Зеленият октопод участва в организацията на протестите

Зеленият октопод участва в организацията на протестите, е установила проверка на електронното издание 19 минути. Най-активен е Асен Генов от ПП „Зелените“. Той обикаля улиците и като види камера на телевизия веднага застава пред нея. ПП „Зелените“ започна и да се идентифицира като подстрекател на протестите. Тя пусна декларация в подкрепа на протестите заедно с Движение България на гражданите на Меглена Кунева, Демократи за силна България, Народна партия „Свобода и достойнство” и Синьо единство.

23

Припомняме, че на последните избори българския избирател не гласува доверие на нито една от тези партии и те дори не прескочиха бариерата от 3%. Зелените, които се бориха за държавна субсидия дори изкараха срамните 0.7%. Интересен момент е кой ги финансира и дали зад тях не стои олигархията. Това крило се обслужва и от кръга „Капитал“ на олигарха Иво Прокопиев. Те никога не скочиха срещу замърсяванията и екопроблемите в „Каолин“. Не е ясно кога работят всички тези хора и как се издържат. По цял ден пишат в блогове и чатат в интернет. Те са и със спорни автобиографии. Например Асен Генов, който е роден на 3 март 1969 година е със средно специално – керамика, технолог-декоратор в керамично-стъкларското производство, пише официално в интернет страницата на ПП „Зелените“. Това няма нищо общо с екологията. От 1992 г. до сега работи активно в сферата на човешките права, защита от дискриминация, свобода и равноправие на религиите. Има опит в работата със сдружения с нестопанска цел в същата сфера, като в своята дейност е бил мотивиран от разбирането, че България трябва да се изгради като светска, секуларна държава, спазваща и зачитаща фундаменталните човешки права. Председател е на “Дружество ВЕДА” – сдружение, работещо в сферата на философията, културата, науката и изкуството.

Асен Генов

Асен Генов

За финансирането на зеления октопод разказа и лидера на клуб „Екогласност“ Емил Георгиев. Според него т.нар. зелени използват целия си арсенал от неправителствени организации в неправителствения „екологичен” сектор с цел лично облагодетелстване. Те се занимават с екология единствено за да пълнят джобовете си чрез източването на държавата и на европейските екологични фондове както чрез проекти, така и чрез екологичен рекет. „Групата, за която говоря, е позната на българите като „Зелен октопод” от екологичното сдружение „Зелени Балкани”. Съвсем умишлено и с определена цел тя е разширила дейността си чрез екологичните сдружения „За земята” и „За да остане природа в България”. С времето икономическите им апетити прераснаха в политически, създавайки не без съдействието на всеизвестния бизнесмен Иво Прокопиев и политическа партия „Зелените”, обясни Георгиев.

img_216644

Емил Георгиев

Разбира се, това най-напред е председателят на „Зелени Балкани“ и на „Асоциация на парковете в България“ Тома Белев, както и неговата съпруга Весела Кавръкова, представител на WWF – Световен фонд за дивата природа. Другият е Андрей Ковачев, председател на сдружение „За земята“ и бивш съпредседател на партия „Зелените“, както и неговата съпруга Катерина Раковска – също от WWF. Третият е Петко Ковачев – член на коалиция „За да остане природа в България“ и на партия „Зелените“, както и Петко Цветков от фондация „Биоразнообразие”. Този кръг от свързани лица упорито се опитва да се представя за единственото и най-значимо лице на екологичната общност в България. Те извършват и екологичен рекет. Например чрез участието на Андрей Ковачев във Висшия екологичен експертен съвет към Министерството на околната среда и водите, и Екатерина Раковска като член на Комитета по наблюдение на оперативната програма „Околна среда”, твърди Георгиев.

Тома Белев

Тома Белев

Другият важен в този рекет фактор е и Тома Белев от „Асоциация на парковете в България“. Тези „зелени” се самофинансират, като оказват натиск и влияят върху всички инвестиционни проекти в България, независимо дали са частни или публични. Очевадно е например това как „Зелени Балкани” усвояват средствата от европейски програми чрез проекта за развъждане на лалугери в региона на град Сливен. Този прословут проект, спечелен от сливенския парк „Сините камъни” и реализиран от „Зелени Балкани”, е на стойност 500 хиляди лева. Парите са от Европа и са по оперативна програма „Околна среда”. По план той се реализира за три години в две високопланински местности с обща площ от 230 хектара. Лалугерите са само оправдание за ограбването на парите. В проекта е записано, че цялата тази площ ще се изчиства с резачки от двама човека в продължение на 10 месеца. Вторият етап включва, забележете, оформянето на две пасища за две стада от по 200 овце, каза Георгиев. Тези лалугери били нужни на цели две семейства белоглави лешояди, внесени от Испания.

Те пък са внесени по друг проект – за запазване на грабливи птици, за което са отпуснати пари по друга програма. Засега неизвестно колко са и кой ги е получил. Скандално е, че само пренасянето на лалугерите, ако въобще е имало такова пренасяне, е струвало около 50 000 лева. В сметката са включени и цените за високопроходим автомобил с ремарке. Изпълнителите на проекта твърдят, че са уловени около 200 лалугера, но кой ги е ловил, откъде – не е ясно. Освен това не се знае дали на тези площи днес има поне един лалугер. За сметка на това обаче по изпълнението на проекта е включено изграждането на две кошари, две наблюдателници и един информационен център.

Реалната сметка показва, че издръжката на един оцелял лалугер струва около 2500 лева за месец. Толкова, колкото е издръжката на 20 български пенсионери.

Ground_squirrel_annkelliot

Мария Атанасова

Източник

Advertisements

One thought on “Зеленият октопод участва в организацията на протестите

  1. Коя е Мария Атанасова? Разбрахме за Тома Белев за съпругата му и пр. и пр. Добре. Но коя е Мария Атанасова? Все анонимъс ли ще бъде?

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s