Сигурност

Електронните устройства и Интернет са се превърнали в един вид наложителна част от живота на повечето хора в развиващите се и приети за развити човешки общности в днешния свят.

Всеки човек има право на лична свобода не само живеейки в гражданските общества, където и да се намира по света, но и в ползването на Интернет, който днес се употребява не само чрез личните компютри в къщи, но и по всяко време от портативни устройства като лаптопи, таблети, смартфони и др.

Интернет е глобална система от свързани по между си хардуерни компоненти съставящи мрежи, които се ползват за обмен на данни и информация. Хората днес го ползват по различен начин в зависимост от възможностите и нуждите на всеки. Някои за пазаруване, други за да си актуализират публичния профил в някоя социална мрежа, други за да се информират, за работа, за комуникация с близките, за да пишат във форуми, блогове и уебсайтове и т.н., или просто за да могат да живеят. Да, днес на много населени места по света ако сте без Интернет ще си усложните живота до неузнаваемост.

Интернет е създаден през 60-те години на 20 век от военната индустрия на Съединените щати, който в последствие се комерсиализира глобално вкарвайки го в домовете и животите на почти 3 милиарда души. Днес е официално, че няма централизирано управление, но с напредването на времето виждаме, че различните държавни институции, корпорации, доставчици, производители на информационни технологии и др., го използват за контрол над човешките маси. Това се прави по множество навързани начини, но тук ще обясним на елементарен език как става част от това за да бъде разбрано от максимален брой читатели.

Всеки един компютърен хардуер е електронна техника изградена от електрически вериги. Всяка част от този хардуер съставя по-голяма машина, а частите основно при информационните технологии са процесор, дънна платка, видео карта, компютърна памет, твърд диск и захранващ блок. Всички тези части са свързани чрез своите електронни вериги, а във всяка поотделно има вградена технология с различно предопределение. Всичко това се идентифицира със серийни номера и адреси от производителите им и ефективно се ползват за различни неща. Примерно за да ви идентифицират, когато сърфирате в Интернет, за да прихванат използвани от вас лични данни, за корпоративни интереси, за употреба от правителствени агенции, за манипулация на по-големи групи от хора, или казано на кратко: за контрол.

Много хора днес не ги интересува това, защото смятат, че няма какво да крият. Това е това, което искат да мислите хората прилагащи контролът. Всеки човек има неща, които иска да останат лични поради една или друга причина. Не е задължително, че щом има нещо лично то трябва несъмнено да бъде нещо лошо. Това не е същото като това, че правителствата, корпорациите, банките и т.н. имат тайни от вас. Те са създадени за вашите лични интереси. Не се оставяйте да ви разубедят в това.

Преди известно време един шпионин и системен администратор на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) и Агенцията за националната сигурност на САЩ разкрива огромната схема на една глобална система за контрол. Ето какво казва този човек, Едуард Сноудън:

„Много от това, което видях в Женева, наистина ме разочарова относно това как моето правителство работи и какъв е неговият отпечатък върху света. Осъзнах, че съм част от нещо, което прави далеч повече злини, отколкото добро.“

Има начини да се прикрие човек за да ползва свободно Интернет, но това е за много напреднали в тази материя хора. Което ще изложим в тази страница са препоръчваните от много хора методи за безопасно ползване на интернет. Ще обхванем някои от принципалните методи, но няма да опишем всичко тъй като искаме да бъде разбрано от повечето читатели и е напълно достатъчно за да си създадете една малко по-сигурна среда в Интернет:

Tor (The Onion Router) е маршрутизираща система, чрез която потребителите могат да употребяват Интернет анонимно. Свалете го от тук.

Нота: С използването на Tor много от социалните мрежи ще ви ограничат по определен начин достъпа до вашите профили, така че не го препоръчваме за ползване за тази активност. Може да бъде доста бавен браузъра на Tor, така че ви препоръчваме да го ползвате предимно за да пишете по форуми или за да посещавате уенсайтове, които не искате да ви идентифицират.

Anonine private VPN ще криптира от началото до края връзката ви с Интернет чрез техния VPN тунел като използва най-съвременните технологии днес: Вижте тук.

Нота: VPN тунелите са най-добрият и лесен метод да бъдете анонимни в Интернет, дори когато го ползвате за цялата ви активност в мрежата. За съжаление добрите са платени и едва ли ще откриете безплатен, който да ви предостави подобни, а дори и със същите възможности и удобства.

RetroShare е софтуер за криптирано споделяне на данни, е-поща, съобщения и чат канали. За повече информация и сваляне: Вижте тук.

DiskCryptor е за криптиране на всички дялове на твърдия диск, включително системния дял. Повече информация и сваляне: Вижте тук.

Нота: Криптографията има и друга дума, която се казва „Тайнопис“. Самата тя подсказва, за какво служи. Когато криптирате личните си данни, те стават труднодостъпни за евентуалното им използване от нахлулите натрапници.

BleachBit освобождава място на диска ви и не само, той ви помага да пазите личните си данни като ги изтрива по сигурен начин. Можете да го свалите тук.

Нота: Сигурното изтриване на личните ви данни, както и информацията, която запазват браузърите, когато сърфирате в Интернет, е нещо като да си заличавате следите, когато не искате да бъдете проследени.

DuckDuckGo е търсачка в Интернет, но нямаща нищо общо с другите като google, bing, yahoo, които следят и записват всичко, което търсите и в кои уебсайтове влизате и т.н. Можете да я откриете тук.

OpenNic DNS e безплатен DNS доставчик, който е по-добре да ползвате, а не този на вашият Интернет доставчик. Вижте тук.

Cryptocat осигурява лесен за използване криптиран чат с приятелите ви, директно в браузъра тъй като идва под формата на добавка. Можете да го свалите тук

Privacy-Conscious Email Services са редица доставчици на по-сигурни електронни пощи. Можете да ги откриете с допълнителна информация тук.

Нота: Препоръчваме ви да не ползвате големите доставчици като Gmail, Yahoo! Mai, Microsoft Outlook, Apple Mail.

Допълнително:

Ако наистина мислите за сигурността си в интернет, препоръчваме ви да ползвате следните операционни системи:

2014-01-27_12-01-11

openlogo-502014-01-27_12-06-19opensuse-logo2014-01-27_12-10-382014-01-27_12-13-242014-01-27_12-14-43NetBSD-smallerliberte-logosmall_logo

Tails is a live operating system, that you can start on almost any computer from a DVD, USB stick, or SD card.

За повече по темата, както и повече програми алтернативни на тези, които ползвате – можете да видите тук.

cooltext943097426
cooltext943097426

13 мнения за “Сигурност

 1. Изтеглих anonymous speech… Май е някакъв вирус… Прати ме в temp и вече не мога да го открия…
  Навсякъде пълно с вируси…

 2. ползвам Мозила с наколко плъгина повишаващи сигурноста. Вашата сайт е бъкън с тракери и разни други вредни неща.

  • Палячо! Хората горе в тази страница са ти подали същите такива плъгини да ползваш, защото знаят за подобни тракери, които са на всякъде в интернет. Тъпите ти плъгини ти показват, че има функции под формата на Widgets като тези за харесване от Facebook и други такива, които ако имаш реален профил-досие в тази социална мрежа – се разобличаваш, демек си си свалил преди това вече прашките.

   п.с. най-вредните неща за такива като теб са личните ви „интелекти“

  • Защото го развалиха. Наблъскаха Ubuntu с консуматорски неща.

Коментари са забранени.