Минерални води с опасно много флуорид

Хората в България купуват минерална вода и пият, без да четат етикетите. А на някои от най-известните български марки минерална вода като „Девин“, „Михалково“, Хисар“, “Велинград“ и др., пише: „Съдържа флуорид над 1.5 мг/л. и не е подходяща за всекидневна употреба от деца под 7 години“ (виж по-долу таблица със съдържанието на флуор в по-известните марки минерална вода на пазара).

Min_voda09-2

Но има риск и за възрастните, които консумират много вода с високо съдържание на флуорид. Ако един човек пие по половин-един литър минерална вода с високо съдържание на флуорид на ден, вредни ефекти няма да има, но ако пие 1,5-2 литра, опасността се увеличава. Какво е опасното на флуорида?

Минерална вода “Преподобна Стойна” с ниско съдържание на флуор 0,3 мг/л. Снимки: авторката

Минерална вода “Преподобна Стойна” с ниско съдържание на флуор 0,3 мг/л. Снимки: авторката

Д-р Иво Атанасов, държавен експерт в дирекция „Обществено здраве“ на МЗ казва: „Повишеното приемане на флуор (при концентрации на флуор в питейната водата над 1,5 мг/л) при кърмачетата и децата до седем годишна възраст води до повишаване на риска от развитие на зъбна флуороза, която се характеризира с поява на жълто-кафяво оцветяване на зъбите, нарушаване структурата на емайла и повишаване на трошливостта им. Приемането на още по-големи количества флуор (при концентрации в питейните води над 6-10 мг/л) създава повишен риск от развитие на костна флуороза при деца и възрастни, при която се нарушава структурата на костното вещество и костите също стават по-чупливи и ронливи“.

„Колко вода трябва да пие човек всеки ден, за да е здрав?“, пита на лекция в София Джон Далтън, директор на английско училище по пиар. От залата се чуват отговори: „Два литра минимум!“, „Не – три литра!“…
„Отговорът е – колкото му се пие – казва лекторът. Но компаниите за минерална вода искат хората да пият повече, дори когато не са жадни. Тогава се появяват авторитетни изследвания, че е полезно за здравето да се пие много вода – по 2 до 4 литра дневно. Печалбите на бутилиращите фирми скачат. Нищо лично, просто пиар“.

Минерална вода “Банкя” с ниско съдържание на флуор 0,5 мг/л. Снимки: авторката

Минерална вода “Банкя” с ниско съдържание на флуор 0,5 мг/л.

Ако пиар посланието за обилния водопой на масите се приложи към някои натурални минерални води в България, може да се стигне до увреждане на здравето, предупреждават експерти. Много от минералните води в България са с естествено (природно) повишено съдържание на флуориди (на етикетите се отбелязва с F).

По данни на Министерството на здравеопазването (МЗ) 13 български марки натурални минерални води от търговската мрежа съдържат флуориди над 1,5 мг/л. Повечето от тях са в интервала от 3 до 5 мг/л.
Според Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България, пазарният дял на минералните води със съдържание на флуориди над 1,5 мг/л за 2007 г. е около 33% от всички произведени в страната бутилирани минерални води.

Те са от находищата „Девин“, „Хисаря“, “Велинград”, “Михалково”, “Ракитово”, “Старо Железаре”, “Баничан” и “Бързия”. Не всички води с марка „Девин“, „Михалково“ и др. обаче съдържат много флуорид. Има изворни и трапезни (като „Девин“ с розов етикет или „Михалково“ със зелен), които са с F, по-малко или равно на 0.1 мг/л. Затова трябва да се четат етикетите.

Минерална вода “Девин” с високо съдържание на флуорид - 4 мг/л. Има вода от същата марка - изворна - с ниско съдържание. Снимки: авторката

Минерална вода “Девин” с високо съдържание на флуорид – 4 мг/л. Има вода от същата марка – изворна – с ниско съдържание. Снимки: авторката

На водите с повече от 1.5 мг флуорид на литър пише (макар и с малки, невзрачни букви, вляво от „заглавието“), че не се препоръчват за всекидневна употреба от деца под 7 години. В по-големи количества те не са безопасни и за възрастни. Безразборното приемане на флуориди чрез пастите за зъби, водата, някои храни, лекарства и др. води до опасно високи концентрации в организма.

Потреблението на минерална вода в България в последните 20 години се увеличава средно с по 12-15% на година. За сравнение – през 1990 г. годишната консумация за България е 8 литра минерална вода на глава от населението, а през 2004 година вече е 54 л. За първи път през 2008 година се наблюдава лек спад (от 3% за натуралните минерални води и 5% за трапезната вода), но тенденцията е и занапред потреблението да расте. В Западна Европа то е средно над 100 л. на човек годишно.

Натуралните минерални води със съдържание на флуорид над 1,5 mg/l са около 1/3 от всички бутилирани български минерални води. По данни на Европейската комисия, по този показател страната ни се нарежда на едно от първите места в ЕС.

За ползата и вредата от флуора от години тече световен спор между зъболекари и хуманни лекари. Първите казват, че редовното приемане на флуорни съединения заздравява зъбите и намалява риска от кариеси. По тази причина почти всички пасти за зъби в търговската мрежа са с флуор. В някои държави като САЩ изкуствено се флуорира дори питейната вода. От Българския зъболекарски съюз също се опитаха да флуорират питейната вода в България, но Министерството на здравеопазването се възпротиви.

В Европа това не само е отречено, но има и пределно допустими нива за съдържание на флуориди във водата за пиене – максимум 1.5 мг/л. За минералните води се допуска до 5 мг/л, защото се приема, че хората пият и чешмяна. Но някои пият само минерална.

Два вида минерална вода “Михалково” с различно съдържание на флуорид - синята е с високо, зелена - с ниско. Снимки: авторката

Два вида минерална вода “Михалково” с различно съдържание на флуорид – синята е с високо, зелена – с ниско.

Минерална вода “Михалково” с високо съдържание на флуорид - 3,1 мг/л.

Минерална вода “Михалково” с високо съдържание на флуорид – 3,1 мг/л.

Минерална вода “Михалково” с ниско съдържание на флуорид - под 0,1 мг/л.

Минерална вода “Михалково” с ниско съдържание на флуорид – под 0,1 мг/л.

Други изследвания показват, че флуоридите се отразяват неблагоприятно върху фертилното здраве.

Според учени от Франкфуртския университет минералната вода може да съдържа и растителни хормони, които приличат на женския полов хормон – естроген. Учените изследвали 20 марки минерална вода като в 12 от тях са открили хормони. Те са били в ниска концентрация, но хормоните оказват влияние дори и в малки количества.

Контролът върху производството и етикетирането на бутилираните натурални минерални води в България се извършва от Министерство на здравеопазването (МЗ) и  неговите Регионалните инспекции за опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ). Съдържанието на флуориди се проверява още на етап предоставяне на концесия за добив на минерална вода. От МЗ уверяват, че на пазара не може да бъде пусната бутилирана натурална минерална вода със съдържание на флуорид над 5 мг/л.

РИОКОЗ правят последващи проверки на бутилирани води, подготвени за търговската мрежа. През 2009 година от РИОКОЗ установили, че всички фирми изписват на етикета предупреждение, ако водата им съдържа над 1.5 мг./л флуорид. Тоест, ако потребителите не искат да пият вода с високо съдържание на флуориди, трябва да четат етикета.

Съдържание на флуориди в някои минерални води:

(По данни от търговската мрежа и от Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца 0-18 г. 2009-2014 г.)

Хисар – 5,0 мг/л
Девин – 4,0 мг/л
Ракитово – 5,0 мг/л
Велинград – 4,5 мг/л
Velingrad (BG) – 4,5 мг/л
Клептуза  – 4,5 мг/л
Михалково – 3,1 мг/л
Рударци – 1,5 мг/л
Неврокоп – 0,1 мг/л
Преподобна Стойна – 0,4 мг/л
Горна баня – 0,2 мг/л
Банкя – 0,5 мг/л

Източник

7 мнения за “Минерални води с опасно много флуорид

 1. Може да добавите към горния черен списък и македонската Пелистерка. И тя е с F = 5,0 mg/l
  Химическия състав беше акуратно затрупан с десетки реклами с красиви полу-голи момичета.

 2. Абе хора, вие правите ли изобщо разлика между флуор и флуорид? Някой да си направи изобщо труда да провери каква е разиката между флуора (F) и натриевия флуорид (NaF), който е всъщност опасния и се използва в пастите за зъби и флуоридиране на водата? Tрябва да се прави разлика между натриевия флуорид и флуора, който съществува естествено в природата. Това, което е маркирано на етикетите е флуор, който естествено се съдържа в природата. Нетриевия флуорид е изкуствено създадено съединение и той е този, който е опасен за човешкото тяло. (Sodium fluoride is an inorganic chemical compound with the formula NaF. A colorless solid, it is a source of the fluoride ion in diverse applications.) Има флуоприди, които всъщност не са опасни, а дори напротив, например калциевия флуорид.

  • Флуоридът (Fluoride – обозначава се с F) е редуцирана форма на Флуор (Fluorine – също се обозначава с F). Флуоридът има 10 електрона, а флуорът 9, И двата имат 9 протони. Ето защо, флуоридът има -1 заряд, като се има предвид, че флуорът е неутрален. Флуоридът е постигнал конфигурацията Флуоридът е постигнал неон-електрон конфигурацията, следователно е по-стабилен от флуора. Атомният радиус на флуорът е 71pm, a йонният радиус на флуоридът е 119 pm. Размерът на анионите са се увеличили от размера на атомите, защото са добавени електронни щитове на другите електрони от ядрото – поради това привличането между ядрото и електроните намалява, което води до по-висока стойност на радиус на флуоридния йон.

   Което искам да кажа на по прост език е, че описания висок процент на F-овете в бутилираните води в страната си е изключително висок, въпреки всичко и има процедури, които естествено струват повече на компаниите, но позволяват „обез-F-ването“ на крайният продукт тък като е доказано вреден в големи количества, а и сами не може да видим дали този продукт е пълен с промишлени съставки, защото не го оповестяват публично на сайтовете си до колкото съм запознат. Това е като, когато ходиш в балкана до поточето да си сръбнеш водица – просто трябва да филтрираш водата поради простия факт, че градските условия са ни направили лабилни на различните бактерии и натурални съставки, но тук става въпрос за евентуалните промишлени ОТРОВИ,

 3. Във връзка с публикувания по-горе текст /между другото вече публикуван в други сайтове през 2009 г. и последно време отново прекопиран от някои интернет сайтове/, в който манипулативно и некоректно се внушава на читателите, че 13 марки минерална вода вода в България съдържат опасно много количество флуорид, между които е изброена и натурална минерална вода „Михалково”, „Михалково“ АД държи да внесе следната яснота:

  Статията, цитираща произволни изказвания и имена, манипулираща към отрицателно отношение към изброени поименно минерални води, съдържаща грешна информация – изворната вода на Михалково е спомената със зелен етикет, а тя е от 2 години с розов етикет, е с подвеждащо и некоректно съдържание.

  Михалково АД предлага на пазара два вида продукти: минерална вода „Михалково” и изворна вода „Михалково”. Минерална вода „Михалково“ е единствената естествено газирана минерална вода у нас и на Балканите, както и една от малкото минерални води в Европа, които се добиват в естествено газирано състояние. Благоприятна е за лечение на заболявания на сърдечно-съдовата, храносмилателната, нервната система и на ендокринно-обменни заболявания. На етикета е указано съдържанието на флуорид и че не е подходяща за всекидневна употреба от ДЕЦА под 7 годишна възраст. Внушението, че е опасна за всекидневна употреба от всички над тази възраст, е погрешно и некоректно!

  През 2008 г. Михалково пуска на пазара нов продукт – изворна вода Михалково. Това е чиста планинска вода от Родопите с много ниска минерализация, което я прави изключително подходяща за ежедневна употреба от всички възрастови групи, включително бебета и малки деца.

  Убедени сме, че респектът и уважението към конкуренцията ще даде възможност на авторите на такъв тип статии да не разпиляват енергията си за „черен PR”, а да създават положително отношение към българското производство.

  За допълнителни въпроси и информация сме винаги на разположение на tpk@mihalkovo.com.

  • Здравейте, Михалково АД.

   Цитирам ви: „…текст, между другото вече публикуван в други сайтове през 2009г. и последно време отново прекопиран от някои интернет сайтове“

   Това всеки читател го вижда поради простата причина, че самата публикация (тук на този блог) завършва с връзка към източника на статията на Светослава Банчева, която ефективно е от 2009г.

   Аз имам един въпрос към „Михалково“ АД, защото не видях отговор в това ваше „възмущение“ от тази публикация никъде. И истината е, че както аз така и много от другите читатели сме силно заинтересовани от отговора:

   Вие добавяте ли изкуствен/промишлен флуорид във вашите минерална и изворна бутилирана вода или количеството на флуорид е натурално такова от източника, от където я добивате?

   Аз лично посетих вашият уебсайт и забелязах, че вашата изворна вода е с 2,8 мг/л флуорид, а минералната ви естествено газирана вода е с 3,1 мг/л флуорид.

   Защо е толкова високо количеството флуорид, и след като сами пишете, че „на етикета е указано съдържанието на флуорид и че не е подходяща за всекидневна употреба от ДЕЦА под 7 годишна възраст“, защо да се залъгваме, че е пък полезна за някого въобще?

   Ако се получава натурално такова високо флуориране на бутилираните ви води, то е много интересно, защо не го премахвате?

   Още през 1994г. една експертна комисия на „Световната здравна организация“ заяви в публичен документ, че нивото на флуорида в питейната вода е допустим от 0.5 до 1.0 мг/л, в зависимост от климатичните температури. Аз лично искам да пия вода, която не съдържа никакъв флуорид или в крайна сметка е на много ниско ниво, да речем 0,2 мг/л.

 4. Каква е причината да има толкова високо съдържание на Флуорид във тези води ? Това се добавя при производството или водата извира с тези стойности ?
  (За незапознатите, за да може да се съхрани минералната вода години в ботилка без да жабурняса се добавя пропилов спирт – който отваря друга тема за вредите).
  Мен ме интересува ситуацията с Флуора, който е запознат, моля да коментира

  • Натуралното флуориране на водата от реките, езера и дъжд е приблизително между 0,008 мг/л до 0,05 мг/л, това ако не е от органична среда, но си е нормалното прието да е приблизително 0,05 мг/л.
   Изкуственото съдържа от 0,7 мг/л до 1,5 мг/л промишлен флуорид (изкуствен химичен), който е между 14 и 24 пъти повече от средното ниво. От статията и снимките виждаме, че използват тези фирми промишлен флуорид, много е малка вероятността толкова големи количества флуорид да са натурални.

Прочетете и правилата за коментарите!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.