Протести спряха добива на злато в Киргизстан

preview_1365413977

Канадската компания Centerra Gold спря добива на златото на мина Кумтор в Киргизстан поради неспиращите там протести на местните жители, съобщи вчера нейният представител Джон Пирсън.

Преди няколко дни властите обявиха извънредно положение до 10 юни в окръг Джети-Огуз, след като протести с искане за национализация на златна мина там прераснаха в кръвопролитие, предаде АФП.

Напрежението започна да нараства застрашително в четвъртък, когато стотици хора нахлуха в електрическата подстанция, която захранва с ток мината, и спряха електричеството. Протестиращите настояват държавата да си върне “Кумтор”, която е изцяло собственост на канадската компания Centerra Gold.

Мина Кумтор

“Кумтор” или ще работи за благото на киргизкия народ, или няма да работи изобщо, бе мотото на протестиращите, които прекъснаха тока.

В отговор властите пратиха спецчасти да разпръснат разбунтувалите се, да си върнат контрола върху подстанцията и да възобновят електроснабдяването на мината. 92-ма души били арестувани при операцията. Това обаче не само не потуши напрежението, а подпали нови демонстрации.

В петък поне 3000 души излязоха на протестен марш, за да настоят за освобождаването на задържаните. Тълпите блокирали пътища и окупирали сгради на местната власт. Автобус, превозващ спецполицаи, бил подпален. Силите за сигурност отвърнали със сълзотворен газ и гумени куршуми. Поне 55 души, от които 10 спецполицаи, били ранени.

Бизнесът на “Кумтор” е 12% от БВП на страната пишат някои медии. Държавна комисия, сформирана за да прегледа договора с канадците от 2009 г., заключи, че канадската компания плаща твърде малко на държавата. Компанията казвала обаче, че досега платила $1 млрд. данъци.

През февруари парламентът на Киргизстан поискал преразглеждане на условията на договора за овладяване на находището, подписан през 2009 година, при което Киргизстан получава само 33%. Подчертаваше се, че сделката е била изгодна само за семейството на експрезидента Бакиев и не отговаря на интересите на държавата.

***

В България през последните 10-15 години подземните богатства /които следва да се управляват в обществена полза/ са заграбени от чужди и наши /икономически кръгове/ олигарси, с активното участие на цялата политическа мафия в страната. /Това им позволява да ползват приходите от продажбата на добиваните богатства за собствена полза.

Престъпната експлоатация на подземните богатства на България се извършва посредством мощности, изградени за сметка на държавата и данъкоплатеца, но ползите от нея са за един тесен кръг от лица. Тя също е изгодна за чуждестранни преработвателни индустрии (Австрия, Белгия, Германия), оставяйки стотици хиляди безработни в България.

Милиарди долари изнася „Дънди Прешъс Метълс“ чрез добива на злато и други ценни елементи от недрата на нашата земя. А подземните ни богатства са общонародна, а не частна собственост. Така пише в Конституцията на Р. България.

Правителството на Костов договоря концесията срещу 6 милиона долара, за да прехвърли мината в частни ръце срещу скандалните 1.5% от печалбата, които по царско време падат на 0.75%. За справка: дори най-изостаналите африкански държави вземат от конкистадорите 50 % от стойността на златото си, за да им позволят да ги дупчат и тровят. Схемата е чудовищна. Дори по цени на БНБ концесионерът изкарва много повече от 200 милиона годишно от подземното богатство на Родината ни. И така година след година. От България ежедневно се отмъкват злато, уран, германий, сребро, платина…

601435_419190741502482_849689597_n

 

Advertisements

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s