Дейвид Ървинг

Дейвид Ървинг, 23 Февруари, 2006

Най-видният историк на Втората световна война бе осъден за отричане на Холокоста от австрийски съд. Абсурдният закон е в сила в редица европейски страни.

Британският историк Дейвид Ървинг – fpp.co.uk – беше примамен чрез операция на спецслужби във Виена (Австрия) през ноември 2005 година и арестуван по обвинение в отричане на Холокоста за негови две лекции в същата държава през 1989 г., на които той е изразил съмнение в мащабите и средствата в избиването на евреите през II-та Световна Война, и то по закон, приет през 1992 г.

Който е чел поне една негова книга – той е качил на сайта си всичките си книги в свободен достъп – е разбрал, че Ървинг на практика е единственият историк на II-та Световна Война, на когото са се доверили останалите живи и близките на загиналите от управлението на Германия за периода 1933 – 1945 г.

Накратко, Дейвид Ървинг беше подведен от адвоката си Кресбах – няма да споменаваме специфична информация за произхода му – да „си признае“, че вече вярва в еврейската религия на име „Холокост“, за да получи само условна присъда. Грешка от негова страна, и то крупна, но не знаем на какви психологически обработки е бил подлаган от едно от „най-хуманните следствия“ в света, а именно австрийското, което има за принцип да наказва за постъпки, извършени преди въвеждането на закон, който да ги определя като престъпни, да не коментираме свободата на словото и на научното мнение, защото времето наистина се връща назад, към средновековието.

Съдебният процес срещу британският историк Дейвид Ървинг отприщи дебат в Австрия за закона за „Отричане на Холокоста“ в страната, който предвижда максимално наказание от 20 години затвор.Някои австийски общественици, като Лотар Хобел, професор по история във Виенския университет са убенени, че законът изобщо не е трябвало да бъде гласуван да влезе в сила. „Това е глупав закон, създаден от глупави хора за глупави хора“, каза той. „Всъщност, съществуването на закон, който гласи, че не трябва да подлагаш на съмнение историческо твърдение, само по себе си поражда съмнение, тъй като, ако аргумента трябва да бъде предпазен от закона означава, че е слаб аргумент.“

Държавите в коите се прилага закона за отричане на холокоста са: 

Австрия 6 месеца до 20 години Белгия до 1 година
Германия 1 месец до 5 години Израел 1 до 5 години
Италия 3 до 4 години Литва 2 до 10 години
Полша 3 месеца до 3 години Румъния 6 месеца до 5 години
Словакия 1 месец до 3 години Унгария до 3 години
Франция 1 месец до 5 години Чехия 6 месеца до 2 години
Швейцария 12 до 15 месеца

 

david_irving

Законите за Холокоста в Австрия се прилагат доста често. През 2004 г. са осъдени 724 души, малко от тях са изпратени в затвора.

Съдът във Виена над световно известния писател и историк Дейвид Ървинг – автор на повече от 30 исторически труда – заради неговото неверие в холокоста, премина на фона на спорове за разбирането на свободата на словото в съвременната демокрация. Тя допуска омерзителни антиислямски карикатури и жестоко наказва всеки изказал мнение по исторически въпроси, в частност – за холокоста. Антиислямските карикатури в Австрия безнаказано препечатаха два големи вестника: „Der Standard“ и „Kleine Zeitung“. И демократичното австрийско правосъдие не повдигна никакви дела срещу тях, оправдавайки се лицемерно със свободата на словото.

Делото срещу английския писател започна с половин час закъснение, докато съдията се консултира с началството. Цялата зала беше препълнена. Свободни места нямаше. Престарелият 68 годишен старец беше въведен от полицаи. В затворническата библиотека той намерил множество свои книги, които по-късно били изхвърлени от началството. „И така – кой тук е фашиста?“ – разумно пита Ървинг в писма до английската преса от затвора. На процеса имаше представители на почти цялата световна преса. Обикновени австрийци до залата просто не бяха допускани. Кореспондент беше изпратила дори „Ал Джазира“, което предизвика „възмущението“ на австрийските медии. Процесът премина при максимално засилени полицейски мерки за безопасност. Полицаите в залата бяха значително повече от слушателите. Целият район беше отцепен от „антитерористи“.

Пред съда се събра огромна тълпа съчувстващи на Ървинг, не само австрийци, а и англичани, специално пътували от Англия. Една млада англичанка, блондинка, на което особено наблегнаха австрийските медии (въпреки, че да си блондин в Австрия все още не е престъпление) каза пред журналистите: „Аз смятам, че на Ървинг, който е известен историк, може се вярва.“ Заради присъствието на агентите на политическата полиция от „ведомството за охрана на конституцията и борба с тероризма“ и страха от австрийските мерки към чужденците, тя не посмя да каже повече.

Възмутителното арестуване и съд на англичанин в Австрия предизвика бурно негодувание в Англия по чисто националистични причини. В поддръжка на учения и осъждане на разправата с него излязоха и видни политици, културни и научни дейци, даже и проповедници на холокоста.

В затвора специалиста по история на Германия през 30-40 години на 20 в. е получил над 300 писма от цял свят в поддръжка на неговото документално потвърдено и научно доказано несъществуване на холокоста. Той започна в затвора своята нова книга: „Войната на Ървинг“.

20.12.2006

Австрийски съд освободи на пробация историка Дейвид Ървинг, който бе осъден за отричане на Холокоста.

Процесът предизвика международни реакции заради критики както за отричане на историческия факт на геноцида към евреите, така и за нарушаване на гражданската свобода на изразяване.

По време на еднодневния процес историкът призна, че през 1989 г. е отрекъл, че нацистка Германия е избила милиони евреи. Ървинг обясни, че е казал това, в което вярва.

Процесът срещу Ървинг съвпадна с ескалацията на кризата с Иран, който отрича Холокоста и открито заплашва съществуването на Израел. Техеран организира конференция, посветена на Холокоста срещу евреите през Втората световна война. На конференцията са се събрали учени и общественици, отричащи провеждането или мащаба на събитието.

„Тeнденцията на развитие на режима върви надолу, както обеща Бог и както искат всички народи“, подчерта президентът Ахмадинеджад. „Независимо дали Холокостът се е случил или не, и дали е имал огромен мащаб или не, това става предтекст за агресия и заплахи срещу страните от региона“, добави той. Махмуд Ахмадинеджад призова участниците да изследват детайлно подробностите около Холокоста.

Източник
Advertisements

One thought on “Дейвид Ървинг

  1. Четох някъде,че Ахмадинеджад е наследник на древен еврейски род.Ако е вярно,участва ли той в схемите на ционистите,и означава ли това отприщване на военни действия срещу Иран (срещу които имат петролни интереси и англичаните)

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.