Унгария иска да изплати по-рано заема си към МВФ

Будапеща призова фонда да закрие представителството си в страната

Mинистър-председателя на Унгария Виктор Орбан

Mинистър-председателя на Унгария Виктор Орбан

Унгария планира да изплати по-рано заема си към Международния валутен фонд (МВФ) и призова институцията да затвори офиса си в Будапеща, съобщи онлайн изданието EurActive.com. Това вероятно е символичен акт на премиера на страната Виктор Орбан, който демонстрира икономически суверенитет.

В писмо до управляващия директор на фонда Кристин Лагард гуверньорът на унгарската централна банка Дьорд Матолчи съобщава, че Унгария обмисля да изплати по-рано заема си към фонда, който взе през 2008 г.

Матолчи допълва, че ще инициира преговори за закриването на представителството на МВФ в Будапеща, тъй като по думите му повече няма да има необходимост от него. Засега представителят на институцията в Унгария – Ирина Ивашченко, не е коментирала ситуацията.

Малко след встъпването му в длъжност през 2010 г. Виктор Орбан внезапно приключи тази програма, тъй като иска правителството само да контролира финансовите въпроси. В тази връзка кабинетът прие и непопулярна кампания с най-високия в Европа банков данък и специални налози за бизнеса.

Оттогава отношенията между Унгария и МВФ са силно обтегнати, особено след като Орбан успя да укрепи доверието на пазара за около година с обещание за ново предпазно споразумение с фонда, като същевременно в местните медии течеше кампания срещу институцията.

Според данни на унгарската агенция за управление на дълга, Унгария трябва да изплати еквивалента на 913 млн. евро на МВФ през третото, както и през четвъртото тримесечие и още 299 млн. евро през първите три месеца на 2014 г., когато ще се проведат избори в страната. Основният коз на Орбан преди вота са мерките за икономии, а Матолчи подчертава в писмото до Лагард, че правителството ще се фокусира върху мерките за растеж на икономиката.

Будапеща демонстрира, че може да се справи и сама на финансовите пазари, като пусна първата си емисия облигации от 2011 г. насам, отбелязва изданието.

Източник

 

Advertisements

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.