Германска лаборатория доказа, че ни тровят с опасен хербицид

Опасен хербицид засечен в телата на българи

Опасният хербицид глифозат, познат и с търговското наименование “Roundup”, е открит у един на всеки десет българи. Те са дали доброволно проби от урина за участие в тестове, проведени от Екологично сдружение „За Земята“ и „Приятели на Земята“. Изследванията са направени в 18 европейски държави, а резултатите показват, че близо половината от тях са положителни. В Полша, Германия и Великобритания 70% от пробите са положителни, а в Малта те достигат 90%. Всички тествани живеят в големите градове и никой от тях преди пробите не е имал контакт с продукти, съдържащи глифозат. Някои от тях са месоядни, а други са вегетарианци.

Хербицидът може да наруши функциите на човешкaта ендокринна система. Доказано е, че може да премине през плацентата по време на бременност. Малка част от него може да се разгради до киселина , която е още по-опасна за хората. Тестове върху плъхове показали, че глифозатът уврежда нивата на тестостерон в мъжките екземпляри.

Изследвания в Южна Америка, където се отглежда соя, показали, че в тези райони има бум на вродените дефекти у бебетата. В Парагвай се оказало, че новородените на жени, които живеят в радиус от 1 км от полета, пръскани с глифозат, са два пъти по-застрашени от вродени дефекти.

Глифозатът е един от най-използваните от земеделците и градинарите хербициди по света. С него се пръскат и някои от ГМО културите, внасяни в България и Европа за добавяне във във фуражите. Най-големият му производител е Монсанто, който го продава под търговската марка “Roundup”. Използва се за изчистване на плевелите преди сеитба и покълване на културите. Прилага се върху пшеница, ечемик, ръж, маслодайна рапица, царевица и слънчоглед преди прибиране на реколтата. “Roundup” се употребява и от жителите на градовете за борба с тревата по тротоарите, парковете и кварталните градинки.

Въпреки, че се използва широко, наличието на хербицида в храната и водите и рядко контролирано, а у нас изобщо не се следи. Глифозатът е одобрен за използване в целия ЕС през 2002 г., но европейските регулаторни агенции не правят собствени изпитвания за безопасност, а разчитат на данните, предоставени от производителите. Екоорганизациите съобщават, че безопасността на глифозата е трябвало да бъде преразгледана в ЕС през 2012 година, но съюзът е отложил преоценката за 2015 г.

В същото време, 14 глифозат-резистентни генномодифицирани култури очакват одобрение за отглеждане в Европейския съюз. Според изчисленията на екоорганизациите, ако те се разрешат, употребата на опасния хербицид може да се увеличи с 800%

Източник

death-ROUNDUP-4-680x510

Advertisements

4 thoughts on “Германска лаборатория доказа, че ни тровят с опасен хербицид

 1. Привет!
  Целеуказването е добро!
  Сега всички сме заедно!
  Някои още не са го разбрали, но не е важно!
  Посоката е важна!
  Тя е правилната ЖИВОТА!

 2. Баща ми пръска с Раундъп на вилата на село, откакто се помня. Засега ни няма нищо да чукам на дърво.

 3. У нас не се следи или няма официално обявени данни за пораженията върху човешкия организъм.

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s