Протести спряха добива на злато в Киргизстан

preview_1365413977

Канадската компания Centerra Gold спря добива на златото на мина Кумтор в Киргизстан поради неспиращите там протести на местните жители, съобщи вчера нейният представител Джон Пирсън.

Преди няколко дни властите обявиха извънредно положение до 10 юни в окръг Джети-Огуз, след като протести с искане за национализация на златна мина там прераснаха в кръвопролитие, предаде АФП.

Напрежението започна да нараства застрашително в четвъртък, когато стотици хора нахлуха в електрическата подстанция, която захранва с ток мината, и спряха електричеството. Протестиращите настояват държавата да си върне “Кумтор”, която е изцяло собственост на канадската компания Centerra Gold.

Мина Кумтор

“Кумтор” или ще работи за благото на киргизкия народ, или няма да работи изобщо, бе мотото на протестиращите, които прекъснаха тока.

В отговор властите пратиха спецчасти да разпръснат разбунтувалите се, да си върнат контрола върху подстанцията и да възобновят електроснабдяването на мината. 92-ма души били арестувани при операцията. Това обаче не само не потуши напрежението, а подпали нови демонстрации.

В петък поне 3000 души излязоха на протестен марш, за да настоят за освобождаването на задържаните. Тълпите блокирали пътища и окупирали сгради на местната власт. Автобус, превозващ спецполицаи, бил подпален. Силите за сигурност отвърнали със сълзотворен газ и гумени куршуми. Поне 55 души, от които 10 спецполицаи, били ранени.

Бизнесът на “Кумтор” е 12% от БВП на страната пишат някои медии. Държавна комисия, сформирана за да прегледа договора с канадците от 2009 г., заключи, че канадската компания плаща твърде малко на държавата. Компанията казвала обаче, че досега платила $1 млрд. данъци.

През февруари парламентът на Киргизстан поискал преразглеждане на условията на договора за овладяване на находището, подписан през 2009 година, при което Киргизстан получава само 33%. Подчертаваше се, че сделката е била изгодна само за семейството на експрезидента Бакиев и не отговаря на интересите на държавата.

***

В България през последните 10-15 години подземните богатства /които следва да се управляват в обществена полза/ са заграбени от чужди и наши /икономически кръгове/ олигарси, с активното участие на цялата политическа мафия в страната. /Това им позволява да ползват приходите от продажбата на добиваните богатства за собствена полза.

Престъпната експлоатация на подземните богатства на България се извършва посредством мощности, изградени за сметка на държавата и данъкоплатеца, но ползите от нея са за един тесен кръг от лица. Тя също е изгодна за чуждестранни преработвателни индустрии (Австрия, Белгия, Германия), оставяйки стотици хиляди безработни в България.

Милиарди долари изнася „Дънди Прешъс Метълс“ чрез добива на злато и други ценни елементи от недрата на нашата земя. А подземните ни богатства са общонародна, а не частна собственост. Така пише в Конституцията на Р. България.

Правителството на Костов договоря концесията срещу 6 милиона долара, за да прехвърли мината в частни ръце срещу скандалните 1.5% от печалбата, които по царско време падат на 0.75%. За справка: дори най-изостаналите африкански държави вземат от конкистадорите 50 % от стойността на златото си, за да им позволят да ги дупчат и тровят. Схемата е чудовищна. Дори по цени на БНБ концесионерът изкарва много повече от 200 милиона годишно от подземното богатство на Родината ни. И така година след година. От България ежедневно се отмъкват злато, уран, германий, сребро, платина…

601435_419190741502482_849689597_n

 

Advertisements

Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s