчерпан и разпадът е неминуем, защото САЩ вече са в напреднал стадий на следващ проект за контрол. Европа е обречена да падне в дупката на бедност и безпътица за десетилетия напред.

  • Една от най големите истини.В Европа постоянно се говори че САЩ са били в криза….Смешници.Те за 70 години успяха да завладеят почти целия свят,без да имат войни на теритоята си,с извинение че уж се борили за човешки права и тн.Малко страни остават да не попаднат в мрежата им….Дано един ден тя да се скъса и да паднат отвисоко…Да живее българското,да живее славянското…

 2. Украйна е руска провинция. Украинците са руснаци. ЕС иска колонии на изток (като България, например), защото няма къде да продава. НАТО иска второ Косово в Украйна, дано им приседне. Кой още вярва на западноевропейските гнусари? Кой им ще безработицата, и средновековната лихварска система? Кой иска педофилите да чакат с надървени пишки бебенцата пред АГ-то, както е във Финлендия и Швеция?

  • Украинците не са руснаци, малко четене на история и слушане само на един клип с украинска реч ще ти го докаже.
   Иначе, самите те не знаят за какво се борят, но сред техните националисти си има някаква стаена омраза към русия.
   Това според мен е нещо напълно нормално и спонтатнно, не е режисирано.
   Друг е въпросът, че западните интереси могат да се възползват от тази реакция на украинския народ спрямо зависимостта от русия.

   • Още една заблудена овца – нищо не било режисирано…. Отвори си очите, бе човек! Ти на дърво ли растеш? А относно историята- сам вземи и прочети. Аман от неграмотници! То това е и целта, да бъдем неграмотни, за да ни управляват по-лесно!

 3. Нещата погледнати безпристрастно, изглеждат съвсем различни. Разширяването на ЕС на изток има една единствена заветна цел – отслабване влиянието на Русия в региона. Пука им на германци, французи и англичани за България, Румъния, Унгария, Чехия и т.н. Очите им са в природните богатства на Сибир, натам пълзят като хиени. Пък и една буферна зона, един театър на бъдещи военни действия в Източна Европа ще им дойде много добре. Щото, преди няколко десетилетия щеше да е къде,къде по-на запад! А за Украйна битката ще е здрава, не случайно цялото западно дипломатическо войнство се е свлякло там тия дни. Дано здравият разум на казаците надделее. Пък ако не, белким се качим с едно място в класацията по бедност!

 4. Аз лично не съм съгласен. Да има негативен отзвук, но пък има и другият момент, че ЕС налива пари в държавите членки и ако например България имаше адекватна политика по усвояване на тези пари – например субсидиране на млекопроизводителите – нашата продукция щеше да е с по-ниска цена от тази на немските производители. За съжаление обаче, тоталната липса на контрол по усвояване на средствата, корупцията и братята от ДС са факторите, които пречат на развитието на България (и Украйна), а не членството в ЕС.
  Лично според мен тази статия е част от долната пропаганда, която управляващите водят срещу ЕС. А автора е провокатор…

 5. SMESHNICI HUBAVO ZAPOCHVASH KATO KAZVASH CHE SHTE SE OPITASH DQ PREDSTAVISH HORNOLOGICHESKI NESHTATA? SAMO DA BESHE KAZAL SUSHTO CHE SHTE SE OPITASH I DA SI OBEKTIVEN TAPOKO NESHTO KOETO NE SI.
  MISHKO KOMUNISTICHESKI? EDNA GRESHKA NA SHIBANIQ SI REJIM NE MOGAT DA VIDQT NESHTASNICI

  • А ти първо се научи да пишеш грамотно, та чак тогава се опитай да четеш неща, които не са за твоя плитък мозък!

 6. Гледах един кратък репортаж как „ранобудни“ украинци готвят в някаква кухня за „революционерите“ и се сетих за наш’те „ранобудни“ пияндета, които бяха залети с продоволствия, за които, не стана ясно кой подписва пей-чека?
  Революцията е купон, където се участва за порция чебабчета. И това е безплатно подписване на присъдата си за бъдещето си.

 7. Написаното е истина. За жалост тези протести са финансирани от Джордж Сорос и други такива магнати, които се борят за „свобода“. Разговарял съм с много украинци и те са на мнение, че Янукович е постъпил правилно, но това не се споменава в Европейските медии. Въпросът ми е – защо?
  Къде е свободата на словото и къде е демокрацията ви?

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.