Ето какво българско сирене ядем!

Оказва се, че родното ни бяло саламурено сирене, с което се гордеем като национален продукт, е всъщност … унгарско

Шокиращо разкритие показа какво българско сирене ядем. Оказва се, че един от най-емблематичните продукти, с които се гордеем като национално производство, и което слагаме редовно на трапезата си – бялото саламурено сирене, всъщност не е българско. То се прави от унгарско мляко, съобщи новината БЛИЦ.

Сензационната новина, че родното ни  бяло саламурено сирене се прави от чуждо мляко лъсна след като стана ясно, че унгарската суровина е значително по-евтина от млякото родно производство. Освен от Унгария, българските производители внасят бялата течност и от Германия.

По думите на Бойко Синапов, председател на Националната асоциация на животновъдите в България, цитирани от „Стандарт”, цената на литър българско мляко се изкупува за 0,55 лева, което всъщност е доста по-ниска от себестойността на продукта.

Мандрите предпочитат да изкупуват по-евтинотомляко от чужбина, вместо да търгуват с местните производители. За да издържат на ниските цени, млекопроизводителите от Германия и Унгария получават огромни държавни субсидии. Именно този факт позволява цената на млякото да е значително по-ниска от тази в България. А наред с това, допълни Синапов, и количествата, произведени в тези страни, са значително по-големи и могат да задоволят изискванията както на местния им пазар, така и да изнасят.

Друг фактор, който се отразява на местните производители, е спазването на Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти. След като тя беше отменена цената на суровината спадна значително надолу, а фуражите са много по-скъпи.

Източник

Advertisements

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.