Ресурсно базирана икономика


Терминът ресурсно базирана икономика и смисълът зад него са въведени от Жак Фреско. Това е холистична обществено-икономическа система, в която всички стоки и услуги са достъпни без използването на пари, кредити, бартер или друга форма на дълг или робуване. Всички ресурси стават общо наследство на всички обитатели, а не само на избрано малцинство. Тази система се основава на предпоставката, че на Земята съществува изобилие от ресурси; но методите ни на разпределяне на ресурсите чрез парични средства са отживели времето си и са контрапродуктивни за нашето оцеляване.

Съвременното общество има достъп до високоразвити технологии и може да осигури храна, облекло, жилища и медицинско обслужване, да обнови образователната ни система и да разработи неограничено количество екологично чисти, възобновяеми източници на енергия. Чрез постигане на една ефективно устроена икономика, всеки ще може да се радва на много висок стандарт на живот с всичките удобства на едно високотехнологично общество.

Ресурсно базираната икономика ще използва наличните ресурси от земята и морето, физическите съоръжения, промишлените предприятия и т.н., за да подобри живота на цялото население. В една икономика, основаваща се на ресурсите вместо на пари, лесно бихме могли да произведем всички житейски потребности и да осигурим висок жизнен стандарт за всички.

Да разгледаме следния пример: в началото на Втората световна война САЩ имаха само около 600 първокласни бойни самолета. Този недостиг беше много бързо преодолян, като започнахме да произвеждаме по 90 000 самолета годишно. Въпросът в началото на Втората световна война беше: имаме ли достатъчно финансови средства, за да произведем необходимото въоръжение? Отговорът беше „не“ – нито имахме парите, нито достатъчно злато; но имахме предостатъчно ресурси. Наличните ресурси бяха причината САЩ да постигне високата продуктивност и ефективност, необходими за спечелването на войната. За съжаление такъв начин на мислене се прилага само по време на война.

В ресурсно базираната икономика всички ресурси на света се считат за общочовешко наследство на всички жители на Земята, като така в крайна сметка ще се премахне нуждата от изкуствените граници, разделящи хората. Това е обединяващата задължителна предпоставка.

Трябва да подчертаем, че този подход на глобално управление няма абсолютно нищо общо с настоящите цели на елита да сформира световно правителство и да заеме властта заедно с големите корпорации, а голямата част от населението на света да им бъде подчинено. Нашата визия за глобализация дава възможност на всеки човек на планетата да бъде най-доброто, което може, а не да живее в унизително подчинение на корпоративно управляващо тяло. 

Нашите предложения не само ще допринесат за благосъстоянието на хората, но и ще им предоставят необходимата информация, чрез която те да могат да участват в която и да е област от компетенцията си. Мярката за успех ще бъде осъществяването на личните цели, а не придобиването на богатство, имущество и власт.

Понастоящем разполагаме с достатъчно материални ресурси, за да осигурим много висок стандарт на живот за всички жители на Земята. Проблеми като алчността, престъпността и насилието се появяват само когато населението надвиши носещия капацитет на наличната земя. С премахването на оскъдността няма да има причина за повечето от престъпленията, и дори затворите на днешното общество няма да са нужни вече.

Ресурсно базираната икономика ще даде възможност на технологиите да преодолеят оскъдността на ресурсите: чрез използването на възобновяеми източници на енергия, компютъризиране и автоматизиране на производството и процеса на инвентаризация, проектиране на безопасни енергийно ефективни градове и усъвършенствани транспортни системи, предоставяне на всеобщо здравеопазване и актуално образование, и най-вече чрез създаване на нова система на мотивация, основана на грижата за човека и околната среда.

Много хора смятат, че днес има прекалено много технологии по света и че те са основна причина за замърсяването на природата. Това не е така. Най-голямата ни тревога трябва да бъде свързана с неправилното приложение и със злоупотребяването с технологиите. В една по-хуманна цивилизация вместо машините да изместват хората от работните им места, те ще съкращават работния ден, ще увеличават наличността на стоки и услуги и ще удължават почивките. Ако използваме новите технологии за повишаване на жизнения стандарт на всички хора, навлизането на машинните технологии вече няма да бъде заплаха.

При една световна ресурсно базирана икономика ще се полагат всички усилия за разработване на нови, чисти и възобновяеми източници на енергия: геотермална, контролиран ядрен синтез, слънчева, фотоволтаична, енергия от вятъра, вълните и приливите и дори гориво от океаните. В крайна сметка ще имаме енергия в неограничени количества, която ще може да захранва цивилизацията в продължение на хиляди години. Ресурсно базираната икономика трябва също да се ангажира с преустройването на нашите градове, транспортни системи и промишлени заводи, правейки ги енергийно ефективни, чисти и обслужващи нуждите на всички хора.

Какво друго може да означава „ресурсно базирана икономика“? Когато технологиите се прилагат интелигентно и ефективно, се съхранява енергия, намаляват се отпадъците и се осигурява повече свободно време. Чрез автоматизирана инвентаризация в световен мащаб ще можем да поддържаме равновесие между производство и разпределение. Ще има на разположение само питателна и здравословна храна, а планираното остаряване на продуктите ще бъде ненужно и няма да съществува в една ресурсно базирана икономика.

С надрастването на нуждата от професии с основа в паричната система, като например адвокати, банкери, застрахователи, маркетингови и рекламни агенти, продавачи и борсови посредници, значителна част от прахосничеството ще бъде елиминирано. Големи количества енергия също ще бъдат спестени чрез премахване на дублирането на конкурентни продукти, например инструменти, прибори за хранене, тенджери, тигани и прахосмукачки. Изборът е хубаво нещо. Но вместо да има стотици различни предприятия, с цялата им нужна документация и персонал, които произвеждат подобни едни на други продукти, само няколко от най-качествените ще бъдат необходими за задоволяване на нуждите на цялото население. Единственият ни недостиг е липсата на творческо мислене и интелигентност в самите нас и в избраните от нас лидери за разрешаване на тези проблеми. Най-ценният, неизползван ресурс днес е човешката изобретателност.

С премахването на дълговете загубата на работното място вече няма да представлява заплаха. Тази увереност, заедно с обучението за това как да се отнасяме един към друг по много по-пълноценен начин, биха могли значително да намалят душевния и физически стрес и да ни позволят да изследваме и развиваме способностите си.

Ако мисълта за премахването на парите все още ви тревожи, помислете над това: ако група хора със злато, диаманти и пари попаднат на остров, на който няма никакви ресурси като храна, чист въздух и вода, то тяхното богатство ще е без значение за оцеляването им. Само когато ресурсите са оскъдни, могат да се използват пари за контролиране на разпределението им. Човек не може например да продаде въздуха, който дишаме, или изобилната вода от планински поток. Въпреки че въздухът и водата са много ценни, те не могат да бъдат продавани, когато са в изобилие.

Парите са важни за едно общество само когато определени ресурси, свързани с оцеляването, трябва да бъдат разпределяни и хората приемат парите като средство за обмен на оскъдните ресурси. Парите са обществена конвенция; споразумение, ако щете. Те не са природен ресурс, нито пък отразяват ресурсите. Парите не са необходими за оцеляването ни, освен ако не сме били убедени да ги приемаме като такива.

www.thevenusproject.com

Източник

Advertisements

5 thoughts on “Ресурсно базирана икономика

 1. Жалкото е, че и днес има хора, които не разбират смисъла на казаното тук. Сравняват го с комунизъм, неолиберализъм, наричат Жак Фреско елитарен учен, а други просто заучено повтарят „Утопия!“. Само това е което ни спира да процъфти човечеството – самите ние трябва да осъзнаем нещата. Проектът Венера съществува от 75 години!?! Филмите Цайтгайст се оказаха добра практика и информираха хората за много неща, но още много работа предстои.

  • Всичко разбирам Боби, само не разбирам как, ако аз работя, а теб те мързи, ще се радваме и двамата на еднакви блага и справедливо ли е това?!

   • Ако от това не страдаш от недохранване – не виждам причина да се чувстваш зле, освен ако завистта над това, че той мързелува, не кара теб – способния да произведе с труда си повече, твърде зле…

    Имаш ли две ризи…
    Завистта може да бъде порок…

   • При ресурсното базирана икономика почти 99 % от дейностите ,ще се изпълнява от роботи .На хората няма да им се налага да работят за прехрана ,облекло ,жилище .То ще бъде осигурено безплатно ,както ползваме въздутът сега . А хората ще имат свободата да се занимават само с неща ,които харесват ,да се образоват по тяхно желание и по техен избор . Роботи ( машини) ще строят домовете ни по зададени от нас параметри ,ще шият дрехите, ще правят платове ,ще обработват земята и т.н. Човекът ще има цялото свое време и ще го използва както намери за добре…ако иска да мързелува…негова си работа-да мързелува,но така само той единствен губи.А и кой ще мързелува при положение ,че има възможност да обиколи целият свят ,но дори и да има такива -губят само те ,при положение ,че имаш всички възможности за развитие без парични препядствия ..Ресурсно базираната икономика е най-доброто ,което до тоя момент е измислено за всички хора до сега.

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.