Студената политика (видео)

HP_480

„СТУДЕНАТА ПОЛИТИКА“ анализира външнополитическото поведение на Русия през последните години. Отново са представени различни мнения на експерти, в това число и чуждестранни, както и откровени мисли на самия Путин. Филмът дава ясна представа защо Русия отново се завръща на световната арена като фактор, с който водещите държави са длъжни да се съобразяват.

Два важни исторически момента, разгледани във филма, разкриват какво стои зад днешната външна политика на Русия, насочена към възпиране разширяването на НАТО на изток и налагането на ясни и взаимоизгодни отношения между световните лидери. Първият е речта на Путин през 2007-ма в Мюнхен, на конференцията за политика и сигурност, остро критикуваща САЩ за монополното им поведение. Путин много ясно заявява, че Русия повече няма да е младши партньор, а ще води независима и отговаряща на интересите й външна политика. Вторият е войната с Грузия през 2008 г. – най-критичният момент в днешната ни история, при който всъщност Русия и САЩ отново почти застават на ръба на открития конфликт, подобно на кубинската криза от 1962-ра. Тези две събития бележат радикалния поврат във външната политика на Русия, чиято сила междувнеменно през годините на Путин, е нараснала многократно и държавата бързо върви към стабилизация. Филмът подчертава заслугите на дипломацията, наложена от Путин в последните години, основаваща се на твърдост и малка склонност към компромиси, водена в условията на една наистина „студена политика“.

Advertisements

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.