Скрити истини за Старозагорските ужаси

Соломон паша

Соломон Леви изкла и изгори над 14 000 мирни граждани по улиците, къщите и черквите на Ески Заара (днешна Стара Загора) през Руско-турската война. И верен на древните принципи на истинската си вяра изпрати 10 000 деца, моми и юноши в Истанбул за робска продажба.

Соломон Леви Явиш е цариградско дьонме – ислямизиран евреин, европейски възпитаник, бивш професор по литература от Парижката сорбона, масон, който остава печално известен на българското общество с артистичния си псевдоним СЮЛЕЙМАН ПАША.

Дьонмето (тур. dönme) са юдейска секта, изповядваща криптоюдаизъм. Основана е през втората половина на 17 век (1683) в Солун, Османска империя. С времето се разделя на 2 клона – Солунски и Измирски, образувайки и 2-те основни групи дьонми – каракашлари и капанджилари. Името и на османотурски означава „обърнати“, т.е. „ренегати“. Към нея принадлежат евреи, външно (формално) приели исляма, но оставащи по същността си „скрити юдеи“. Сектата е основана от лъжемесията (лъжепророка) Якуб Кваридо /първото му име може да се чете и като Якоб или Яков/, последовател и брат на последната жена на кабалистичния пророк Шабатай Цви.

На кратко означава, че Дьонмета са евреи приели външно исляма, за пред хорските очи – както Мараните са юдеи външно приели християнството за пред очите на обществото.


От 19 до 21 юли 1877 г. продължава старозагорското клане от турската редовна армия на Сюлейман паша (Соломон Леви Явиш, евреин) с участието на албански башибозук, черкези, командвани от Дай Ахмед и чирпански цигани.

На 19 юли (ст.стил) 2013 г. (31 юли нов) се навършват 136 години от геноцида и опожаряването на Стара Загора от войските на Сюлейман паша по време на Руско-турската освободителна война (1877-1878). Трагедията се предхожда от няколко събития.

На 22 юли 1877 г. (10 юли ст.стил) Девети Кавказки драгунски полк, предвождан от херцог Николай Максимилиянович Лайхтенбергски, влиза в Стара Загора и го освобождава. На 23 юли (11 юли ст.ст.) ген. Гурко и ген. Столетов са тържествено посрещнати в ликуващия град. Предният отряд на руската армия, състоящ се от 12 000 души, сред които и 6 дружини български опълченци под командването на ген. Гурко, овладява важни позиции, които ограничават преминаването на турските войски от Южна България.

Генерал Йосиф Владимирович Гурко (1828-1901),

Генерал Йосиф Владимирович Гурко (1828-1901),

На 24 юли (12 юли ст.стил) ген. Гурко свиква заседание на българските първенци. Избрана е привременна управителна комисия с председател Петко Рачов Славейков – организатор на първата гражданска власт в града. На 29 юли (17 юли ст.стил) херцог Лайхтенбергски напуска Стара Загора и се отправя към Нова Загора, където е трябвало да се съберат всички части на Гурковския отряд. На 30 юли (18 юли ст.стил) отрядът на херцог Лайхтенбергски поема обратно пътя към Стара Загора, за да не нахлуят турците в незащитения град.

В същото време 48 хиляден турски отряд, командван от Сюлейман паша, се насочва към Стара Загора и на 31 юли (19 юли ст.стил) предприема настъпление срещу града. След 6-часов бой войските от Предния отряд се оттеглят към Шипченския проход. Част от опълченците и казаците се барикадират в града и съпротивата им продължава до вечерта на 1 август.

В боевете при Стара Загора Самарското знаме, подарено на опълченците от жителите на град Самара, получава първото си бойно кръщение. С него в ръка геройски загива командирът на Трета опълченска дружина подполковник Павел Калитин.

След тежките отбранителни боеве градът е превзет, опожарен и сринат до основи от турските войски.

От 19 до 21 юли 1877 г. продължава старозагорското клане от турската редовна армия на Сюлейман паша, с участието на албански башибозук, черкези, командвани от Дай Ахмед и чирпански цигани.

Актовете на садизъм са ужасяващи. Бременните жени са разпаряни и от коремите им са вадени неродени деца. Хора са нанизвани на шиш и печени като човешко чеверме. Българи са одирани живи, а кожите им са напълвани със слама и са окачвани по дърветата. Много са изгорени живи, някои първо полети с газ. Други са горени на жертвеници, имало разпънати на кръст приковани, пален е огън на гърдите на трети и е варено кафе. Млади жени са карани голи да играят кърваво хоро, където са озлочестявани и после изклани. В църквата „Св. Троица“ са изклани 2500 души, много тела на избитите остават прави, защото няма къде да падат труповете. Изклани са и укрилите се в храмовете „Св. Димитър“, „Св. Богородица“ и „Св. Николай“, които са обстрелвани с артилерия и запалени. Избити са между 14 000 и 15 000 българи, още към 1200 умират от глад и преживените ужаси. Отвлечени са към 10 000 млади момчета, момичета и жени, малко от които се връщат след Освобождението.

Това е може би най-голямото документирано клане в българската история. Градът е напълно изпепелен и остава 5 месеца в ръцете на турците. Околните села имат същата съдба.

Отвъд мълчанието:

Защо са измъчвани и избити старозагорци, и защо е опожарен градът?

Сякаш нечия невидима ръка е изтрила тази апокалиптична част от българската история. Тя е малко известна, въпреки че това изтребление е по-зловещо и всеобхватно от кланетата при Априлското въстание.

След големите руски успехи, с английска помощ и английски параходи – по заповед на евреина Дизраели – турците прехвърлят огромната армия на Соломон паша. Тя извършва едни от най-големите военни престъпления през тази война.

Причините за мълчанието за тази кошмарна катастрофа стават ясни от сборника на Донка Йотова „Пъкленият ритуал. 125 години от Старозагорското клане“, съставен от документи и свидетелства, и от статията „България“ в „Еврейска енциклопедия“ (т. 4, изд. „Тер-ра“, Москва, 1991 г., стр. 964)

Донка Йотова

Зловеща роля са изпълнявали старозагорските евреи в тези кланета на българи – ритуални убийства.
Тя изнася материали от исторически издания на съвременници от края на 19 в. Свидетелства на оцелели очевидци в тях дават точна картина за събитията.

В обвиненията си Донка Йотова е категорична, че извършеното от войските на Сюлейман паша, по изрична негова заповед, е кърваво жертвоприношение. В клането първи помощници на турците са живеещите в Стара Загора евреи.

Еврейската махала е силен конкурент с българските търговци. Тя има 812 къщи, 2 големи синагоги и 5800 души. Отношенията им с българите са враждебни заради съперничество в търговията. Ползват се с покровителството на турските власти и притесняват по всякакъв начин християнското население.

На 12-ти започнали да пристигат от селата мъже, жени и деца, между които имало пълни коли с ранени. Те разказвали, че по полето се търкаляли мъртви тела, рязани и дупчени (по еврейските ритуали) и вонята била нетърпима.

Отбраната е съставена от опълченски дружини – около 3000 човека. Останалите 2500 руски бойци са в 3 драгунски, 1 казашки полк и 3 полубатареи.

Грижи на старозагорчани за ранените през време на Старозагорския бой

От турските и еврейските къщи стрелят по тръгналата бежанска колона от мъже, жени, деца, граждани и селяни, натоварени с багаж и убили много хора. Затваряйки обръча около Стара Загора, турските войски нахлули в града и започнали невиждани кланета, пред които Батак бледнее.

Според свидетелствата на професор Любомир Костов, записани от неговия баща Димитър, наред с турците участвали чирпанските даалии (кърджалии) и циганите, които били подстрекавани от евреите. Старозагорските евреи с радост посрещнали турските войски и действали като техни шпиони и помагачи в грабежите и убийствата.

Английският агент в щаба на Соломон Леви – Юлий Викед разказва:

„Аз не съм в състояние да опиша всички ужаси на сцените … Башибозуците, които дойдоха със Сюлейман паша от Албания, върлуваха и беснееха … убиваха без ни най-малка причина всекиго, само и само да наситят своята страст. Офицерите, ако би могло да се употреби такова название за албанските или други такива нередовни войски на падишаха, бяха изгубили всякаква власт над побеснелите…“

Викед се опитва да прехвърли вината за изстъпленията и погромите изцяло върху нередовната турска войска, което е явна лъжа. Тази войска, сравнително малобройна (около 800 – 1000 души), не е могла сама и в кратък срок да избие близо 15 000 жители и бежанци. Българите се съпротивлявали и тези, които имали оръжие, се барикадирали в къщите си. Това дало повод турците и евреите да ги обвиняват, че те са предизвикали турците да отидат до „такава крайност“.

Как представят нещата евреите – в Еврейската енциклопедия с фалшив патос:

„С освобождаването на редица градове от турците, местните евреи са подложени на най-жестоки преследвания. Селяните от Свищовско, които смятат евреите за привърженици на турския режим, ограбват, изгонват и убиват евреите от Свищов. Изгонват ги и от Видин, Стара Загора и други места и те са принудени да бягат в чужбина. Случвало се е дори руските войски да спасяват бягащите евреи от яростта и жестокостта на българите. В Казанлък през август 1877 г. масово избиват местните евреи. Това предизвиква негодувание във Франция, Англия и САЩ…“

Това е абсолютна лъжа. По това време Казанлък е окупиран от войските на Сюлейман паша, които атакуват Шипченския проход.

От документите става ясно, че именно евреите са подбудители на кланетата, те участват в разграбването на българското имущество и ценности; извършвали са особени ритуали с кръвта на убитите християни  и заедно с турците са избягали в Одрин, Цариград и други градове, страхувайки се от отмъщение и наказание за извършените престъпления.

Разкази за ритуали

От данните става ясно, че в лагера на Сюлейман паша на Аязмото и на други места са извършвани странни еврейски ритуали и убийства на пленени българи. Част от ритуалните убийства било разпъване на кръст и заковаване като Христос с гвоздеи на ръцете и краката. В лозята на една круша бил закован един мъж и след Освобождението намерили голите кости. Други били горени живи на жертвеници, описани от даскал Петър Иванов.

1004065_407246226062820_1748631202_n

Някои от ритуалите били по-особени. Отделени по-лични българи и българки (по-стройни, здрави и красиви) били заколвани на дръвници като животни. Евреите от Стара Загора в медни казани събирали християнската кръв и топели в нея дрехите сиСлед като изсъхнели, те ги обличали съгласно ритуала – за да се подмладят по мистичен път, придобивайки качествата и красотата на убитите. Подобни еврейски ритуали се описват от редица други книги.

Свидетелствата на Димитър Илков – ето какво казва той:

„Докато се намирали русите в Стара Загора, в еврейските къщи се укривали най-престъпните и най-кръвожадните турци. Когато градът паднал в ръцете на Сюлейман паша, евреите отказали да дадат прибежище в къщите си поне на едно християнско семейство. Те предавали българите и посочвали скривалищата им. Тези и много други тям безчовечни престъпления озлобили твърде справедливо всички старозагорски българи спрямо евреите. 

След изгарянето на града, заарските (старозагорските) евреи побягнали с турците заедно към Одрин и Цариград. Докато продължавал боят на Балкана, евреите предали на турските власти в двата последни града мнозина старозагорци, които живеели по-отдавна или спасили главите си случайно с бягство. Те били избесени позорно по мегданите и пред джамиите.

Доволен от специализираните услуги на съплеменниците си, при изтеглянето си от Стара Загора, Сюлейман паша подтикнал евреите да напуснат града с неговите войски.

Разбираемо е, че когато войната се свършила и България станала свободна, заарските евреи не посмели да се завърнат назад по домовете си. Забогатели от плячката и от добрите кярове (далавери) през време на войната, мнозина от тях си останали в Турция, а други се заселили в Пловдив, Чирпан, София, Татар Пазарджик.“

Отмъкнатият от башибозуците едър рогат добитък бил продаден на евреите в Одрин и Цариград за нищожна цена.

Свидетелствата на даскал Петър Иванов, записани във „Възпоменания от разбърканите времена“ от 1885 г. допълват картината. Той посещава града след напускането му от евреите и турците, които го оглозгали като лешояди:

„… Беше късно, като влязох в града. Но какво думам? Град нямаше вече… То беше само един куп от развалини от страшни по-страшни… По улиците само кости и глави, кости и глави… от „героя“ Сюлейман паша. По-страшното беше, че в това време се връщаха робините старозагорски от Одринско, където Сюлейман, след като изклал мъжете им, беше ги изпратил да оплакват дните си немили недраги в одринските кърища. Тези нещастници знаеха местата, където пред очите им бяха изклани мъжете им, синовете им и дъщерите им. Там те с висок глас оплакваха останките им, прегръщаха костите и огнилите им дрехи.

Едно баснословно множество кучета, които се бяха настървили от ядене на човешко месо, придаваха още по-голям страх на зрителя със своя див и необикновен вой. Човек не можеше да се приближи към тях  – толкова бяха подивели. Тези кучета се избиха до едно.

Току при края на града видяхме жертвеници, дето живи хора са били горени. На клона на едно дърво висеше изсушена една кожа, притежателят й трябва да е бил дран жив. Тази кожа после се тури в спирт и когато един английски кореспондент мина през града ни, дадохме му я да я занесе подарък на Бийкънсфийлда (Бенямин Дизраели).“

Не знаем дали еврейския лорд Биконсфилд Бениамин Дизраели е получил кожата на живоодрания българин от Стара Загора… Отвратителният чифут обаче продължавал да се кълне, че „не били извършвани никакви жестокости и това били само преувеличени слухове и клевети“.

Бенямин Дизраели лорд Бийкънсфийлд

Тъй нагло лордът с хладен вид
министерската реч си каза —
и тих, циничен, зверовит,
блъвна си страшната омраза
към нас и лъжейки без стид,
очите на света замаза.

О, Английо, защо ли днес
бездушен жид те управлява?

– ИВАН ВАЗОВ


В началото на януари 1878 г. след поражението в битката при София, за да затрудни напредването на руската армия, Сюлейман заповядва София да бъде изгорена. Според архивите на ложата Велик Ориент, равина на града Габриел Меркадо Алмоснино (избран по-късно за Велик равин на Княжество България, депутат в учредителното Първо Велико Народно Събрание в Търново в 1879г.), който е масон от 33 степен в същата ложа (Сюлейман е масон от по-ниска степен) му нарежда да не прави това.


Стара Загора.
Жив град с темели,
в кости забити.
Три реда кости.
Три вади кърви.
На юг от тебе –
жълта пшеница.
На север –
вдига гугли Балкана.
Ти си в средата,
Стара Загора.
Жив град с темели,
в кости забити.

– Михаил Берберов


Малко се знае у нас, че и Разорението на тракийските българи през 1913 е извършено не от османска или турска власт, а от еврейската ложа „Младотурци“ на солунските дьонмета, която превзема властта с преврат, организиран от английските служби.

За разлика от нас, сред арменците е добре известно кой организира и провежда Арменския геноцид – същата организация на дьонметата начело с Ататюрк. Още по време на Младотурския преврат сред турския народ започва да се говори, че „всеки евреин може да е таен шпионин на тайния Комитет, и че движението не е турско, а прави еврейска революция“.

Източник

220 мнения за “Скрити истини за Старозагорските ужаси

 1. и да ти кажа, никой от описващите събитията преди това по кърджалийско време – пътешествали из РУМЕЛИЯ, ТРАКИЯ, МИЗИЯ араби не описва туркините като красиви, просто защото не може да им види лицата. Описват точно обратното- КРАДАТ СЕ БЪЛГАРКИ И СЕ ВКАРВАТ НАСИЛНО В ХАРЕМИТЕ ЗА ДА СЕ НАРОДЯТ НАСЛЕДНИЦИ – КРАСИВИ КАТО МАЙКИТЕ СИ. Като си такъв голям тъпанар та да си мислиш, че всички са като теб и не могат да четат и не са виждали истинските доклади на английския полк.сенклер, подвизаващ се и той като „паша“, колещ БЪЛГАРИ ЕДИНСТВЕНО И САМО в Родопите – айде поне малко срам за това, което виждаш от снимката. Ако това бяха твоите зверове, които наистина са клали и рязали глави , едва ли щяха да са им останали костите наредени една до друга с отрязаните им глави за поколенията. ПОЗОР И СРАМ. ДУХЪТ НА УБИТИТЕ Е ТУК И ВСЕКИ, КОЙТО СЕ САМОЗАБРАВЯ И ГО СКВЕРНИ Е ПРОСТО ЕДИН И СЪЩИ С ТЕЗИ ИЗВЕРГИ ОТ РАЗКАЗА.. А ако имаш поне малко разум и сърце – сведи глава и почети жертвите. ЗА ДА НЕ СЕ СЛУЧВА ПАК. Защото е все едно – каква вяра и националност носят. Не е все едно дали се гавриш с паметта на Деца, бременни, старци, беззащитни, които просто са избити, защото не са като теб. А особено, когато са избивани векове наред, защото носят една духовност, която ти е неразбираема.

 2. Мюсюлманската(секта) религия не се е променила от както я има. Към днешна дата (на коментара) в близкия изток се случва същото, което се случвало с нас 500 години. Но винаги е удобно да се изкривяват исторически факти, щото видиш ли, комшиите щели да се намусят. Братя и сестри християни, Бог е с нас! А ние дали сме с Него?

 3. Картинката е покъртителна. Мислех си, че съм наясно с историята на България, особено по време на Руско-турската война 1877 – 1878. Всеки път когато си задавам и въпроса, „Благороден народ ли сме ние българите или глупав?“ не мога да си дам еднозначен отговор. С какво тилкова навредихме на народите от Европа и близкия Изток, че дотакава степен се опитват да ни смачкат. През втората световна спасяваме евреите и защо? Не е ли по – добре тези материали да бъдат прочетени на глас в Народното събрание та дано политиците изберат най-накрая правилен път по отношение назоваване на историческите факти в учебниците по история с правилните им имена. Време е вече за по голямо самоуважение, което обаче да не стига до „извратен“ патриотизъм. Истината е една, че няма вечни врагове, а има вечни интереси. В тази връзка се надявам българските политици да преследват интересите си наричайки фактите с истинските им имена.

 4. След това което научих, ме навежда мисълта колко добре сме се отнесли с евреите през 1943 година спасяваки ги от лапите на Хитлер.Затова Бог ги е прокълнато и ги е изгонил от Иросълим.Сега други сили искат да ги върнат в тъка наречения вечен град на Христос.Това няма да стане янки.

  • Нищо освен лъжи не си научил. Сюлейман паша „безумни“ е турчин по рождение. Сидеросоидите подменят Сюлейман „безумния“ с един друг Сюлейман – офицер от армията на Наполеон, Жозев Сев, роден в Лион, приел мюсулманството и получил името Сюлейман, служил в египетската армия. Понеже ние по погрешка наричаме дьонме всеки сменил вярата си, а това е термин, който се отнася само до помюсулманчени евреи, са приели че французина е и евреин. Само че тоя е починал 1860г., но „еврейството“ му приписват на действителния Сюлейман Хюсни паша. Пълна каша, старателно забъркана от антисемитски подбуди, даже ервейско име са му измислили. Кой има интерес – това е въпроса!

   • Бате Влади,Вие от къде сте сигурен,че теорията за Жозев Сев е истина?Защото все още не е категорично потвърдена тази версия.В архивите на Ватикана учени са открили данни, че зад Главнокомандващия Сюлейман паша се крие личността на някой си Соломон Авиш Леви, професор по литература в Сорбоната в Париж. Всичко, което той е вършел, вършел го е интуитивно, с хитрост и лукавост.

 5. Симпатичен и скромен Пекински пор вдовец с огромен жълт и добронамерено пулсиращ ГМО порец каза:

  потур4еняците и евреите винаги играят против българите и света

 6. Това не е нов феномен – рязаците да ни отричат историята и ужасяващите престъпления, които техните предци са извършвали столетия над поробения български народ.

  В последно време на YouTube под много български филми (исторически, възрожденски, за турското робство, по Николай Хайтов и т.н.) – в коментарите неграмотни турци яростно се плюнчат да обясняват, че нямало било такова нещо. Последния такъв коментар дето четох беше за Козия Рог. Демек когато българите живеят под игото на исляма и нямат никакви законови права (израза „Оплачи се на Арменския поп“, който е синоним на безполезно действие/жалба произлиза от законовата невъзможност на българите в османската империя да си търсят правата за елементарни битово-криминални деяния при местния кадия (орган на официалната власт). Единствената им възможност е била да се оплакват на арменската патриаршия в цариград, която не може практически нищо да направи на местно ниво. Така че в тези официално-безправни за българите векове на най-брутална законна дискриминация – верска, национална, битова – единствено видимо „високата морална същност“ на обикновения турски боклук му е пречела БЕЗНАКАЗАНО да коли, изнасилва, граби и отвлича в робство българите и децата им. Nigger, please.

 7. Никак, ама никак не се изненадвам…Пари, Печалби и Ползи… Това са въздухът, слънцето и водата за всяко еврейско същество…Те и техните пари помагаха на Хитлер при оборудването на концентрационните лагери…
  Отново еврейски капитали, днес, управляват този грешен свят

 8. Докога Константинопол ще бъде под робство и го наричат Истамбул? Турците в Анадол или в Израел, защото и там ще им е широко, я направо в Ада! Лее се кръв и робство, заради техните интереси и тогава, че и сега!

 9. p s..а, що се отнася до геноцида, искам да доплня, че и евреите и турците са пили и крвта на жертвите от тях произлиза този ритуал вампирството……

 10. Що никой не говори за Старзагорското въстание?По малко ли са избитите???

  • Старозагорско „въстание“ – такова има само на думи. Четете Записките на Захари Стоянов

  • Старозагорското не е имало,по вина на стамболов, а убитите са двама .

 11. Телеграфният запис получен от Сюлейман Паша!

  Миналият петък,руснаци и българи Един час след Стара Загора ,по пътя си към Нова Загора влизат в село Христо(Може би Христово) и събират цялото мюслюманско население и ги изкарват навън от село.Всички мъже мюслюмани са изгорени живи.От жените част са изгорени(може би старите и изнемощелите) и част са отвлечени в горите( предполагам по младите и по красивите).Всички полуизгорели човешки части са заровени в земята във един сандък.Това всичко се научава от една избягала от отвлечените.Въпреки че, веднага се организира доброволен отряд да ги потърси …не можахме да ги намерим и да проследим следите им.От там продължихме до село Бюклемели(Далйова) където пак научавам че Казаци и българи затваряйки в една плевня изгарят всички мюслюмани.Жените са изнасилени!Части от тела,крака ръце са видени лично от нас в присъствието на изпратеника на Английското посолство в Истанбул Месю Полковник Кайф. При превземането на Стара Загора и на Казанлик,невъоръженото мюслюманско население (400 души) е изкарано навън от поселените места и в брега на река Тунджа са убити.От избягалите и спасилите се мюслюмани разбираме че, положението е много тежко и масово от където минават руснаци,казаци,българи изгарят живи мирното мюслюманско население.СТРАТЕГИЧЕСКО ВАЖНО е за нас запазването на МЮСЛЮМАНСКОТО НАСЕЛЕНИЕ и затова сме изпратили подкрепления за спасяването им.Пристигат ежедневни съобщения за безчинствата на руснаци и българи.

  4 август 1877 г.“

  • И какво да прави? Да ревнем с три реда сълзи?

   Я, разкажи за кър гаджалите и какво са правили те, а „султан“ седял в харема и нищо не е правил.

   Я, разкажи за корпуса на еничарите. ( Как са избирани, от къде са избирани, как са отделяни от семейството … И то с векове. 😉 )

   Ако нещо …, имаш свободата да си събереш бухчата и да си хващаш пътя за анадола. 😉
   ( Те, кюрдите много ще ти се зарадват там. )

  • Тука случайно попадам,но реза бей,нима допускаш,че е имал време да пише истината,та това е написано,за да замаже очите на Падишаха,заради зверствата ритуални юдонегови.

  • Пич, може ли да ми обясниш колко голям сандък трябва, за да се поберат в него останките на изгорените мъже от цяло едно село? Сандък ли е било, или железопътен вагон!??? Като лъжеш, лъжи като хората, мама му стара! Малко от малко да е правдоподобно!

  • Фатих,сигурно говориш за лъжите които е съчинявал английския лорд и Сюлейман паша…капут.

  • Фатихчо , процентно тези зверства са една хилядна от зверствата които са извършвани от турците стотици години по българските земи! А в Иран и до ден днешен(и те също са мюсолмани както знаеш) имат обичай да казват : турчин си като израз на лош човек.

  • Я погледни,кога преди това са изклани българите и колко.Мислиш ли чези турци не са били в убийците????

   • Жертвите на комунизЪма в СССР са 100до 127 милиона

  • Ха стига бе, много напреднали били тия турци. На пръста ли са си правили електричество, или са си си въртели задниците при кючеците. На кой ги приказваш тия бе Fatih ли си какъв си. Как не те е срам изобщо да пишеш тия глупости, след ужаса по-горе.
   За твое сведение въпреки, че си се поизучил в българско училище, на български гръб, не си обърнал внимание на историята. Електрическия телеграф по него време, не се е използвал в България, по една много важна причина, за която са виновни твоите предци – ами не е имало електричество. Телеграфия (на старогръцки: τῆλε — „далеко“ + на старогръцки: γρᾰ́φω — „пиша“) е метод за предаване на текстов или символен сигнал по електрически, оптичен кабел. Ха така, внимавай какво пишеш следващия път.

   Трагедията на България е че един нецивилизован народ, завладя с военна сила един далече по-напреднал народ, като българския и му нанася огромни, непоправими щети.
   Пораженията са не само в посока на намаляването на населението. Те са във всяка област: икономика, просвета, култура, религия. Започват с падането на столицата Търновград и избиването на цялата българска аристокрация, интелигенция и духовенство. А България, тогава е сред водещите, цивилизовани държави в Европа. Има свои книжовни школи /Преслав, Охрид, Търново/, писатели /Константин Преславски, Константин Костенечки, Патриарх Евтимий/, дава кирилицата /не глаголицата/ на 180 милиона славяни!, развита просветна система, самостоятелна църква и патриаршия. Докато Османска Турция е изостанала безпросветна държава, олицетворена от спахията – турчин на кон с ятаган в ръка, готов да граби, опожарява, насилва, мародерства и убива.
   Оттогава до началото на 20 век тази милитаризирана, примитивна анадолско-азиатска общност воюва за чужди територии, поробва народи, унищожава материални и духовни ценности, И НЕ СЪЗДАВА НИЩО!, за разлика от другите империи през този период – Англия, Франция и Австро-Унгария. Поробените от австрийците италианци, имат Ла Скала и аплодират Росини, Доницети и Верди, чехите и унгарците имат своите Сметана, Лист и Дворжак, поробените от испанците холандци се гордеят със своите Рембрандт, Ван Дайк и Рубенс.
   А ПОРОБЕНИТЕ БЪЛГАРИ И ТЕХНИТЕ ДРЕВНИ НАСИЛНИЦИ, НЯМАТ ДОРИ ЕЛЕКТРИЧЕСКИ ТЕЛЕГРАФ.

   • Вероятно ти е неприятно да узнаеш, но по това време и Турция и Русия са имали телеграфи, както и добра и добре охранявана телеграфна мрежа.

   • А какъв е реда в руската империя. Как са клали и избивали Поляци ,Украйнци и др. Там също е имало Башибозук от ОСКОТЯЛИ МУЖИЦИ. Захари Стоянов казва; Руския камшик боли повече от турския.

   • Ако българите са били по развития народ как са паднали от примитивните османци. На вас все някой друг ви е виновен. Сигурно България е била на три морета само с пост и молитва. Сигурно българските владетели са завладявали не с оръжие и кланета а с а с добра дума

  • ако е така защо сега има мюсюлмани ..? нали казвате,че са били унищожени ….от кде се взеха просто руснаците не са убивали мюсюлманите ,защото това са били покрстени блгари приели насила исляма за да се спсят от клането.това са.днешните помаци..които сега повечето са се провзгласили за турци…поради политически причини..истинските турци са си отишли в турция поради страх от линчуване…и вижте днес днешните турци в инстамбул повече бели руси все блгарки са ги раждали..истинските турци са в анадола …

  • Ти да видиш!
   „Безчинствата на руснаци и българи“

   Пренаписахте я тая история, не остана. Ц,ц,ц.

  • Абсолютна измислица!Как да коментира човек нещо в което няма дори капка логика. По време на тази война няма абсолютно никакви насилия над турското население – руснаците го покровиотелстват и пазят изключително стриктно – не само през тази, но и през предишните руско-турски войни. Такава им е политиката – искат да присъединят цялата Османска империя и да включат турските големци в своето дворянство. Има десетки спомени на руски офицери, където всичко това е описано, как си пият кафето и пушат нергилета с п;енените турски офицери, как не смеят да взимат нищо от турските къщи, как наказват строго всеки българин позволил си да граби от напуснатите от турците къщи, как самите турци се хвалят, че българите не смеят да ги закачат. Всичките тези измислици за български зверства с измислици на турската пропаганда с които се опитват да скрият чудовищните си престъпления срещу мирното българско население.

  • Я ако обичаш да го дадеш това в оригинал. Защото ако не е писано от съвременен потурнак – потурчен българин за пари от родопите – значи не е истинско. А ако е истинско, трябва да е на СТАРООСМАНСКИ турски – с йероглифи, които няма как да разбереш, въпреки, че явно си мюсюлманин. И АКО НЯМАШ ОРИГИНАЛ ИЛИ ПОНЕ ФОТОКОПИЕ С ПЕЧАТ ОТ МУЗЕЙ, ВЗЕМИ СЕ ГРЪМНИ

 12. Хора, които не желаят да се разграничат от престъпленията на дедите си, тайно ги одобряват. А следователно са готови утре, при подходящи условия, да извършат същото.

 13. Как е завършил живота си този изрод Соломон Леви – Сюлийман паша?

 14. чифутите извършват зверства,а после се жалват че зверствата са извършени срещу тях.Защо ли съм чувал подобна история и преди.

 15. Много благодаря. Аз съм Старозагорец и знам, ме нарочно не се говори тази история.

 16. Честно казано аз не разбирам защо се измества центъра на изложените факти ?! Водят се някакви спорове относно това какви са или не са евреите … А аз защото съм явно от по-простите си мисля , че важното не е какви разновидности и фракции имат евреите и дали може да се превърне виното във вода (на някои явно много им се пие , та две не виждат )! Тук важни са фактите и събитията от не чак толкова далечната 1878 година ! Не виждате явно , но времената (нашето -днешно и тогавашното) доста си приличат ! Интересни времена ( в Китай е пожелание: Да не дава Бог ,да живееш в интересни времена ) ! Отново е дошло време разделно ! Пак ни мачкат , тъпчат и ограбват ! Превърнаха ни в длъжници , т.е. – роби ! Децата ни ги убиват по улиците а родителите ни , баби и дядовци в собствените им домове ! Така че , отново сме на “ кръстопътя “ ! “ Свобода или Смърт “ ! Ще оцелеем , като народ или ще позволим да ни размият , като отнемат на следващите поколения правото да имат национално самосъзнание и гордост ?! А откъде ?! Без МИНАЛО НЯМА БЪДЕЩЕ ! Що се отнася до истинността на РОБСТВОТО , зверствата и кланетата , както по-нагоре някой беше писал , и без да го уча в училище знам от баба ми а тя от майка си и баща си ! Прабаба ми е тръгнала да бяга от турците с новородено на ръце … прадядо ми е участвал в Преображенското въстание … До скоро имаше все още живи свидетели на погромите и кланетата и в Батак и в Стара Загора и в Клисура , Копривщица и т.н.т. Така че , аз като по -глупава ще спра до тук… !

 17. И какво следва от това ? Какво общо имат нашите съвременни комшии , евреи, турци ,цигани , руснаци със събитията от миналото? Има ли вина комшийката , която преди малко поздравих на улицата . Жената ринеше сняг защото ще и докарат оборско тор необходима за краставиците . Мнозина от идиотите които се палят от тези злощастни сцени на насилие от миналото ядат краставици и домати произведени в Турция или от български турци по селата .А каква заслуга имат днешните руснаци за освобождението на България. Никаква . Чета коментарите и не мога да повярвам колко изроди има в тази държава .

  • да … и жалкия ти комунистически интернационалист от съвременен тип, т.е. евроатлантически мултикулурист с пренебрежение кум националното самосъзнание.

   Ако не си разбрал, какво имам в предвид – кажи! Ще ти го разясня подробно.

   Довери ми се! Мога да съм обстоятелствен. 😉

  • Мисля, че не разглеждаш миналото от правилната гледна точка. Не става въпрос за вина. Освен това, миналото има и винаги ще има отношение към съвремието поради две основни за мен причини: Първата е, че да се опиташ да скриеш, изкривиш, промениш миналото на един народ е престъпление, което чрез лишаването на този народ от истината, се опитва да подкопае неговото самочувствие, самосъзнание и културна цялост. Второто е, че миналото бива използвано и насаждано като отношение на омраза и превъзходство именно сред войнствени и агресивни народности. Как звучи „Гяур“ и има ли българин, който да е влагал някога обидност в думата мюсюлманин? Нима ти оставаш равнодушен от тези сцени на насилие? Ако да, то мисля, че ти си един душевен изрод и инвалид!

  • Абе тъпанар ти да си чул термина наследственост? такива като тебе заслужават ножа повече от „наследниците“…

  • Променили са ситуацията ще видите как ще са променат вашите комшии. Внимавайте.

  • Ами идиот е този, които не разбира какъв е смисълът човек да знае истината – и за миналото и за днешния ден. И да си исторически образован човек, съвсем не означава, че трябва да мразиш някой свой съсед понеже някакви негови далечни сънародници са били изверги, .

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.