Хелоуин или какво?

„Всяка година в нощта на последния ден от месец октомври католическият свят чества Хелоуин. От години празникът се отбелязва и в България. Най-голямо внимание се обръща на ДЕЦАТА. За тях са организирани множество маскаради, конкурси и игри.“ – Дневник /медия-трамплин за мозъчни тръстове/.

dd52347208191c5792fd49eb92ed8138

Български деца празнуващи келтския празник на друидите.

Какво е Хелоуин на Запад?

„Хелоуин (оригинално се пише на английски „Halloween“ тъй като няма превод на български език) e маскарад, който се провежда на 31 октомври най-вече в англоговорящите страни Великобритания, Ирландия, Канада и САЩ, а световният елит го прокарват като „ценност“ и в други народи по света променяйки го по свое подобие обърквайки народните култури по света.

Този празник води началото си от келтският езически ритуал Самайн и съвпада с честването на католическия ден на Вси светии. По традиция децата носят страшни костюми, тиквени фенери и обикалят съседите си като искат бонбони и сладки с предупреждението, че ако не получат такива ще им „направят мръсно“.

Древните келти посрещали своята нова година Самайн в края на октомври. Те живеели с вярването, че в нощта срещу нея, починалите през изминалата година навестяват земята, в търсене на живи тела, в които да се вселят. За да се предпазят, келтите гасели огъня в огнищата и се опитвали да изглеждат колкото се може по-страшно, обличали животински кожи и глави, надявайки се да изплашат привиденията. Събирали се около огньове, запалвани от друидите жреци, устройвали гадания .

През 853 г. от Боговъплъщението, от Рождество Христово папа Григорий IV, в опит да замени съществуващия езически ритуал, утвърдил 31 октомври като ден на Вси Светии, ден за прослава на всички християнски светци и мъченици. Сред коренното население все още бушували езически заблуди и антихристиянски настроения и голяма част от местните хора продължавали да отбелязват деня по старому. С практиката на ходене по домовете и просене на бонбони и сладки се появили заплахи и притеснения срещу християните, които отказвали да участват в „All Hallows’ Eve или holy [hallowed] evening“ (така наричали деня на средновековен английски език).“

– използван материал от Уикипедия.
sabor_vsi_svetii_sofijski
Какво е Вси светии у нас?

„Отците на Църквата са установили този празник по три причини:

Първо – да ни посочат плодовете, с които слизането на Светия Дух изпълни и оплоди нетленната действителност, духовния свят.

Второ – да ни напомнят, че има много герои на вярата, които със съвършен живот и с жертвена изповед са служили на Бога и са овенчани от Него с „венеца на славата“, но са останали БЕЗИМЕННИ и НЕИЗВЕСТНИ за света.

И трето – да се съберат всички светии в един ден, за да се знае, че те са живели и просияли със силата на Единия Спасител Иисус Христос, че са се подвизавали на едно и също поприще на добродетелта, че всички са от Едната, Света, Съборна и Апостолска Христова Църква и че пребъдват в едно Небесно Царство на Отца и Сина, и Светия Дух – в Царството на благодатта. „Яви се Божията благодат, спасителна за всички човеци“, казва св. апостол Павел.

Денят на Всички български светии е уникален празник. На него Църквата отдава почит към всички исторически личности, живели по нашите земи, които са канонизирани за светци. Те са се отличавали с благочестив живот, изповядвали са в пълнота Христовата вяра и са били предани на светото православие.

– Тази вяра, заради която аз сега умирам, ще се преумножи на българска земя. Напразно се надявате вие да я ограничите с моята смърт. Кръстният знак ще бъде на почит навсякъде, ще се издигат храмове на истинския Бог и чисти свещеници чисто ще служат на чистия Бог. А идолите и техните скверни жертвеници ще бъдат разорени така, като че ли не са съществували. Но и ти самият – обръща се към брат си Маламир – подир няколко години зле ще изхвърлиш своята злочестива душа, без да получиш никаква полза от своята жестокост!

След това Христовият мъченик преклонил глава под меча и приел мъченически венец около 833 година.

Скоро умрял и Маламир и понеже нямал наследник, наследил го Пресиян (836–852 г.), син на княз Звиница, втория му по-голям брат. А синът и наследникът на Пресиян, Борис (852–889 г.) приел християнството (856 г.) с името Михаил и покръстил целия български народ. Изпълнило се пророчеството на св. мъченик Енравота-Боян, княз български.“

– използван материал от сайта Православие.

Какво е този ден за западния юдаизъм?
Purim in Israel„В осми век, католическата църква осъзнала, че поради липса на усилия за запазване на християните от това да празнуват езическия празник на друидите, решава да включи „Halloween“ в християнския календар. Празникът бил отбелязан на първи ноември като ден в който се почитат всички светии, а оттам и името Вси светии. Нощта на 31 октомври я провъзгласяват и наричат „свята Вечер“, а много от старите езически практики са прекратени, друидите са задържани по време на този християнски празник, включително и традицията да се обличат като призраци, таласъми, вещици, феи, елфи и други митични същества е забранена.

Днес „Halloween“ се празнува в много страни по света, включително и в САЩ, с обичайните езически практики, които включват трик или почерпка, костюми, осветителните огньове и други.  Въпреки, че много неправославни евреи са склонни да празнуват без религиозни традиции „Halloween“, „halacha“ забранява еврейското участие в празника.

Причините за еврейската забраната варират. Основно, на евреите е забранено от Тора да участват в „нееврейски обичаи,“забрана, получена от Левит 18:03“. Този указ е бил използван от еврейски религиозни лидери като източник за определяне на облеклото и допустимото поведение на еврейската общност в цялата история.

Евреите също нямат право да участват в не-еврейски или идоло-поклоннически празници според Десетте Божи заповеди. Halloween, като езически и католически празник, се счита за езически фестивал и затова е забранено да се зачита от евреи.

Въпреки това много евреи са приели тази интерпретация на традицията с разбирането, че празникът има само едно светско значение.

Равинско казано, обаче, произхода на празника не е изчезнал с времето и така „Halloween“ все още се счита от евреите за религиозен празник – езически в природата и в крайна сметка срещу еврейскиите закони. Също така на този празник се учат децата да взимат бонбони от непознати, а това е считано за отвратително.

Както виждате за евреите е забранено да почитат и празнуват Хелоуин и денят на Вси светии, както и всички други християнски празници трябва да бъдат одхвърлени.“ – използван материал от сайта „beingjewish“.

Какво е този ден за нас в България? Поредната евро-атлантическа ционистка ценност чрез, която се опитват да ни „отдръпнат“ от нашите традиции и култура? Ти какво мислиш?

Историята на Хелоуин
Хелоуин е един от най-старите празници с корени oтпреди хиляди години. Празникът, известен ни чрез Западния свят като Хелоуин е имал много влияния от много култури през вековете. От римския ден на Помона, до келтския фестивал на Самайн, и до християнския празник на Всички светии.
Келтите са населявали днешните територии на Франция, Швейцария, Белгия, Южна Германия, Северна Испания, Британските острови, Северна Италия, Горен и Среден Дунав, отчасти Балканския полуостров и Мала Азия[1]. Келтите се покланяли на много богове, сред тях бил и любимият им бог на слънцето Белен (Belenos, Belinos) . Той заповядвал тяхната работа и периодите на почивка, и той направил земята красива и културите да растат.
Bel Belenos Belanus Belinus Beli Mawr Sun god magical recipes online spell beltane
Интересното е, че този бог на слънцето се появява и в други култури:
Фрейр

Фрейр

Скандинавски бог на слънцето – Фрейр, широко известен като фалически бог на плодородието. Меча на картинката всъщност е добре прикрит хуй.

Хорус

Хорус

Гръцкото име на египетския бог Хор е Хорус и означава Този, който е горе или Този, който е далече. Божеството има глава на сокол и носи двойната корона на Египет и ореол от слънчевия диск. Хор е смятан за първият фараон. Фараонът на Египет е негово въплъщение и именно тази божествена същност дава законното основание за владичеството. Можете спокойно да го причислите към листата с бога на слънцата.

Статуя на Молох с поредната му жертва

Статуя на Молох с поредната му жертва

Моло́х (вокализирана версия на семитското מלך, м-л-к, семитски корен със значение „цар“), наричан още Молех, Молок, Молек, Мелех, Милком или Молком, е западносемитски (еврейски) бог на слънцето и изпепеляващата сила на огъня, на който служели и принасяли в жертва деца амонците, а по-сетне и други западносемитски народи. Жертвоприношенията се правели, за да се обнови силата на слънчевия огън, като за целта жертвите били хвърляни в силно нажежените ръце на статуята на бога. Много народи по света са прогонвали евреите заради жертвоприношенията на отвлечените от тях християнски деца. Прочетете още Ритуални убийства.

Сол

Сол

Да, римския бог на слънцето е същият от който някои народи са взели корените на думата за слънце, Solв превод означава слънце.

index

Сурия

Това е индийския бог на слънцето – Сурия.

Не ви ли се струва странно как в различни части на света в древността се е почитал един и същ бог? Знаете ли колко от актуалните религиозни празници съвпадат с древните традиции на други народи, много, но това е друга и дълга тема.

Келтите празнували своята нова година на 1 ноември всяка година, с фестивал, който бележил края на сезона на слънцетои началото на сезона на мрака и студа“. На 31 октомври, след като земеделските култури били събирани и съхранявани за дългата зима, подготвяли огнищата в домовете да угаснат. Друидите, келтските жреци, се срещали на хълм в тъмна дъбова гора (дъбовете се смятали за свещени). Там те запалвали нови огнища и убивали животни и хора, правейки жертвоприношения. Танцували около огнищата и сезонът на слънцето преминавал, а сезонът на тъмнината започвал.

Бохемиан гроув

Бохемиан гроув – това е на терена на частна собственост, лагер разположен на територия от 1100 хектара в Монте Рио, Калифорния. Всяка година там се събират едни от най-влиятелните мъже в света, сред тях бивши президенти на САЩ, сенатори, кметове, губернатори и т.н. за да участват в разни ритуали на закрити врати.

Когато сутринта пристигали друидите, давали жар от огньовете им на всеки член на семействата, който взимали вкъщи за да запалят новите огнища. Тези огнища запазвали домовете им топли и освободени от зли духове.

На 01 ноември, фестивалът го наричали Самайн. Фестивалът продължавал 3 дни и много хора се обличали в костюми изработени от кожите и главите на своите животни. Този фестивал се е превърнал в първия Halloween.

През първи век римляните нахлули във Великобритания и донесли със себе си много от техните обичаи и фестивали. Един от тях е на фестивала, който е известен като Ден на Помона, кръстен на богинята на плодовете и градините. Той също се празнувал около 1-ви ноември. След стотици години на римско владичество обичаите на фестивала на келтския Самайн и римския Помона се смесват превръщайки се в един от големите почивни дни.

Следващото влияние дошло с разпространението на новата християнска религия в цяла Европа и Великобритания. През 835 с.хр. Римокатолическата църква направила 1-ви ноември, празник в чест на всички светии. Този ден се нарича Ден на Вси светии. Години по-късно Църквата направила 2-ри ноември също свят ден, който нарекли Ден на мъртвите и бил в чест на мъртвите. Той бил отбелязван отново с големи огньове, паради и хората се преобличали на светци, ангели и дяволи.

Halloween в днешни дни е празнуван от Запада в съчетание с всички тези традиции: ябълките, ядките и прибирането на реколтата са останали от римската епоха;
черни котки, зли духове, магия и смърт са от келтските времена; черепите, кокалите и скелетите са от деня на мъртвите.

Media-32754-pic

В България е Денят на народните будители

Това е общобългарски празник, ознаменуващ делото на българските просветители, книжовници, революционери и свети будители на възраждащия се национален дух, стремеж към образование и книжовност. Отбелязва се ежегодно с факелни шествия на 1 ноември и е официален празник в Република България.Духовното просвещение на българския народ дава тласък на национално-освободително движение по българските земи. В освободена от османско владичество България както интелигенцията, така и масовият човек съзнават подвига на възрожденските писатели и революционери, които създали атмосферата и довели българския дух до решимостта да поведе борба за държавен суверенитет. Много градове и села искат да отдадат заслужената признателност към народните будители не само като кръщават улици, читалища и училища на тяхно име. За първи път честване на народните будители става на фестивала в Пловдив през 1909 г. Всепризнат патрон на българското будителство е Йоан Рилски почитан като небесен покровител на българския народ и държава, който в народната памет е образец за себеотдаване, безсребърничество, любов към ближния и Отечеството и към когото народната обич и уважение остава жива през вековете на османско владичество. Почитани са и много други будители, които народът канонизира като светци в своята историческа памет. През 1922 г. Стоян Омарчевски, министър на народното просвещение в правителството на Стамболийски по инициативата на група интелектуалци (Станимир Станимиров, Александър Радославов, Димитър Лазов, проф. Беньо Цонев, Иван Вазов, проф. Любомир Милетич, д-р Михаил Арнаудов, д-р Фил. Манолов, Христо Цанков – Дерижан, проф. Иван Георгов, Стилиян Чилингиров, Адриана Будевска, Елена Снежина) внася предложение в Министерския съвет за определянето на 1 ноември за Ден на българските народни будители. (След установяването на Григорианския календар като държавен през 1916 година, Българската православна църква, не извършва поправка на църковния календар и продължава да извършва служението по Юлианския календар, според който денят 1 ноември по държавния календар съответства на 19 октомври по църковния Юлиански календар, който е Ден на Св. преподобни Йоан Рилски Чудотворец). На 28 юли 1922 г. Министерството на народното просвещение излиза с окръжно номер 17 743, според което 1 ноември е определен за „празник на българските будители, ден за отдаване на почит към паметта на големите българи, далечни и близки строители на съвременна България“. На 31 октомври 1922 г., излиза постановление на Министерския съвет за обявяване на празника. На 13 декември същата година 19 Обикновено Народно събрание приема Закон за допълнение Закона за празниците и неделната почивка. Цар Борис III подписва закона за въвеждането на Деня на народните будители на 3 февруари 1923 г. Три години след подписване на Ньойския договор българското общество изпитва остра нужда от духовни стимули и ги намира в наследството от идеи на най-мъдрите българи.Прокламацията на Денят:„Нека Денят на св. Йоан Рилски да се превърне в Ден на народните будители, в празник на големите българи, за да събуди у младите здрав смисъл за съществуването и интерес към дейците на миналото ни.“Сред най-тачените български народни будители са Свети Иван Рилски, Константин Костенечки, Григорий Цамблак, Йоасаф Бдински, Владислав Граматик, Димитър Кантакузин, Петър Парчевич, Петър Богдан, Паисий Хилендарски, Матей Граматик, поп Пейо, Неофит Бозвели, Неофит Рилски, Иван Селимински, братята Димитър и Константин Миладинови, Георги Стойков Раковски, Васил Априлов, Васил Левски, Христо Ботев, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Добри Чинтулов, Никола Бацаров, Иван Вазов, Григор Пърличев, Александър Екзарх,Никола Бобев,Стефан Антонов,Иван Богоров, Нешо Бончев и много други.

Стоян Омарчевски

Стоян Омарчевски

По повод обявяване празника за общонационален министър Стоян Омарчевски казва:

„…първата наша грижа е да обърнем погледа на нашата младеж към всичко ценно и светло от нашето минало и да я приобщим към това минало, за да почерпи тя от него бодрост и упование, сила и импулс към дейност и творчество. Нашата младеж трябва да знае, че животът само тогава е ценен, когато е вдъхновен от идейност, от стремеж; само тогава животът е съдържателен и смислен, когато е обзет от идеализъм, когато душите и сърцата трептят за хубавото, националното, идеалното, а това е вложено в образите и творенията на всички ония наши дейци, които будиха нашия народ в дните на неговото робство, които го водиха към просвета и национална свобода през епохата на възраждането и които му създадоха вечни културни ценности през неговия свободен живот…Министерството на народното просвещение определя деня 1 ноември, деня на св. Йоана Рилски за празник на българските будители, за празник, да го наречем, на големите българи, чрез който празник, уреден планомерно и системно, да се обединяват всички усилия в това направление, като тоя ден се превърне в култ на българския народен гений: отдавайки почит към паметта на народните будители, към ония, които като самоотвержени воини, водеха българския народ в миналото към просвета, към свобода, към култура, да вдъхновим младежта чрез техните светли образи към народни и културни идеали.“

Стига толкоз спавание, що е спала Болгария доволни векове

—Неофит Рилски 1835 г.

Доволно вече що сте спали. Станете! Дойде бъдний ден…

—Петко Славейков 1886 г.

През 1945 г. честването на празника е отменено от комунистическия режим. Забраната е част от системно налаганата в обществото пропаганда и цензура, характерни за целия период на тоталитарно управление на България. С този акт комунистическата власт се опитва да омаловажи значимостта на будителите и техния принос за развитието на културата и историята в България. Въпреки това, традицията остава запазена в паметта на българския народ. След дълго прекъсване, със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от 36 Народно събрание, на 28 октомври 1992 г., се възобновява традицията на празника.

Сега отново ли се опитват чрез западни празници да ни отклонят от нашите Народни будители и традиции, култура?

Advertisements

One thought on “Хелоуин или какво?

  1. Тук искам да споделя с вас от езотерична гледна точка, от кого и защо е създаден този демоничен празник. Хелоуин е празник, който е създаден от негативни енергии, с цел генериране и разпространение на тяхната черна отрицателна енергия в хората. Много често негативните енергии, като призраци, демони и т.н. вкарват мисли в съзнанието на хората да започнат традиции, които са потопени в Раджа-Taмa – тамас ( мрак), така че те да повлияват на хората със зла умисъл. Няма нищо лошо в маски-баловете, защото хората се изморяват от сивото еждневие и от цялата тая повсеместна проза, но е наистина тревожно, когато видиш това масовото предпочитане на демонични костюми. Всеки избор на костюм е едно откровение за скритата природа на дадения човек. По костюмите ще ги познаете. А то е ясно, че това е празник, наложен от матрицата, който върви ръка за ръка с повсеместното налазване на макдоналдс-а… Тук въпросът е, защо матрицата така безметежно успява да моделира масите.
    Ще споделя с вас моите дългогодишни проучвания над човешката психика…
    Хората са подвластни на злото, защото имат слаба воля, от там и слаби морални устои. Пример: Знае, че цигарите са смъртоносни, но не ги спира, защото няма сили.
    Слабите морални устои на хората, са ключът към успеха на матрицата. А пък слабите морални устои са плод на човешкото его. Тъй че…малко е депресираща тази моя констатация, но е вярна. Но не целя да подкопавам вашите усилия, анон-и, за мен вие сте героите на Новото Време. Просто…давам мнението си, къде се помещава основния враг. Основния враг е егото на хората. Матрицата е следствието, тя е второстепенната. А Его се лекува само и единствено със силни трудности, лишения и страдания. Колкото и да говориш на едно разглезено хлапе за вредата от цигарите, то няма да вдене. Ще разбере само, ако се сблъска със страданието. За това и днешните деца станаха толкова кофти и са толкова податливи на матрицата. Защото майките и бащите им се скъсват да ги глезят, купуват и угаждат.

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.