Бомбардирането на Сирия само ще укрепи хардлайнерите

Washington’s Blog
August 28, 2013

Уолстрийт Джърнъл отбелязва:

Американска атака над Сирия вероятно ще забави усилията за постигане на ядрено споразумение с Иран, и ще навреди на призива на новия ирански президент, Хасан Рухани, за подобряване на отношенията със Запада, предупреждават дипломати.

Терористи от FSA

Терористи от FSA

Атаката над Дамаск и Сирия вероятно ще даде на иранските хардлайнери, които са против ядрено споразумение, силен коз срещу умерения президент Хасан Рухани, който е поставил външните отношения и дебатите за ядрената програма на Иран като приоритети.

Директен американско-ирански конфликт в Сирия само ще задълбочи недоверието между двете страни, което трябва да бъде преодоляно, за да се постигне споразумение по ядреният въпрос” , казва Карим Саджадпур, експерт по Иран от фондация за международен мир „Карнеги”.

Салън се съгласява:

„Обама ще бомбардира най-близкия съюзник на Иран, помагайки по този начин на консервативните сили в Техеран, и ограничавайки възможностите на Рухани да маневрира.“

Официални лица, предпазливи относно намесата, предупреждават, че планираните удари за наказание срещу президента Асад, за това че използва химически оръжия, рискуват да предизвикат кървава ескалация. Ако режимът се окопае и отново използва химически оръжия, или започне бунтовнически атаки срещу Съединените Щати и съюзниците му в региона, президентът Обама ще попадне под сериозен натиск да отговори с по-голяма сила, увеличавайки шансовете за истинска война, заявяват официалните лица.

И, разбира се Русия, която обяви, че няма да подкрепи американски действия срещу Сирия, може да „вдигне летвата”, подкрепяйки още по-сериозно Башар Асад.

russia_01

Както и преди сме споменавали, атакуването на Иран само ще ускори производството му на ядрени оръжия, ще засили позициите на хардлайнерите, и ще попречи на шанса за демократична реформа. Същото важи и за Сирия и за химическите оръжия, които тя евентуално притежава.

И наистина, главният архитект на военния план срещу Сирия казва:

Ако наистина започнем да подбираме химическите оръжия в Сирия като цели за нападение, логичното действие ще е, ако има останали такива оръжия по складовете, те да бъдат разпръснати сред армията.

А ако те са в ръцете на разпръснати военни части, а не в правителствените военни складове, е много по-вероятно да бъдат използвани.

И накрая, бомбардирането на Сирия ще засили позициите на бойците на Ал Кайда, Хамас и Мюсюлманското братство сред бунтовниците.

Източник

Превел от английски: Пламен Колев

Advertisements

2 thoughts on “Бомбардирането на Сирия само ще укрепи хардлайнерите

  1. До кога света ще търпи този изтъркан вече сценарий за сваляне на неудобен на Запада и САЩ режим ? До кога ще използват провокации под каквато и да било форма ,било то с обстрел на чужда територия ,било то с „използване“ на химическо оръжие и т.н само и само да се удари дадена неудобна държава .Крайно време е на този маниер на разчистване на сметки да се сложи край и света да се опълчи срещу ролята на САЩ на самопровъзгласил се световен полицай ,който по свое усмотрение раздава плесници тук и там .Във 21 век това е недопостимо на фона на демократичните ценности . Искрено се надявам Русия ,Китай и Иран да успеят да парират тези чисто меркантилни интереси за смяна на режима . Успех на антиамериканската коалиция !

  2. Дано Русия да подкрепи по-сериозно Сирия за да се спрат най-накрая своеволията на САЩ!!!

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.