Еврейски имотИ

Bulgaria-Sightseeing-Map-Locations

от 12-ти ноември 2011 г.

На 11 януари 2000 г. в. Новинар публикува голямо интервю с Емил Кало, шеф на Организацията на евреите в България Шалом. Относно връщането на еврейските имоти той заявява:  

„Шалом е единственият и законен претендент за реституция на еврейските имоти. Наши са част от хотел Рила и сградата на ул. Съборна № 9. И законодателят си е свършил работата, съдът е доказал, че сме първоприемник на Консисторията още преди 3 години. Имаме решение на Върховния съд и Върховния арбитраж, така че няма какво повече да търсим в съда. Областният управител на София дори е издал заповед за въвод. Но не и не. Имаме всичи възможни съдебни решения и документи. Така че сега цялата отговорност за невръщането на имотите носи изпълнителната власт. Аргументът на Соколов (шеф на парламента) е просто лъжа… Когато поставих въпроса пред министър Валентин Василев (бивш министър на търговията и туризма при Костов) , той най-брутално ми каза: Абе, ти не разбра ли, че няма да ти върна хотела? Тук има европейски стандарт за чичото на сергията на пазара, но за министъра няма. Явно той може да е същият феодал, деспот и дерибей, какъвто беше и комунистическият министър. От МВТ (Министерство на търговията) казват: Гледайте си работата, не ни занимавайте. На българското правителство трябва да му е ясно, че за разлика отпреди сега израелската държава е силно ангажирана със случая. След като нямаме достатъчно авторитет, за да принудим държавата да изпълнява законите си, ще търсим натиск отвън. 70-80% от инвестициите в България са от евреи. Те не искат помощта ни. Добре, но няма да позволим да се гаврят с нас. Достатъчно е, че България преговаря с ЕС. Ще поставим условието за връщането на имотите за влизането на България в ЕС.“

zamestnik_predsedatel

Емил Кало

В края на август еврейското лоби в САЩ обвърза поканата на България за членство в НАТО с връщането на еврейските имоти в София. Месец по-късно, единият от двата спорни от 12 години имота отново стана собственост на еврейската организация ШАЛОМ. Става въпрос за сградата на улица Съборна 9 , където се намира държавното предприятие с принципал Министерството на икономиката. Имотът е частично върнат на ШАЛОМ . Със заповед, подписана от вицепремиера и министър на икономиката Николай Василев на еврейската организация бяха предоставени спорните 3 етажа от сградата, заети от държавното предприятие. Реалното влизане във владение ще стане след като приключи бюрократичната процедура. За целта Василев е подписал документ за намаляването на капитала на Ел Би Булгарикум , с което имотът е изваден от баланса на дружеството. Решението беше оповестено в Бостън на организирана от Американската еврейска асоциация среща, на която министърът на икономиката е поканил еврейски бизнесмени да проучат условията за инвестиции у нас. На срещата е обсъждана и кандидатурата ни за НАТО, за която еврейската организация лобира в САЩ.

Претенциите на еврейската общност за хотел Рила обаче засега остават в съда, защото собствеността още не е изяснена. За този имот държавата не е поела ангажимент, тъй като според зам.-външният министър Любомир Иванов спорът бил много заплетен. Хотелът е построен през 60-те години на мястото на отчуждено еврейско училище и на ШАЛОМ са върнати 49 % от сградата. Въпреки решението на магистратите, еврейската общност от години не може да влезе в реално владение, тъй като разделянето на имота е на идеални части. До 1948 г. евреите у нас са около 50 хиляди, след което мнозинството от тях се изселват основно в новосъздадената еврейска държава и САЩ. Днес, заедно с евреите от смесени бракове, те са около 6 хил. (официално). Въпреки свиването на дейността на общините, еврейската организация развива широк спектър от социални дейности, които се издържат от имотите. Към синагогите и училищата например често се изграждат доходоносни обекти.

През всичките години на възстановяване на еврейската собственост проблемът се обвързваше не с липсата на желание от страна на държавата, а с юридически пречки и тромави процедури по изясняване на собствеността. Причина за сговорчивостта на всички управлявали е, че САЩ е едната от страните, където еврейското лоби е най-силно. На разговора си с министрите Василев и Паси преди два месеца директорът на Американския еврейски комитет Дейвид Харис откровено обвърза решаването на въпроса с реституцията на еврейските имоти с получаването на покана за членство на България в НАТО на срещата в Прага през ноември.

Месец по-рано Американската Хелзинкска комисия във Вашингтон също предупреди страните от Източна Европа, че връщането на еврейската собственост е един от критериите за членство в пакта. Подобни бяха условията, поставени на Полша през март, когато международни еврейски групи, подкрепяни от политици от ЕС, притиснаха Варшава да започне процедура по връщането на еврейски имоти, конфискувани по време на Втората световна война. Представете си, колко фалшификати на документи са носили със себе си.

Може би не трябва да се пренебрегва и симпатията на българските евреи към цар Борис III на който се приписват заслугите за спасяването им. Интересно е обаче разделението на двете еврейски организации ШАЛОМ и ЦИОН по този проблем през годините. Спорът между тях беше дали евреите у нас дължат живота си на цар Борис III или на Тодор Живков и макар, че царското семейство е на почит в еврейските среди, официалната организация ШАЛОМ поддържаше другата теза.

Така или иначе от Холокоста открай време се трупат активи. Допреди царят да стане неудобен за сините политици, те също развяваха темата пред западния свят. Сега пък по естествен път се подразбира роднинството с добрата кауза от миналото. От трета страна много или малко са били страданията еврейски, те още носят добри дивиденти на местна почва.

 

Advertisements

2 thoughts on “Еврейски имотИ

  1. Холокостът е измислица, но наистина доходоносна! А и опасна за обикновения любознателен човек който изрази съмнение в съществуването на това чудо – 6 милиона евреи избити и изгорени в крематориумите на концлагерите! Че аз си спомням че един американски евреин – инженер и даже специалист по пещи и такива работи беше писал че нито една от пещите в концлагерите, които той е посетил след ВСВ не е била пригодна да гори човешки трупове. Ето ти един почтен и честен човек, който казва това, което вижда, а не което му е наредено да каже. И съм сигурен че една голяма част, повечето от евреите по света – порядъчни и почтени хора – са против тая измислица и лъжа.

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.