Български протести: Истинска сила на хората или операция на НПО?

от Брандън Търбвил /Activist Post/

Protesters-outside-Bulgarian-Parliament-March-3-2013-photo-Clive-Leviev-Sawyer-e1362323155287-604x272В България напрежението отново започва да се покачва, след като 4000 протестиращи наскоро се събраха пред правителствените сгради в София и поискаха да се сложи край на това, което те наричат „управление на олигархията“. Исканията на демонстраторите включват подаването на оставката на министър-председателя и на неговото подкрепено главно от Социалистическата партия правителство, както и „слагане на край на корупцията в политиката.“

На плакатите, показвани от протестиращите, се намират лозунги от сорта на „Долу мафията“, „Ние оставаме, вие емигрирайте“, и „24 години псевдодемокрация стигат“. Последният лозунг е препратка към слизането от властта на Тодор Живков, комунистически диктатор, който управлява България от 1954 до 1989 година. На 10 ноември 2013 година се навършиха 24 години от отстраняването му.

Според Агенция Франс Прес, приливната вълна от протести в последно време се дължи главно на организирани от преподаватели и студенти от близо дванадесет различни университета действия. Те извършват демонстрации в България през изминалите две седмици с надеждата да възвърнат „антиправителственото“ настроение, което беше толкова отчетливо изразено в обществото по-рано през годината.

17 февруари 2013 г., Варна, национален протест

17 февруари 2013 г., национален протест в град Варна

Предшестващите тези демонстрации протести бяха много по-големи като мащаб и често включваха стотици хиляди души. Причината, която отключи протестите, бяха взети от правителството мерки за справяне с бюджетния дефицит, както и резултатът от приватизационни схеми, които щяха да причинят огромно покачване на цените на електричеството. В комбинация с високата безработица, повсеместната правителствена корупция и икономическата стагнация, покачването на цените на електричеството беше катализаторът на процеса, довел до излизането на такъв значителен брой мотивирани демонстратори на улицата с искания да се премахнат приватизационните политики и да се стигне до оставката на правителството.

Така, през февруари, министър-председателят Бойко Борисов подава оставка като резултат от протестите. Той е заменен от Българската социалистическа партия и от политическа партия, представляваща етническите турци, в нестабилна правителствена коалиция на партии, получили една малка част от гласовете по време на изборите. Коалицията се оглавява от сегашния министър-председател Пламен Орешарски.

Едва няколко месеца по-късно, българското Народно събрание избира Делян Пеевски за председател на Държавна агенция „Национална сигурност“. Този избор беше достатъчен, за да предизвика реакция на отвращение и гняв сред много българи, което доведе до незабавно възобновяване на масовите протести и демонстрации. Това е така, тъй като Пеевски като цяло е възприеман като класически пример за основните проблеми в България – непотизъм (шуробаджанащина), корупция, злоупотреба с власт и мутрокрация.
Семейството на Пеевски притежава около 40 процента от печатните издания в България, а майка му е шеф на Българския спортен тотализатор. Самият Пеевски е тясно свързан с управлението на медийната империя, принадлежаща на семейството му. В предишни случаи е избиран за други политически постове – бива назначен за заместник-министър на държавната политика при бедствия и аварии, но е свален от тази длъжност поради корупционен скандал.

В следствие на продължаващите демонстрации против него, Пеевски подава оставката си. Въпреки това, протестиращите продължават да излизат навън и да настояват за предсрочни избори, ядосани не толкова на личностите, избрани на определени ръководни позиции, колкото на състоянието на цялата политическа система.

Тези протестни шествия, които наброяват стотици хиляди души, са причина да се стигне до насилие между демонстриращите и полицията, като членове и на двете групи са ранени. Протестиращи българи по улиците все още има, като броят им варира.

В последно време обаче посещаемостта на протестите спада сериозно, което идва да обясни последвалия опит да се възобнови антикорупционното шествие чрез употребата на нови и свежи методи.

Въпреки всичко това исканията на протестното движение са някак недоизяснени и недефинирани. Освен предявеното искане да бъде свален министър-председателят от власт и неясни апели за „прозрачност и политическа отговорност“ и за „край на корупцията“, на движението, изглежда, не му липсват само гняв и недоволство, за разлика от всичко останало. Такива движения по правило са лесна плячка за всички, които биха желали да се възползват от тях за собствени цели, подобно на Occupy движението в САЩ, от което в твърде ранен етап от развитието му се възползваха фондации, неправителствени организации и други не особено легитимни фигури на политическата сцена, целящи да употребят ордите от развълнувани млади хора за собствените си планове.

Basic CMYKДействително, такъв процес започва да се забелязва в България, където разни формирования и неправителствени организации вече се обявяват „в подкрепа на хората“ и правят опит да вплетат собствените си цели в протестното движение, все едно тези цели поначало са били автентични искания на българите, протестиращи по улиците, и на движението като цяло. Възможно е протестите да са организирани от неправителствените организации – една вероятност, която още не е проучена напълно и категорично изяснена дори пет месеца след първоначалните протести.

Сигурно е обаче, че българите имат за какво да са недоволни. България продължава да е най-бедната държава в ЕС. Във време, в което световната икономическа депресия се разпростира навсякъде, ситуацията изглежда става все по-лоша. Кризисни бюджетни мерки, наложили се от практиката на Международния валутен фонд, и приватизационни схеми (електричеството се доставя от частни компании, много от които – извън страната) все още се използват, за да се ограби и малкото, което е останало на България като дивиденти от публични вземания. Проблемите всъщност са още по-дълбоки, като се вземе предвид врасналата се в политическата система корупция, която може да се намери на всички етажи на властта – от върха на националното правителство до най-ниското местно ниво, премахвайки почти напълно възможността за промяна. Освен това, българската икономика е обременена от нелогичната регламентация на търговията с въглеродни емисии, която допълнително способства за покачването на цените за потребление на енергия.
CaptureВъпреки това, англо-американски неправителствени организации очевидно могат да бъдат намерени в България и имат роля в ставащото в страната, без оглед на знанието, което може да имаме по отношение на влиянието им и на посоката, в която са поели. Организации като Български хелзинкски комитет (БХК), Програма „Достъп до информация“ и Институтът за пазарна икономика (ИПИ) са се прикрепили към протестното движение и са се „присъединили към протестиращите и подкрепят техните искания чрез писмени изявления“. Организациите създадоха обща декларация, която изпратиха на българското правителство на 14 юни, в която се обявяват против избора на Пеевски с искания за „нова прозрачна и справедлива процедура по назначаването“. И Българският хелзинкски комитет, и Програма „Достъп до информация“ имат тесни връзки с Фондация „Отворено общество“ на Джордж Сорос и свързани с тази организация образувания. Българският хелзинкски комитет също така получава сериозни по размер дарения от Американската агенция за международно развитие  (USAID) – широко известно формирование на американското разузнаване, имащо за цел, под маската на легитимността, да предизвиква културно и политическо дестабилизиране в чужди на САЩ страни.

бхкИнститутът за пазарна икономика също е в добри и близки работни отношения с Фондация „Отворено общество“, организацията „Фрийдъм хаус“, организацията National Endowment for Democracy (NED), Американска агенция за международно развитие (USAID) и със Световната банка. Има ирония в това, че Институтът за пазарна икономика (ИПИ) е неолиберална организация, която поддържа въвеждането на абсурдни кризисни бюджетни мерки по примера на Австрийската икономическа школа, както и приватизацията на публичните услуги, която се случва с цената на изключително завишените разходи за потребителя и за средностатистическия българин. Наистина, иронично е, че протестите в първоначалната им форма бяха предизвикани от невъзможно високи цени на електричеството, постигнати точно чрез такава приватизационна схема. Сега Институтът за пазарна икономика (ИПИ) иска да се прикрепи към протестното движение и по този начин да си осигури осъществяването на един от основните свои планове, които доведоха до излизането на голям брой на улицата по-рано тази година.

Capture5Безспорно е, че такива организации като по-горе споменатите ще съберат обществено одобрение, като се обявят против остатъците от комунистическа власт, които все още действат в българските правителствени структури. Лесно ще бъде да се повярва на позицията им, тъй като корупцията и репресията, осъществявани от управляващите комунисти, са били очевидни във всеки пласт на обществото. Наистина, трудови лагери са съществували в България при комунистическото управление чак до края на 80-те.

ranobudnite11

Български студенти с флаг, на който е боядисан юмрук – символа на младежката сръбска активистка организация „Отпор“, просъществувала и обучавана чрез помощта на Джордж Сорос в Югославия през 1998-2003 г.

Въпреки това, при все че повсеместната корупция на сегашните български управници трябва да бъде премахната от българския народ и реални искания трябва да бъдат отправяни, българите биха постъпили разумно, като внимават да не се замесват с вече споменатите организации по никакъв повод. Ако не съумеят да направят това, контролът върху собственото им протестно движение не само ще им бъде отнет, но те ще докарат на власт нещо много по-лошо в дългосрочен план от своя сегашен политически елит.

Автор: Брандън Търбвил

Източник: Activist Post

Advertisements

3 thoughts on “Български протести: Истинска сила на хората или операция на НПО?

  1. Добре ли ви плащат хората на Пеевски, подлоги? Не знам защо истинските Анонимни не са закрили и хакнали това жалко подобие на Движението, притежавано от слуги на Мафията, която ни управлява в момента?

  2. Българите не са единни от край време. Не са последователни и не са логични. Те никога не са били наясно точно какво искат и никога не са го следвали неотклонно и до край. Е го, чехите преди колко години си отрязаха тръбите на парното и ги хвърлиха на улицата. Българите бляха, бляха, само скърцаха със зъби, обаче бяха най-редовните платци в енергоснабдяването. Защо не реагираха веднага, като чехите? Колкото повече проблемите се оставят неразрешени, толкова повече се забатачват и накрая се оказваме какво? Най-бедната държава в ЕС. Малка държава с толкова много ресурси, а сме на опашката. А защо блееме за златото? Защо не видях стачка там, както направиха гърците? Нема брате, само си дрънкаме. Доста от протестиращите отиват просто на купон на тея протести или да си избиват насъбраната агресия. Погледнете им лицата. Защо се хилят? Тука трябва да има гняв в очите, а не пляскане на ръцете като американските рапери, което виждам да правят българите, като се засекат там на площада. Аз лично не виждам никаква сила да излиза от протестиращите. Ако излизаше такава, на онея там в парламента щеше да им се смръзне долното бельо отдавна и да станат бързи промени. При нас какво, анархия. Току някой подаде оставка и какво от това. Няма кардинални промени изобщо. Налива се от пусто в празно, докато народа ще се измори съвсем и разотиде най на края. Българите са врагове помежду си и за това отвсякъде разграбват тая държава. Ако едно семейство е сплотено и защитава ревностно неприкосновеността си от външни вмешателства и влияния, ако ще цяла нация да се опитва да му пречи, семейството пак ще си остане стабилно. Българите винаги са били имитатори. Ето сега, какво прави тоя флаг с юмрука на югославяните сред българските редици. Толкова ли сме изпразнени от идеи и съдържание, та копираме чужди мисли. Аз съм много скептичен за тея протести, имайки предвид манталитета на българите и странната продължителност на същите тези протести, в която нищо съществено не се промени.
    Анон–и, крайно време е да седнете на кръглата маса и да направите нещо драстично за тая нация, иначе отиваме на кино. Някой има голям апетит към тая държава и народа няма да може нищо да направи, защото народа, както всички са забелязали, не знае точно какво иска, с което ми напомня на пасаж риби. Едната завие наляво, целия пасаж тръгва по нея. А на ляво, А на дясно, А….нали знаете къде завършва това лутане.
    Анон-–и, във вас ми е надеждата, да дадете някаква катаклизматична идея. Тея протести започнаха да омръзват и на уличните кучета вече, защото НЯМА РЕЗУЛТАТ СЪМНИТЕЛНО ДЪЛГО ВРЕМЕ.
    А пък ако ми пуснете и коментара, ще ви призная докрай;)

  3. Само човек с твърде препран мозък може да не се съгласи с написаното…

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.