Мутрополит „КОВАЧЕВ” е намерен удавен

Варненския и Великопреславски митрополит Кирил

Варненския и Великопреславски митрополит Кирил

Тялото му е открито на 09 Юли сутринта на плажа край местността Траката (голяма вилна зона до Варна), съобщи БНР. От варненската полиция, където е подаден сигнал за трупа, потвърдиха информацията.

Тялото е разпознато и е отнесено за извършване на аутопсия във варненската болница „Света Ана”, съобщи БНР.

Екипи от полиция и следователи извършват оглед на мястото, където е намерено тялото на митрополит Кирил. Малко след новината се появиха непотвърдени информации, че има вероятност смъртта да е насилствена. „Засега няма данни за насилствена смърт на митрополит Кирил”, заяви малко след първоначалната информация пред кореспондента на в. „24 часа” във Варна окръжжният прокурор Владимир Чавдаров.

„Няма следи от насилствена смърт, удавяне е причината за гибелта на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил“, съобщи по-късно през деня районният прокурор на Варна Цветанка Гецова. Изявлението й се базира на резултатите от пизвършената на аутопсията на тялото.

Според Юлиян Гендов, член на епархийското настоятелство, митрополит Кирил е отишъл да се гмурка за миди и се е удавил. Гендов е човекът, който предостави на митрополита прочутия автомобил „Линкълн“, който владиката ползваше.

Слуховете за насилствена смърт на Варненския митрополит са абсолютна измислица. Кирил е починал от удавяне и по-точно от хипотермия – гмурнал се на дълбочина със силно студено течение. Такава информация получил от Варна епископ Тихон – председател на катедралния храм „Александър Невски”, каза самият той пред Би Ти Ви в сряда (10 юли 2013 г.), ден след като митрополит Кирил беше открит удавен на плажа в местността „Траката” до вилната зона на Варна.

Варненският и Великопреславски митрополит Кирил беше един от 11-те сътрудници на комунистическите тайни служби в Светия синод, разкрити официално през януари 2012 г.

Контактите с него започват още през 1973 г., когато той става монах, но официално е вербуван през 1976 г. от Първо главно управление на ДС. В качеството си на секретен сътрудник „КОВАЧЕВ” той е изпратен да следва богословие в Гърция, като целта е да бъде внедрен в монашеското братство на Зографската света обител. В ПГУ „КОВАЧЕВ” е протеже на своя чичо полк. Христо Маринчев, зам.-началник на 14 отдел „Културно-историческо разузнаване” и отговарящ за гръцкото направление.

Досието на митрополит Кирил беше една от следите заедно с досието на Неврокопския митрополит Натанаил, което през есента на 2012 г. доведе до разкритията на разследващия журналист Христо Христов в архивите на ДС за операцията „МАРАТОН” на разузнаването, с която през декември 1985 г. от „Зограф” в Света гора офицери на ПГУ открадват оригинала на Паисиевата история.

Документите разкриват, че „мозъкът” на операцията е именно полк. Христо Маринчев. Различни източници твърдят, че именно благодарение на застъпничеството на полк. Маринчев през февруари 1989 г. Кирил става митрополит.

През юни 1993 г. синът на полковника от Държавна сигурност Кирил Маринчев, който е уреден от баща си да следва в Гърция, е намерен мъртъв в колата си, потънала във водите на Бяло море. Инцидентът става на път от Солун за Света гора. Христо Маринчев прави опити за собствено разследване на причините за катастрофата, за да установи какво точно се е случило.

През септември 2000 г. самият Христо Маринчев пада от велосипед в Плиска, където живее като пенсионер. Той е открит облян в кръв, откаран е в болницата в Нови пазар, където няколко дни по-късно почива.

След кончината на патриарх Максим през ноември 2012 г. митрополит Кирил беше избран за наместник-председател на БПЦ до провеждането на Църковен събор. Името му беше спрягано като един от кандидатите за нов патриарх, но номинацията му през февруари 2013 г. не успя да събере необходимите гласове. През януари тази година владиката се оплака, че е бил обект на изнудване без да посочи изнудвачите си. Въпреки агентурната си принадлежност в ДС митрополит Кирил приживе отрече да е бил сътрудник – Досието на Варненския митрополит Кирил. Част 3: Изгонен от „Св. Георги Зограф” и Гърция.

Източник:

Advertisements

One thought on “Мутрополит „КОВАЧЕВ” е намерен удавен

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.