Фондация „Елизабет Костова”

quill-pen

Продължаваме да се вглеждаме в „протестиращите поети” и да се питаме дали са искрени, или протестните им прояви са дирижирани. Ето поредното парченце от пъзела:
Фондация „Елизабет Костова”, учреденa от самата Елизабет Костова – американска писателка, която се запознала с мъжа си – българин на митингите в София след 10 ноември 1989 година, има следната дейност: „Да подкрепя преподаването и професионализацията на творческото писане в България; да окуражава, предизвиква и публикува талантливи писатели; да създава контакти между български, американски и английски автори.” Членове на управителния съвет на фондацията са:

Председател – Юлиан Попов

Юлиан Попов е автор на книгата “Английска България или Швейцария на Балканите” (“Сиела”, 2004). Той е един от създателите на Нов български университет и негов пръв изпълнителен директор. Директор е на британската благотворителна организация “Friends of Bulgaria”. Юлиан Попов създаде първия по рода си блог за публикации по актуални теми в българското Интернет пространство. Председател е на Управителния съвет на Българското училище за политика.

Юлиан Попов

Юлиан Попов

Десислава Гаврилова

Десислава Гаврилова е основател и директор на Център за култура и дебат “Червената къща”. През 1997 г. тя създава, и до 2000 г. ръководи, програмата за изпълнителски изкуства на Институт “Отворено общество” в Будапеща. Ръководи програмата “Изпълнителски изкуства” в Център за изкуства “Сорос” от неговото създаване до 1996 г. Тя също е съпругата на Иван Кръстев (създател на мозъчния тръст ИПИ), който Достена Лаверн определя като черния кардинал на Прехода! Тя е съучредителка, заедно с Цветелина Йосифова. Работи по всички Сорос – НПО-та, вкл. ЦЕУ – Будапеща.

Десислава Гаврилова

Десислава Гаврилова

Меглена Кунева (Движение България на гражданите)

В периода 1991-2001 г. е старши съветник в Правния отдел на Министерския съвет. През 2001 г. е избрана за депутат, а през август същата година става Главен преговарящ на България с ЕС и заместник-министър на външните работи. На 29 май 2002 г. с решение на Народното събрание е избрана за министър по европейските въпрос. На 12 декември 2006 г. Европейският парламент одобрява кандидатурата й за еврокомисар. В момента Меглена Кунева е председател на борда на директорите на Европейския център за политики.

Меглена Кунева

Меглена Кунева

Райна Гаврилова

Райна Гаврилова е завършила история в Софийския университет „Св. Климент Охридски„, доктор на науките, преподавател по История на българската култура (ХV-ХIХ в.) в катедра „История и теория на културата“ във Философския факултет на Софийския университет. От април 2000 г. до юни 2001 г. е заместник-министър на културата. Била е изпълнителен директор на Институт „Отворено общество“ – София. Била е също така и изпълнителен директор на Тръста за гражданско общество в Централна и Източна Европа (CEE Trust). В момента Райна Гаврилова е заместник – директор по международните операции на Институт „Отворено общество“ – Ню Йорк.

zx620y348_307586

Райна Гаврилова

Саша Безуханова

Саша Безуханова е завършила Техническия университет в София. В момента е Директор направление „Публична администрация” в Хюлет-Пакард за Централна и Източна Европа. Била е също така генерален директор на „Хюлет-Пакард“ – България. Започва кариерата си в компанията през 1994 г. като мениджър на отдел „Компютърни системи“ в S&T България, оторизиран дистрибутор на „Хюлет-Пакард“ за България. През 1995 г. е избрана за генерален директор на S&T България. Активно участва в редица обществени организации. Понастоящем е съпредседател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, председател на Борда на директорите на Джуниър Ачийвмънт за България, председател на Клъстер информационни и комуникационни технологии, член е на настоятелството на Американския университет в България, член на борда на Schools On-line, член на борда на Институт „Отворено общество“. Саша Безуханова е почетен консул на Люксембург в България.

Саша Безуханова

Саша Безуханова

Светлозар Желев

Светлозар Желев е завършил история в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Занимава се с книгоиздаване от 1998 г. Понастоящем е директор Книгоиздаване на издателство “Сиела”. Член е на Управителния съвет на Асоциацията на българската книга и на Управителния съвет на Програма “Достъп до информация”.

Стефан Тафров

Стефан Тафров е завършил Факултета по журналистика в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Работил е във в. “АБВ”, бил е редактор в сп. “Съвременник”, превеждал е от френски и италиански език. Заемал е постовете външнополитически съветник на президента Жельо Желев и заместник-министър на външните работи в правителството на Филип Димитров. Бил е посланик в Рим, Лондон, Париж, както и постоянен представител на Република България в ООН в Ню Йорк. Удостоен е с най-високата степен на Ордена на почетния легион през март 2001 г.

image.php

Стефан Тафров

Филип Димитров

Филип Димитров е завършил Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Работил е като адвокат. През 1990 г. става председател на Координационния съвет на СДС. След изборите от октомври 1991 г. е избран за министър-председател на България. Остава на този пост до края на 1992 г. Бил е последователно представител на България в ООН (1997-1998) и посланик на България в САЩ (1998-2001). Бил е също така и народен представител в 40-то Народно събрание. В момента Филип Димитров е посланик на ЕС в Грузия.

Филип Димитров

Филип Димитров

Това бяха кратките справки за членовете на управителния съвет на Фондация „Елизабет Костова”. Забелязваме участието на членове в структури на Фондация „Отворено общество” на Джордж Сорос и мозъчни тръстове, принадлежност към Софийския университет и издателство „Сиела”.

Сред партньорите на Фондация „Елизабет Костова” са: „Америка за България”, Американско посолство, „Американска фондация за България”, издателство „Сиела”, „София: Поетики” (Ясен Атанасов), „Литературен вестник” (Едвин Сугарев), Нов български университет и Културен център на СУ „Св. Климент Охридски“.

Както разбрахме в началото Фондация „Елизабет Костова” има следната дейност: „Да подкрепя преподаването и професионализацията на творческото писане в България; да окуражава, предизвиква и публикува талантливи писатели…” Нека да разгледаме един от проектите на фондацията и да видим няма ли да открием сред „подпомогнатите” някои от „протестиращите писатели”.

Проектът се нарича „Contemporary Bulgarian Writers”. „Проектът включва профили на писатели, с които фондация „Елизабет Костова” работи и чиито произведения вече са участвали в други проекти на фондацията…” Основател на проекта е Фондация „Елизабет Костова”, донор е State Cultural Institute (Културен институт към МВнР), спонсор е „Konsultana” EOOD (дружеството няма страница в Интернет, единствено се намира информация за контакт в Банкя, България), партньори на проекта са: Фондация Америка за България, Американска фондация за България и списание „Вагабонд.” В списъка на писателите от проекта и учасниците в литературните протестни акции виждаме следните съвпадения: Иван Димитров (награден от София:

Поетики на Ясен Атанасов, основател на Фондация за българска литература), Яница Радева и преводачката Анджела Родел.

Сред имената на „протестиращите писатели”, които са публикувани в медиите, срещаме организаторът Ясен Атанасов – сред основателите на Фондация за българска литература; Ани Илков – член на управителния съвет на Фондация за българска литература и сред основателите на Литературен вестник (Едвин Сугарев); Стефан Иванов – отличен като „лауреат на логото за sms-поезия“, една от трите първи награди за 2005 год. в ежегодния конкурс на Мтел (член на журито е Миглена Илиева Николчина (Фондация за българска литература), която е ръководител на Катедра по теория и история на литературата към Факултет по славянски филологии, СУ „Св. Кл. Охридски“, Съпруга на Марин Маринов, заместник-министър на промишлеността в правителството на Иван Костов. Близка до „Литературен вестник.” Участва в проект на „Национален демократически институт”, спонсориран от множество чужди донори) печелил награда от София: Поетики на Ясен Атанасов); Владимир Левчев – зам.-главен редактор на „Литературен вестник“ (1991-1994), Сътрудничи със статии за политика и култура на вестник „Дневник”, преподавател; Силвия Чолева – главен редактор на сп. „Алтера“; Радослав Чичев – победител в София: Поетики 2012 (Ясен Атанасов); Оля Стоянова – печели първа награда от конкурс за поезия, организиран от в. „Литературен вестник“, първа награда от Националния конкурс за разказ „Рашко Сугарев“ (2011), Работи като журналист във в. „Дневник“ от девет години. Преди това е била редактор във в. „Литературен форум“ и онлайн редактор в Център за изследване на демокрацията; Петър Чухов – Награда в конкурса на „Литературен вестник“ за криминален разказ „Агата“, Голямата награда за SMS поезия на НДК и Mtel, автор и водещ към арт център Алтера; Димитър Кенаров – български поет постмодернист и американски журналист, автор на репортерски проект за американския Център Пулицър на тема шистов газ и фракинг „Шистов газ: от Полша до Пенсилвания“; Васил Георгиев – Работи като адвокат и преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, издава за издателства „Жанет-45” и „Сиела”; Митко Новаков – публикува в Литературен вестник и Дневник, ИК „Жанет-45”.

От изложеното горе можем да си направим следния извод: липсата на случайности не случайна. В началото се запитахме дали „протестиращите писатели” са искрени, или протестните им прояви са дирижирани? Отговорът сигурно е някъде в литературата.

Фондация „Америка за България” подкрепя фондация „Елизабет Костова” вече четвърта година в усилията й да популяризира преводаческото изкуство, американската литература в България…  с грант от 120,000 лева за 2012 год. – справка.

Advertisements

8 thoughts on “Фондация „Елизабет Костова”

 1. До тук, добре, лош е Сорос, лоши са Отворено общество – искат да ни обезличат. Фондацията на Елизабет Костова също е „съмнителна“! И това е не само при пишещите, при художниците например Отворено общество още с появаването си подкрепяше определен тип проекти, за конкретна естетика, дори не актуална. Още тогава беше ясна мисията, целите. Аз лично изпитах антипатия. Но това е, хората имат кауза и работят по нея, независимо на кой се харесва. И забележете какво подкрепят, интелектуалния продукт, такъв какъвто им харесва, да кажем какъвто ги устройва. Имат ли право на това? Защо да нямат? По кой принцип ще им се забрани да спонсорират? За мен големият въпрос тук е „В КАКВО Е ГОТОВО ДА ВЛАГА СРЕДСТВА БЪЛГАРСКОТО ОБЩЕСТВО, в лицето на БЪЛГАРСКИТЕ ИНСТИТУЦИИ, или БЪЛГАРСКИТЕ ФОНДАЦИИ, дори партиини, ако щете? Хората с пари у нас предпочитат да ФИНАНСИРАТ ЧАЛГАТА, такива са им приоритетите, ПЪЛНО НЕХАЕНЕ за БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА. Вижте само бюджетите за наука, образование и въобще за всякаква интелектуална дейност. Сорос ли ни е виновен, а може би Путин ни е виновен и той си има приоритети, а най-вече евреите. ДА, НАИСТИНА НЕЩО КУЦА, КУЦАТ И ДВАТА НИ КРАКА, И ЛЕВИЯТ, И ДЕСНИЯТ!

  • Радославчо, пишеш точно като вредна буболечка на „Отворено общество“. Изкарваш българите и нашата култура нещо по-долно от каквото ни се пробутва от бацилите на „прехода“? Тези американски „експертчета“ единствената им цел е да разграбват, културата, която ни докараха е именно чалгата, само че наивници като теб са толкова ограничени, че виждат точно толкова, колкото им е удобно да виждат. Като ти гледам снимчицата ми приличаш на сефарадски чифут, и точно като такъв мазно пишеш, колко добро били направили за българската култура и общество. Ако това беше вярно, ако имаше смисъл, някакъв положителен от тези паразитни чужди фондации, то какво направиха за България, за демокрацията, която ни пробутват? Резултатчетата ги вижда всеки нормален човек, не е нужно да „опяваш“ като в синагогата миришеща на мухъл. ТЪПАЦИ, КОИТО ВИНАГИ ЩЕ СА СИ ТЪПАЦИ И ВИНАГИ ЩЕ СЕ ОПИТВАТ ДА НАКАРАТ ДРУГИТЕ ДА СИ ВЪОБРАЗЯВАТ„ ЧЕ СА ПО–ТЪПАЦИ ОТ ТЯХ – ТИПИЧНО.

   • Много примитивно, господин Костов, нямам нищо общо с еврейски произход, нито с тези среди, нито с Отворено общество. Умалителната употреба на името и коментара за снимката ми само показват липсата на добро възпитание и наличието на безпросветна злоба.
    За разлика от Вас, аз не се крия зад анонимни изображения, сигурно и името ви не е истинско. Освен това си противоречите, хем съм чифут, което за вас сигурно означава долен мошеник, хем съм наивник.
    Но все пак си правя труда да ви отговоря, защото така е правилно.
    Вие сигурно най-добре знаете, кой докара чалгата, но всички знаем кой я слуша и плаща да я слуша, същите тези, които едно време примираха по сръбската музика и пренебрегваха Българската.
    Ако сте прочели внимателно коментара ми, сигурно сте забелязали, че никъде не възхвалявам дейността и критериите на въпросните фондации, нито съм правил обобщения за Българската култура, още повече отрицателни.
    Написах коментара си с болка за това, което се случва и че ние Българите като общество и България като държава би трябвало да вършим нужното в български интерес, т.е. сериозна подкрепа за Българското образование и култура вместо да се боричкаме с разни фондации.
    Ако вие виждате в това нещо обидно и манипулативно, то задайте си въпроса вие какъв сте и къде сте в тази реалност.

 2. Обществена тайна е че соросоидите са еврейско творение което цели обезличаване и зомбирането на новоокупираните територии.Наемните протестиращи се финансират от „приятелските“ фондации това всеки българин го знае.Докато не забраним с закон финансирането на партии,културни и исторически институции от чужди особено еврейски фондации страната ни няма да бъде нещо повече от кибутц,

 3. Към ценната информация, която предлагате, ако допълните и тази: Колко от представените фигури са членове на тайни общества и колко от тях са евреи?, ще се оформи и генезиса на пипалата на интернационалния финансов октопод, който държи света във „мъртва хвака“.

 4. Пичове, тука тотално сте се объркали. Не всичко е конспирация. За да може едно общество да върви напред, трябва да има повече доверие между хората. Да изкарваш всички български писатели соросоиди е меко казано нелепо. P.S. А въобще чели ли сте ги тези писатели.

  • Пичке, защо мислиш, че българите са толкова сдухани, имайки предвид болшинството? примери: чалгари, чалгаджийници, чалга „концерти“, унищожение на култура, ликвидиране на ценности, на кратко – ценностите са изгнили и са ги захвърлили, ЗАЩОТО ПРОКАРАХА ГАДОВЕТЕ ДА НИ ОБУЧАВАТ ЧРЕЗ ПСЕВДО-ПОЕТИ, ПИСАТЕЛИ И ВСЯКАКВИ ДРЕСИРАНИ БОЛНАВИ ТЕМЕРУТИ МИСЛЕЩИ СЕ В ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ ЗА ТВОРЦИ – ЕТО ГО И РЕЗУЛТАТА, СЪВРЕМЕННАТА РЕАЛНОСТ. ИМА КНИЖАРНИЦИ СПОНСОРИРАНИ ОТ ТИНК ТАНКОВЕ, ПОЗНАЙТЕ КАКВА ЛИТЕРАТУРА ВИ ПРОБУТВАТ В ТЯХ??? АМИ УНИВЕРСИТЕТИТЕ, УЧИЛИЩАТА ТА ДОРИ И ЯСЛИТЕ СА ПРЯКО ЗАВИСИМИ ОТ ТАЗИ ТОТАЛНА МОЗЪЧНА ПРОМИВКА!!! ЕТО Я И ДНЕС БЪЛГАРИЯ!!! 21 ВЕК И СМЕ СТРАНА ОТ ТРЕТИЯ СВЯТ… НЕЩО КУЦА, МИСЛЕТЕ, НЕЩО КУЦА.

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.